Hela Čičko i Martina Čičko Karapetrić objavile su slikovnicu „Djevojčica i čarobna ploča“, lijepu i poučnu priču o ovisnosti novog doba, u kojem previše vremena posvećujemo virtualnom svijetu

Što se dogodi ako se previše družimo s ekranima – čarobnim pločama? Što nam se može dogoditi ako previše vremena provodimo u virtualnom svijetu? „Djevojčica i čarobna ploča“ priča je o djevojčici koja živi kao i mnoge druge djevojčice. Ide u školu, veseli se i igra s prijateljicama, brine o svojim macama i kaktusima. Međutim, život joj se jako promijeni pošto na tavanu sretne pravu pravcatu vilu. Otkrijte što je djevojčica od vile dobila na dar i kako joj je to promijenilo život.

Djevojčica i čarobna ploča

Prema ideji Martine Čičko Karapetrić, koja je tekst popratila raskošnim ilustracijama, priču je napisala Hela Čičko, a izdana je u suradnji s Eucerinom, broj jedan dermokozmetikom u Hrvatskoj te kreativnom agencijom Omega Komunikacije. U zagrebačkom baru Velvet održala se promocija slikovnice o kojoj se moglo više čuti kako o stvaranju, tako i o važnosti ove priče za one najmlađe. „Poučna je to priča o ovisnosti novog doba u kojem previše vremena posvećujemo virtualnom svijetu“, rekla je urednica izdanja Marija Morić. Iako je ovo prva slikovnica poznatog dvojca, Morić ističe da je suradnja s Helom i Martinom bila tako ugodna da se činilo kao da su dosad surađivale na deset slikovnica.

Hela Čičko i Martina Čičko Karapetrić

Govoreći o izazovima s kojima se susreće kao urednica, Morić ističe da je slikovnice teško napisati jer moraju zainteresirati one najmlađe, koji su često najveći kritičari i dodaje: „Iako je knjiga namijenjena djeci, ‘Djevojčica i čarobna ploča’ sadrži poruke koje bi i mi stariji trebali poslušati te primjenjivati u životu“.

Martina Čičko Karapetrić, jedna od osnivačica poznatoga modnog brenda Boudoir, rekla je kako je pri ilustriranju slikovnice ostala vjerna svojem poznatom stilu i dizajnu te kako je od prve napisane riječi imala jasnu viziju kako će ona izgledati.

Djevojčica i čarobna ploča, promocija

„Mislim da je naš rukopis i senzibilitet prepoznatljiv, jer bez obzira na važnost teme, slikovnica je vizualno morala biti bajkovita sa daškom starinskog štiha. Na ilustracijama sam radila svaki dan gotovo godinu dana, a nekoliko mjeseci prije izlaska slikovnice radila sam i noćima, samo da bude savršeno. Epiteti ‘sanjivo’, ‘bajkovito’ i ‘romantično’ najbolje opisuju ‘Djevojčicu i čarobnu ploču’, a rad na njoj bio je veliko kreativno zadovoljstvo“, rekla je Čičko Karapetrić.

Djevojcica i carobna ploca

„Ideja o stvaranju slikovnice neko je vrijeme ležala u ladici, a sve se promijenilo 2020. godine.“, prisjetila se Čičko Karapetrić i dodala kako je konačna odluka pala kada se njezina majka doselila nakon potresa za vrijeme karantene. „Htjele smo iskoristiti vrijeme i napraviti nešto za što inače nemamo vremena. Moja ideja i skice ilustracija dale su mojoj majci savršenu podlogu za stvaranje priče sa svim elementima bajke. U stvarnom životu nema filtera zbog čega je on vrjedniji, a uspomene su vječne“, zaključila je Čičko Karapetrić.

Djevojčica i čarobna ploča, ;artoma Čičko Karapretić potpisuje slikovnicu

Hela Čičko cijeli svoj radni vijek radila je kao profesorica komparativne književnosti i francuskog jezika i u Knjižnicama Grada Zagreba, i stoga svjesna važnosti da slikovnica bude dostupna svima. Iz tog su razloga tekstovi u slikovnici pisani posebno oblikovanim, lako čitljivim slovima namijenjenim početnicima u čitanju. Čičko se na kraju osvrnula na važnost koju nosi življenje u trenutku i uspomene koje stvaramo sa svojim prijateljima i članovima obitelji. „Život je ovdje i sada, vrijeme koje imamo s našom obitelji i prijateljima dragocjeno je i najvrjednije što imamo. Nadam se da će što više ljudi nakon što čitanja ove slikovnice shvatiti da je život bez mobitela i sličnih tehnologija bolji, bogatiji i zabavniji“, zaključila je Čičko.

 

Foto: PR