Na zagrebačkoj adresi Kneza Ljudevita Posavskog 15 nalazi se jedan mali vintage dućan pod imenom Mango Sticky Rice. Ono što je kod njega posebno jest što osim jedinstvenih vintage komada, donosi i zanimljive izložbe, druženja, susrete te izlazi iz okvira “običan vintage dućan”. Sve te priče osmišljava i provodi njegova vlasnica Nidžara Mustafić.

S dućanom smo krenuli u ožujku 2019. i posao se jako lijepo uhodao kroz godinu dana. Moram priznati da nas je iznenadio dobar feedback ljudi. Mislili smo da će nas epidemija zaustaviti, a izašli smo snažniji, priča mi vlasnica Nidžara koja je dugo godina radila kao ekonomist u turizmu, no vintage je oduvijek bila njezina strast. Kada joj nisu produžili ugovor na poslu, trgnula se te odlučila otvorila svoj mali dućan. S obzirom na to da priča talijanski i njemački, priču je nadogradila malim i održivim tematskim turama, a više o toj temi potražite ovdje.

Osim već spomenute modne vintage teme, Mango Sticky Rice surađuje s mnogim mladim kreativcima, a najplodnija suradnja koju Nidžara ističe jest ona s kreativnom Kristinom Vrdoljak čije vrijeme tek dolazi. Tako ćete se u Mango Sticky Rice dućanu uvijek iznenaditi i zanimljivom izložbom jer je cilj promovirati i družiti se mladim umjetnicima.

Svatko tko nas posjeti primijeti da je prostor mali, ali uređen s puno ljubavi, a u tome nam je pomogla i arhitektica Irena Šapit Tesić. Većinu stvari otkupljujemo od fizičkih osoba iz regije i zanimamo se za priču koja stoji iza predmeta. Moglo bi se reći, s obzirom na to da je dućan malen, da svaka stvar priča neku drugu priču, da smo nešeto poput malog “ormara sjećanja”.

Najprodavaniji komadi odjeće te razlog zašto je posao održiv su haljine, jeans, košulje i nakit po fer cijenama, ističe Nidžara. Kod nas ne morate doći isključivo u shopping, možete se i inspirirati predivnim slikama ili kolekcijama slow fashion mode mladih studenata TTF-a. Moram priznati da smo imali veliku sreću da smo poslovanje započeli u doba kada se budi ljudska svijest o ekološkom i održivom. Svi pričaju o tome i pomalo mijenjaju navike. Imamo legalan posao koji traži puno ulaganja u kvalitetnu robu, čiste račune prema državi, fer odnos cijene i kvalitete i zanimljive promocije, samo tako možemo naprijed. Polako gradimo priču i za svakoga kupca kreiramo posebno iskustvo.

A što misli o razvoju vintage kulture u Hrvatskoj, Nidžara mi je rekla: Hrvatska se po pitanju vintage kulture sustavno razvija. Drago mi je da se polako otvaraju mali nezavisni dućani. Ako usporedim naše navike s ostatkom Europe ili SAD-om kasnimo barem deset godina. Sve je to razumljivo i normalno s obzirom na to da smo mlado društvo koje u svakom smislu prolazi proces tranzicije.

Osim u svom fizičkom prostoru, Mango Sticky Rice voli i gostovati.

Imamo dućan u širem centru Zagreba, ali volimo se pojaviti i drugim prostorima. Time tražimo novu publiku, a želimo razveseliti s tematskim pop-up tulumom postojeću ekipu. Tako nas je kultni Botaničar ugostio već nekoliko puta. Divno nam je tamo i jako volimo to mjesto. Nedavno samo pozvali Igrajnu koja stoji iza branda Iggy kod nas na after job party i bilo je ludo. Bili smo i dio projekta Art park koji obožavamo. Sljedeće u planu je gostovanje na Projektu Ilica i divna izložba kolaža u rujnu mlade autorice Tare Racz.

 

Fotografije: Mango Sticky Rice Instagram