“Mala sirena i dječak Roko” te “Priča o plavom planetu” dvije su zanimljive i prije svega edukativne knjige uz koje će se vaše dijete moći na zanimljiv način educirati o ekološkim temama

Mala sirena i dječak Roko

Knjiga ‘Mala sirena i dječak Roko’  na zanimljiv  i djeci prihvatljiv  način opisuje život dječaka Roka i sirene Adrijane, te potiče na razmišljanje koliko je važna naša uloga u očuvanju života na Zemlji. Pričati o tome danas je važnije no ikada, pogotovo zbog Covida -19 koji je zaustavio i paralizirao naše živote na način koji nismo mogli ni zamisliti. Vrijeme je da se na sve načine i aktivnije uključimo u edukaciju djece o ekološki ispravnom ponašanju i tako potaknemo razvoj u skladu s temeljnim životnim vrijednostima. Konačno, svijet ostaje mladima, onakav kakvog  smo im ga mi ostavili. Priča nam stiže iz pera autorice Rosie Kugli kojoj je ovo već osamnaesto djelo po redu. Od prvijenca “Tako mala, a tako velika”, do “Tajna krapinske špilje”, “”Moderna bajka”, “Priča o pobjedi” Rosie nam sada donosi novu knjigu aktualne teme.

Željela sam djeci odaslati poruku. Mi kao da zaboravljamo  da je Zemlja jedini dom koji imamo. Ponašamo se maćehinski prema njoj. Uništavamo je i zagađujemo. Vrijeme je da se aktivnije uključimo u edukaciju djece o ekološki ispravnom ponašanju i tako potaknemo razvoj u skladu s temeljnim životnim vrijednostima. Konačno, svijet ostaje mladima, onakav kakvog  smo im ga mi ostavili…” kaže nam Rosie “Čini se da je 2020. godina idealna za ozbiljno promišljanje o vlastitim ekološkim i životnim navikama. Čovječanstvo je pod blokadom zbog korona virusa, ali zato se biljni i životinjski svijet konačno nadisao punim plućima. „Postali smo ponizni pred silom nevidljivoga.“ Priroda se obnavlja. Predivno, ali ujedno i sramotno – nismo li to mogli zajedno, u simbiozi s prirodom?” zaključuje Rosie. Knjigu je divno ilustrirato Boris Kugler dok smo na virtualnoj promociji mogli vidjeti “oživljenu” priču uz pomoć glumaca Helene Kalinić i Gorana Grgiću koji su posudili svoje glasove. Knjiga se može kupiti u svim većim knjižarama Znanje i Naklada Ljevak po cijeni od 100 kn.

Priča o plavom planetu

Priča o plavom planetu” napeta je pustolovna bajka u kojoj nagrađivani islandski autor Andri Snær Magnason na jednostavan način progovara o mnogim problemima suvremenog društva, dotičući se pritom tema zaštite okoliša, održivosti, konzumerizma, kao i važnosti međusobnog poštovanja, prihvaćanja i prijateljstva… 

Likovi nisu tradicionalno podijeljeni na junake i antijunake, već su glavni protagonisti prikazani realistično i slojevito – u želji da dobiju još više zabave, djeca ponekad postaju pohlepna, pa čak i okrutna, ne bi li naknadno ipak postala svjesna posljedica vlastitih djela i odgovornosti koju imaju. “Priča o plavom planetu” zauzima posebno mjesto u islandskoj književnosti kao prva knjiga za djecu koja je nagrađena prestižnom Islandskom književnom nagradom; zahvaljujući tome, književnost za djecu u toj zemlji počela se ozbiljnije shvaćati i među kritikom i među publikom. Knjiga je prvi put objavljena 1999. godine, a do sada je prevedena na više od 30 jezika te je višestruko nagrađivana i na Islandu i u inozemstvu.