Popularnost second-hand i vintage odjeće već neko vrijeme raste, a to sve više osjetimo i na domaćoj sceni. Istražili smo online adrese koje donose probranu selekciju komada s poviješću!

Od nekolicine trgovina koje su na domaćem tržištu ovaj koncept predstavile prije desetak godina, razvio se velik broj fizičkih i online mjesta koja pružaju dosta velik izbor vintage i second-hand komada. O nekima poput Mishka Boutique ili Mango Sticky Rice već smo vam pisali, kao i donosili svaki mjesec divne komade koje smo znali pronaći u vintage i second-hand trgovinama. Ova situacija svakako ide ukorak s globalnim održivim trendom u modnoj industriji, a uz to pomaže u borbi protiv uniformiranosti, konzumerizma i brze mode. Iz sve većeg broja vintage shopova na lokalnoj sceni odabrali smo nekoliko zanimljivih online adresa sa super ponudom.

Pandan

Nedavno nas je razveselila vijest o otvaranju nove online adrese za kupovinu kul modnih komada koji stižu iz Belgije i Italije. Instagram shop vlasnice i zaljubljenice u vintage Andree Hržić donosi tjedne novitete i rasprodaje, a specijaliziran je za kožu, svilu i pletivo. Od Pandana u budućnosti možemo očekivati pop-up prodajne evente, kao i više edukativnog sadržaja o održavanju vintage materijala. Ako tražite pomno odabrane preowned proizvode, definitivno zavirite na ovaj Instagram profil.

Bumbak

Luca i Maja pokrenule su ovaj online vintage shop još 2019. godine i otada nam je jedna od omiljenih stranica kada je u pitanju slow fashion i održivost. Web stranica je pregledna i donosi proizvode po kategorijama, što olakšava pronalazak savršenih komada. Osim na webu, proizvode možete pronaći i na Etsyju, a pored očuvanih i pomno izabranih odjevnih predmeta, u Bumbaku možete kupiti i poklon bon koji će s veseljem iskoristiti i drugi obožavatelji vintage mode iz vašeg društvenog kruga. Nakon narudžbe proizvodi stižu u recikliranom pakiranju, što je samo jedan od razloga zašto volimo ovaj shop!

Jakna, 750 kn, Bumbak

Moon in Retro

Iza ovog mladog brenda stoji dizajnerica Paula koja je nakon inspirativnog posjeta Berlinu odlučila ostvariti svoje snove i otvoriti online vintage shop. Moon in Retro donosi vintage, retro, y2k i suvremene komade, a posebno nam se sviđa nova kampanja i nedavno objavljena proljetna kolekcija za čije je vizuale zaslužan mladi dizajner i fotograf Donovan Pavleković. Love!

Mango Sticky Rice Vintage

Već dobro poznati zagrebački mali dućan u kojem uvijek pronađemo neke skrivene modne dragulje. Mali ormar sjećanja, kako ga naziva vlasnica Nidžara Mustafić, ima veliku ponudu koju je, osim u trgovini na adresi Ljudevita Posavskog 15, moguće vidjeti i naručiti na Instagramu. Osim što na tržište donosi jedinstvene vintage i second-hand komade, Mango Sticky Rice često surađuje i s domaćim dizajnerima i umjetnicima čije radove prezentira u svom prostoru. Svakako jedno online i offline mjesto koje trebate posjetiti.

Drugi Krak

Drugi Krak specijalizirana je online trgovina za second-hand, vintage i retro odjeću nastala u kreativnoj radionici Grofa Darkule. Opisuje se kao vremeplov koji odbačenu odjeću vraća u život, a vodi se filozofijom da svaki komad odjeće čeka svog pravog vlasnika. Moda za Drugi Krak sa sobom povlači odgovornost prema okolišu, etičku kupovinu i akciju protiv gomilanja tekstilnog otpada. Svakako provjerite Instagram i webshop!

Unique Place

Novootvoreno mjesto u centru Zagreba donijelo je sasvim poseban slow fashion koncept. Riječ je o zapravo o kreativnom hub prostoru namijenjenom prodaji second-hand i vintage odjeće, ali i zasebnim buvljacima, radionicama i panelima. Unique Place želi potaknuti recikliranje odjeće i podići svijest o štetnosti modne industrije, a sve to kroz zabavne i pozitivne evente koji okupljaju zajednicu. Ako još niste, svakako posjetite Preradovićevu 40!

Unique Place, odjeća

Mishka Boutique

Omiljena splitska adresa svih zaljubljenika u vintage početkom godine se kompletno prebacila na online poslovanje. Dok se priprema novi webshop u koji jedva čekamo zaviriti, stylish modne komade s pričom iz ovog vintage butika možete naručiti preko društvenih mreža.

Visoki struk

Torbice, kaput, hlače VISOKOG struka i svakojaki drugi komadi mogu se pronaći u ovoj riznici jako dobrog vintage ukusa. Zapratite ih i pratite. Možda nisu toliko aktivni na društvenim mrežama ali sudjeluju na buvljacima, poput zadnjeg u Kulturnom centru Mesnička. 

Influencer Closet

Buvljak influencera se preselio online! Novi projekt je okupio poznata imena s domaće modne i lifestyle scene koja sada svoje voljene modne komade predstavljaju na webshopu. Ako vam je na Instagramu zapela za oko neka kombinacija Pamele Smoljanić ili Lane Klingor, proučite ponudu jer određeni komadi možda mogu postati vaši!

Ulični ormar

Na adresi Jurišićeva 16 nalazi se dućan koji već preko 10 godina u ponudi ima lijepu vintage, retro i second-hand odjeću. Osim na društvenim mrežama i u trgovini u samom centru Zagreba koju su pokrenule Radmila Grba i Andreja Latinović Kler, dio proizvoda iz Uličnog ormara moguće je vidjeti i naručiti na webshopu koji skriva dobre ulove. Klik, klik!

Iz ormara u ormar

Ako tražite dobro probrane vintage komade, ne gledajte dalje od ovog profila. Neće se često naći komadi, ali kada se nađu, oduševit će vas!

Vintage Love

Iako imaju fizičku adresu u Šibeniku, Vintage Love pratite i na društvenim mrežama te ih slobodno kontaktirajte za objavljene komade ili možda ako ste u potrazi za nekim određenim. Djevojke su susretljive i kul, slobodno im se javite sa svakim upitom!

Foto: Instagram