Proljetno čišćenje ormara za mnoge predstavlja pomalo zastrašujući zadatak. Međutim, uz pravi pristup i pokoji stručan savjet, to ne mora biti tako. Možda vam se na prvi pogled ne čini, ali red u ormaru može uvelike utjecati i na vaš unutarnji mir, spriječiti jutarnju nervozu kad ne znate što biste odjenuli, ali ne zato što nemate odjeće, već zato što ne vidite što sve imate. Isto tako, posložen ormar štedi novac jer nećemo kupovati stvari koje već posjedujemo.

No kako bismo dobili nešto precizniji i profesionalniji uvid u to što je zapravo sve potrebno napraviti za kvalitetno proljetno čišćenje ormara, razgovarali smo s Vedranom Ilić, stilisticom i blogericom koja u sklopu svojih usluga nudi i opciju – organizacije ormara. Vedrana nam je otkrila sve trikove koji će vam sigurno dobro doći, ali i razloge zbog kojih nije loše prepustiti se rukama stručnjaka.

Koje korake biste istaknuli kao prve u procesu proljetnog čišćenja ormara?

Prvi korak prilikom proljetnog čišćenja u startu bi bio da sve kompletno izbacimo iz ormara kako bismo dobili viziju kolikog je zaista kapaciteta naš ormar. Nakon što smo prebrisali sve police i osvježili unutrašnjost slijedi onaj teži dio, a to je donošenje odluke čega se sve moramo riješiti. Kad radim organizaciju s klijentima u njihovu domu, kompletno isprobamo sve komade koje su vrijedni ostavljanja, a u ostalo ide na hrpu koju eliminiramo, doniramo ili u rijetkim slučajevima prepravljamo.

Koje su najčešće pogreške koje se rade prilikom organizacije ormara?

Najčešća pogreška koju viđam prilikom organiziranja ormara je kad je ormar pretrpan stvarima, a to se obično događa kod osoba koje su sklone impulzivnoj kupovini i vrlo rijetko rade čistku. Također, jako je zbunjujuće kadaodjeća nije složena po sezonama pa se u takvom ormaru jako teško snalazi.

Postoje li određeni alati ili pribor koji olakšavaju organizaciju?

Danas postoje brojne metode slaganja odjeće kako bi se maksimizirala prostorna iskoristivost te isto tako postoje različiti organizatori za različite namjene kako bi odjeća bila adekvatno složena ili pohranjena. Jedan od primjera je vješalica za više pari hlača, osobno je rado koristim jer je praktična i funkcionalna.

Kako preporučujete kategoriziranje odjeća prije vraćanja u ormar?

Prije vraćanja u ormar, odjeću kategoriziram po funkciji i po zonama – primjerice, košulje, majice, hlače haljine, suknje, zatim poslovna, dnevna, svečana te svakodnevna odjeća. Kapute, balonere, bunde, jakne i sakoe volim staviti u svoj odjeljak, naravno ako prostor dozvoljava. Stvari koje nosite rjeđe, stavite na visoke police, a na sredinu ono što nosite svaki dan.

Imate li savjete za odlučivanje koje stvari zadržati, a koje donirati ili baciti?

Što se tiče doniranja odjeće u pravile ono što nismo odjenuli zadnjih 12 mjeseci, trebalo bi ići van ili kupite li jednu novu stvar, eliminirajte barem dvije stare.
Danas se moda jako brzo mijenja i ako nemate capsule garderobu, vrlo često i vrlo brzo se ormar opet napuni! Osobno sam pobornik buvljaka ili razmjene odjeće među prijateljicama. To je odličan način da se odjeća iskoristi, pogotovo ako je malo nošena. Danas postoje i razne online platforme i stranice na kojima možete prodati ili kupiti rabljenu odjeću i meni je to skroz OK!

Možete li podijeliti nekoliko savjeta za one koji se teško odriču stvari (odjevnih predmeta) iako ih ne koriste/nose?

Žene jako vole garderobu i često ih se proziva zbog prepunih ormara, ali se svejedno teško odriču dragih im krpica. Neke su spremne svoje primjerke čuvati i desetke godina iako nose tek 30 posto svoje garderobe. Možda ih podsjeća na neka lijepa vremena, ili se pak nadaju da će se ugurati u taj stari broj ili da će se taj komad nekad vratiti u modu. Vrlo je teškoj izaći na kraj s takvim profilom klijentica jer što god im savjetuješ, one će ipak na kraju pronaći prostora za tu još jednu kutiju koju će makar gurnuti i ispod kreveta, samo da ne moraju proći za njih jako bolni proces odvajanja. Zapravo mi bude žao što ne mogu osjetiti taj predivan osjećaj kad se mentalno rasteretiš otpuštanjem predmeta koji ti više ne služe. Naprotiv, samo te guše!

Koje su Vaše metode za maksimiziranje prostora unutar ograničenih dimenzija ormara?

Metode za maksimiziranje prostora u ormaru uključuju kupnju baršunastih vješalica, umjesto drvenih koje su znatno deblje, a i odjeća s njih ne klizi. Također, razmislite o razdjelniku polica te “vakuumskim metodama odlaganja”, pogotovo sezonske odjeće. Isto tako, neke stvari možete pohraniti u kutije, kao recimo šešire ili torbe, a za nakit i modne dodatke preferiram ladice. Što se tiče cipela, osobno nisam pobornik da stoje u ormaru niti kada su u kutiji, osim u krajnjoj nuždi ili ako ste sretnica koja ima poseban ormar samo za njih.

Mnogi od nas često se susreću sa sljedećom situacijom – presložili smo ormar, a već kroz nekoliko dana ponovno je u poluneredu. Otkrijte nam trikove koji pomažu zadržati organiziranost ormara.

Nemam nekakav poseban savjet za održavanje reda u ormaru, osim da odmah vraćate stvari na svoje mjesto. Što treba ići na pranje, bacite odmah, što treba prozračiti, obavite odmah i ono što ćete možda opet odjenuti stavite na vješalicu predviđenu za to. Osobno tako funkcioniram, a ako se situacija malo “zagužva” – u tom slučaju odvojim 15-ak minuta kako bih sredila nered. To mi se pokazalo kao jedini ispravan način za držati stvari pod kontrolom!

Budući da je jedan od Vaših poslova upravo i usluga organizacije ormara, koji su najčešći izazovi s kojima se susrećete prilikom rada s klijentima?

Najčešći izazov prilikom rada s klijentima, kad je u pitanju organizacija ormara, jest nedostatak samopouzdanja. Žene često nisu sigurne kako im nešto stoji, kako kombinirati odjeću s modnim dodacima ili su godinama impulzivno kupovale krojeve koji ne odgovaraju njihovom obliku tijela i često nisu zadovoljne kako im odjeća stoji. S obzirom na to da radim kao osobni stilist tu sam da im pomognem i na licu mjesta ukažem na pogreške koje rade. Dovedem ih ispred ogledala i analiziramo, komad po komad, kako bi nešto trebalo ili ne trebalo izgledati, gdje najčešće griješe i kakav tip odjeće treba izbjegavati ili što trebaju naglasiti. Nakon toga radimo popis za kupnju, ako je potrebno, i odlazimo zajedno u kupovinu. Jako sam sretna i zadovoljna kada me žena na odlasku zagrli i kaže: “Vedrana, spasila si me!”

Moje klijentice uglavnom su zaposlene žene koje vole lijepo izgledati, ali nemaju vremena misliti o odjeći. Nije nužno da nemate stila pozovete li stručnu osobu da vam pomogne. Dapače, na taj način štedite svoje vrijeme, energiju i novac!

Foto: Instagram, Pexels