Donovan Pavleković je modnim insajderima poznat svom radu u području modne fotografije, a odnedavno i po svom novom brendu Donovan. On dolazi iz Bjelovara i dio je fantastične nove generacije modnih dizajnera čiji se radovi trenutno mogu pogledati na izložbi virtualne platforme NOT JUST A LABEL. O tome kako je iz svijeta fotografije ušao u dizajn, što i tko ga inspirira te kakvu sljedeću kolekciju možemo očekivati otkrio nam je u razgovoru.  

donovan

Nije teško zaključiti zašto ga stilisti navode kao onoga na kojeg treba obratiti pozornost jer njegov rad je pamtljiv, hrabar i prepoznatljiv po istraživanju osobnosti te glamurizaciji svakodnevnog života. Iz područja modne fotografije ovaj je zanimljivi mladi talent relativno nedavno spretno zakoračio u dizajn, a za taj korak kaže kako je bio – očekivan.

„Moja glavna ljubav je moda i sve što radim vezano je uz modu. Svoj fotografski rad uvijek baziram na modi, ali u editorijalima mi je falilo mene. Logičan slijed bio je napraviti komade s vlastitom etiketom i upotpuniti potpis. Brend je oduvijek bio u planu, ali zbog posvećenosti fotografiji taj plan nikad nije bio u potpunosti realiziran. Višak vremena u lockdownu me potaknuo da napokon ostvarim i taj dio svoje bucket liste i sada imam priliku svoje modne editorijale upotpuniti svojim komadima.“

donovan

donovan

Bijeg od prosjeka

Dizajnerska estetika Donovana Pavlekovića uvijek je odraz trenutnog stanja i vizija u trenutku stvaranja. Jedan od primjera je svakako višemjesečno istraživanje menonita, što je dovelo do njegove druge kolekcije Children gone.

„Sav moj rad vezan je uz moj neizostavni pojam bijega. Moji modeli i moje ideje uvijek negdje bježe. To može biti istrčavanje na ulicu, bijeg od kulta ili pak bijeg od samoga sebe. U modi i fotografiji se vrlo lako izgubiti, što je jako zanimljiv proces kada je riječ o stvaranju i viziji“, objašnjava.

donovan

Uzori su mu Weslah, Ricky Jeans te neizostavni Thierry Mugler, za koje kaže da su svi toliko različiti jedan od drugoga, ali u njima pronalazi nešto dublje.

Svi oni stvaraju ono što žele, a ne što nalaže trend te time nastaje vizija idealnog, izmišljenog svijeta u kojemu su njihovi nositelji poput digitalnih avatara. Upravo u toj digitalizaciji i virtualnom svijetu leži i moja podsvijest i ono čime se želim baviti.

donovan

U narednom periodu Donovan započinje s mnogim novim projektima, od kojih se jedan naziva Sequel to Suburbia, a nastavit će i svoje istraživanje anti-modne anti-fotografije. Malo reći da jedva čekamo vidjeti rezultate, a za kraj smo ostavili brzu pitalicu koja će otkriti još više o ovom talentiranom dizajneru.

BLIC/RUNDA s Donovanom

Fotografija ili dizajn?

Teška srca moram reći fotografija.

Tvoji prijatelji opisali bi te kao…?

Kreativnog, zatvorenog i srčanog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Donovan Pavleković (@onlydonovan)

U modnoj industriji voliš…?

Behind the scenes fotke.

U modnoj industriji ne voliš…?

Prenemaganje.

Brend Donovan u tri riječi je…?

Skandalozan, ruralan, autobiografski.

Najdraži komad iz dosadašnjih kolekcija ti je…?

Plastični steznik iz kolekcije Beautiful crime.

donovan

Stvarna ili imaginarna osoba koja najbolje nosi Donovan komade je…?

Nadam se jednog dana Violet Chachki.

Nova kolekcija u jednoj riječi bit će…?

Kontroverzna.

donovan

Foto: Donovan Pavleković