Second hand se vratio na velika vrata. Vintage je uvijek tu i bio. A aktualni globalni pokret podrške održivoj modi jedan je od trenutno najvažnijih modnih trendova.

Najljepši dio u svemu tome jest što se širi ljubav prema već upotrebljenoj odjeći u čemu sve više ljudi pronalazi potrebu, a u skladu s time nastaje sve više fantastičnih second hand i vintage mjesta za kupovinu. Zagrebačka publika svog je favorita prepoznala u šarmantnom Mago Sticky Rice kutku, o čemu smo vam pisali ovdje. Sada smo otkrili i genijalno mjesto u Splitu za vrhunski second hand i vintage modni odabir – Mishka Boutique, na adresi Domovinskog rata 44.

Sandra

Kada je mom radu u prosvjeti nakon  šest godina došao kraj, shvatila sam da je pravo vrijeme da krenem sasvim drugim putem i ostvarim ono što sam zapravo već duže htjela. Tako sam, od profesorice hrvatskog jezika u srednjoj školi, postala teta iz butika, duhovito mi objašnjava Sandra Zamberlin koja se u potpunosti pronašla u ovome što trenutno radi, a radi to uvjerljivo i hrabro.

Naime, Mishka je otvorena prije svega pet mjeseci, nakon lockdowna. Možda izgleda kao nezgodan trenutak za početak, ali treba zadržati optimizam, govori mi Sandra koja je svoj mali modni raj nazvala po životnoj suputnici – kujici Miški.

Pitam ju zbog čega je Mishka posebno mjesto u Splitu te zašto ju privlači ovakav tip posla. Poseban je zbog sredine u kojoj se nalazi – Mishka je prvi i zasad jedini ovakav butik u Splitu. Ideja o Mishki je začeta i realizirana upravo zato što sam htjela kupovati u ovakvom dućanu, a u Splitu ga nije bilo. Postoji nekoliko second hand shopova, ali s drukčijim principom rada i drukčijom ponudom. Biti prvi u nečemu je izazov, ali i privilegija. Stilovi, materijali, krojevi, uzorci, brendovi, kombinacije, povijest – uvijek postoji nešto novo za otkriti i to je fantastično!

U Mishki su komadi probrani u smislu očuvanosti te onoga što je vlasnici lijepo i zanimljivo. A koliko se u ponudi očituje posebnost, ipak će trebati procijeniti kupci.

Komade nabavljam iz raznih izvora. Stalno sam u potrazi jer želim imati što bolju ponudu i novim nadmašiti ono prethodno, za mene je to zapravo draž ovog posla. Većinom nabavljam iz inozemstva, ponešto i u Hrvatskoj. Također, o ponudi sam odlučivala idealistički i polazeći od sebe (jer, eto, volim i vintage i ne-vintage), a ne racionalno. No, sad mi se čini da bi bilo teže opstati na ovdašnjem tržištu da Mishka u ponudi ima isključivo vintage. U Splitu vintage kultura postoji, naravno, ali u maloj mjeri i kao da još čeka svoj procvat.

Pitala sam Sandru da mi izdvoji neke od primamljivijih komada koji se mogu pronaći u Mishki; Dobri ulovi su subjektivna stvar svakog kupca. Nekome je to no name vintage bluza neponovljivog dezena, nekome propušten komad iz Zare. No, objektivno, posebni Mishka ulovi su vintage dizajnerski rariteti poput Hermes ili Dior svilene marame, YSL sakoa, Escada balonera ili Fendi torbe. To su stvarčice koje imaju veliku vrijednost, a u ovakvim trgovinama su budget friendly.

A ako još niste zavirili u ponudu Mishke, evo zašto biste trebali. Žene i cure koje još nisu posjetile Mishku trebale bi to napraviti iz znatiželje. Ponuda je raznolika, uključuje vintage, no name, high street i high end/dizajnerske komade koji su uklopivi u različite stilove. Zbog toga Mishku posjećuju ljubiteljice mode od 15 do 85 godina i često nađu nešto za sebe. Svaka od njih ima svoj stil i svoj pogled na modu. Zanimljivo je i inspirativno raditi sa ženama na ovaj način.

Također, zanimalo me što Sandra, nakon uspješnog prvog koraka otvaranja ovakvog tipa dućana u Splitu, planira u budućnosti. Prerano je uopće govoriti o opstanku Mishke, hoće li ova priča potrajati ili ne, ali volim vjerovati da opstaju oni koji se trude i nude nešto dobro i zanimljivo. Neovisno o tome na kojem tržištu, domaćem ili inozemnom. Svako tržište ima i prednosti i nedostatke. Inozemno tržište, primjerice, nudi veću i uhodanu publiku, ali i veću konkurenciju.

Više o Mishka Boutique pratite na Instagramu i Facebook profilu.