Ruku pod ruku s osvještavanjem samoodrživosti, kao trend na velika vrata vraća se second hand odjeća, kao i osobne rasprodaje.

Koliko puta ste kupili neki dizajnerski komad i shvatili da ga uopće ne nosite? Današnja potreba za novim stvarima postala je toliko obuzimajuća pa već nekoliko posljednjih godina svjedočimo povratku minimalizma, pojavi capsule garderobe i politike ‘manje je više’. No, kako bi uistinu zatvorili taj začarani krug nove odjeće, koja realno, stalno izgleda jedno te isto, počinju se odvijati novi trendovi. Trend poput hand-madea, prodaje vlastite odjeće, pa čak i pojava novih dućana second hand odjeće koji itekako imaju svoju publiku, ali i nova popularnost već dobro poznatih shopping stranica na kojima žene prodaju svoju staru odjeću.

I kada malo bolje razmislite – zašto bi dali nekoliko tisuća kuna za potpuno nove sunčane naočale kad na raznim online platformama možete pronaći jednako lijepe po pristupačnoj cijeni? A da ne spominjemo kako time ne podržavate modne high street mogule da stalno proizvode novu odjeću dok im u skladištu stoji tona i tona robe.

Na Instagramu sve pojavljuje sve više profila koje osnivaju poznate influencerice ili urednice na kojima se prodaje brendirana i dizajnerska odjeća. Upravo ona za koju biste morali izdvojiti pozamašni iznos, a ovu je netko odjenuo jednom, ili nijednom.

Tako možemo reći da su ovih dana second hand i dućani second hand odjeće postali ponovno ‘in’. Neki nisu ni izgubili svoju publiku posljednjih godina, no cjenovna dostupnost i sniženja high street brendova s vremenom su ih ugrozili. Ipak, čini se da interesa ima jer niču nova mjesta na kojima možete upecati itekako dobar second hand komad.

Osim toga, nije novost kako se sve više Instagram influencerica, kao i poznatih osoba, odlučuje na rasporodaju odjeće koju više ne nosi. Količina robe koju one posjeduju, kupe ili dobiju na dar je tolika da su neku od njih uistinu odjenule samo jedanput ili za potrebe fotografiranja. Tako su primjerice Ana Bacinger i Lidija Lešić, između ostalih, već organizirale svoje privatne buvljake, a neke su poznate Instagram djevojke to napravile i online. Među njima je upravo Anita Dujić koja je otvorila novi profil na kojem možete kupiti njenu odjeću.

Tako da ako ste u shopping dilemi, nekih novih opcija itekako ima. I zašto ponovno podleći već toliko puta viđenim trendovima? Ovako možete ostvariti svoj originalni stil i paralelno zaštititi planet od nepotrebnog konzumerizma. Promjene počinju u nama, zar ne?

Foto: Instagram @mangostickyricevintage