Hrvatska je modna scena već neko vrijeme uspavana. Modnih događanja gotovo i nema, a mladih je entuzijasta sve manje. Zato smo pitali tri stilistice iz Hrvatske i Srbije koja su to nova imena koja ipak bude nadu da moda u našoj regiji ima budućnost

U Hrvatskoj više nema tjedana mode, natjecanja za mlade dizajnere su ugašena, a zbog pandemije koronavirusa već dvije godine nije održana ni diplomska revija studenata TTF-a DIPMOD. No, unatoč tome, čini se da je na potonjem fakultetu ove godine diplomirala generacija studenata koja itekako ima što za pokazati. Diplomske kolekcije su im promišljene, koncepti iz kojih su nastale imaju čvrsta uporišta u umjetnosti, znanosti ili popularnoj kulturi, a i vizualno su atraktivne.

I dok oni sami još uvijek sramežljivo dijele svoje kolekcije na društvenim mrežama, javnost i struka počeli su ih polako prepoznavati. Jelena Geštakovski uspjela je nametnuti svoj brend y/Gia kao jedan od najpopularnijih i kreirati it torbicu (Overpriced Purse) u kratkom roku. Nika Vrbica dobila je priliku izložiti i prodavati komade svog brenda Salicula u trgovini Mango Sticky Rice Vintage od 2. studenog do kraja godine. A počeli su ih primjećivati i stilisti i uvrštavati u svoje editorijale i druge projekte. Odlučili smo ih stoga priupitati koja su to mlada imena koja su im zapela za oko, koje već uvrštavaju u svoje editorijale, a kojima se tek vesele. Odgovarile su nam freelance stilistice Ivana Pavić i Marcela Vrček iz Hrvatske, dok nam je stilistica srpskog izdanja magazina Ljepota i zdravlje, Vesna Stanković, otkrila na koga obratiti pažnju u Srbiji i Crnoj Gori.

Ivana Pavić

Ivana Pavić

Uvijek se trudim koliko mogu da kroz svoj radim podržim domaću dizajnersku scenu, a pogotovo nova imena za koja smatram da su vrijedna i talentirana. Tako bih izdvojila dizajnerice Jelenu Geštakovski iza brenda y/Gia te Ines Bašić iza brenda Morphlines koje u pomalo uspavanu domaću modnu scenu vraćaju razigranost, mladenačku ambiciju i žar stvaranja drugačijih i zanimljivih modnih komada koji su dušu dali za editorijale. Mate Pirija je također mladi i perspektivni dizajner čije sam kreacije također nedavno koristila u svojim radovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by y/GIA (@y__gia)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MORPHLINES (@morphlines_official)

Iako nisu totalno nova imena, izdvojila bih i dizajnerski dvojac Les Emaux – Nino Sablić i Kristijan Žakić koji polako i sigurno grade svoj put do zadovoljnih klijentica, a meni je divno koliko pažnje posvećuju konstrukciji svojih komada. Svakako pratim rad i ostalih mladih dizajnera koji su mi zanimljivi i čije bih kreacije u bliskoj budućnosti željela uključiti u neki super editorijal, a to su Mihaela Brajković, Ana Krgović, Vicko Racetin, Donovan Pavleković.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @matepirijaofficial

Obožavam energiju, svježe i proaktivne ideje mladih dizajnera koji svojim stvaranjem potiču i mene kao stilista te mi daju elana za odstupanje od već ustaljenih i dosadnih formi.

Marcela Vrček

Marcela Vrcek

Imam osjećaj da koliko je god situacija u Hrvatskoj modno zakinuta, toliko je i svježa po pitanju mladih dizajnera i dizajnera studenata. Drago mi je da raste interes za istima i uvijek ih nastojim uključiti koliko mogu u projekte na kojima radim. Moje bliže suradnice sad već mogu reći su Helen Kelen i y/Gia s kojima sam radila i kampanje i reviju, zatim Seadro, Ira Rumora, Fog Seller, Brnd čije sam komade koristila i u slobodnim i komercijalnim projektima. Veselim se radu s megatalentiranima Morphlines, Saliculom, Donovanom Pavlekovićem, Josipom Fostač.

Još je mnogo odličnih imena i radova i veseli me što ima sve više interesa i mjesta da se čuje za njih, uključuje u projekte i na kraju naravno podržava rad kupnjom. Nadam se da idemo tim putem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Donovan Pavleković (@onlydonovan)

Vesna Stanković

Vesna Stankovic

Na prvom mjestu bih izdovojila mladi dvojac koji stoji iza brenda MATES, mladi i pretalentirani momci pomiču granice kada je srpska moda u pitanju vraćaju nas na sjećanje stare Jugoslavije. Kad su modni dodatci u pitanju spomenula bih jednu također mladu dizajnericu nakita iz Crne Gore, Katarinu Zlajić. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATES (@mates_clothing)

Njezin ručno rađeni nakit je nešto na što treba obratiti posebnu pažnju, a svojevremeno je izašla i u magazinu Vogue.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katarina Zlajic (@katarinazlajic)

Naslovna fotografija: Iso Duo za Mates