Pred nama je produženi, ugodan i jako sunčani Uskršnji vikend. Jeste li ga već isplanirali ili tek možda razmišljate da pobjegnete iz grada?

Šteta bi bilo ne iskoristiti sunce na otvorenome! Zato smo malo istražili gdje biste mogli na izlet s mogućnošću ostanka tih nekoliko dana. Ponuda u Hrvatskoj, ali i susjednoj Sloveniji je odlična, pri čemu ćete i cjenovno proći prihvatljivo. Kako ne biste pomislili da vam treba nešto puno više od želje i dobre volje za putovanjem. No ako vas ovaj popis ne zadovoljava, ne brinite, imamo popis za one koji bi nešto malo van grada, popis za izlete s djecom te izletišta u kojima će baš svi uživati, a ako ostajete u Zagrebu, zašto ne biste istražili nove adrese koje su se otvorile u posljednje vrijeme? Ili možda popili kakav ukusan koktel?

Šetnje, biciklizam i gastro uživancije na Krku

Mnogima je ovaj otok idealna destinacija za bijeg iz grada. Dovoljno je blizu da vas put ne umori, a „za čas“ ste na moru. Uz „morski“ osjećaj, na Krku imate priliku za aktivno istraživanje unutrašnjeg dijela otoka koji je također dovoljno zanimljiv. Nudi vam brojne znamenitosti i bogatu povijest, ali i predivnu prirodu koja omogućuje raznolik uzgoj i kultivaciju te proizvodnju namirnica kroz sva godišnjih doba. Upravo je u tijeku kampanja grada Krka pod imenom Put do okusa Krka, a u projekt je uključeno nekoliko restorana koji će vam servirati prepoznatljive ukusne specijalitete ovog kraja. Otočna gospodarstva ponose se proizvodima poput krčkog sira, maslinovog ulja, pršuta i naravno vrbničke žlahtine. Tu su i neizostavne krčke šurlice, kao zaštitni znak krčke gastronomije, koje svaka obitelj priprema prema svojoj “tajnoj” recepturi.

izleti za produženi vikend

izleti za produženi vikend

Ovoga proljeća gastronomski doživljaj u gradu Krku uljepšat će restoran “Casa del Padrone”, restoran “Marina Blue”, Kuća Krčkog pršuta, konoba Pud “Brest”, kušaona “Magriž” i Volsonis, a svi oni pružit će vam izvrsno lokalno gastro iskustvo. Tijekom produženog vikenda grad Krk organizira i brojna događanja; koncerte, kazališne predstave te jednu zanimljivu obiteljsku biciklističku utrku u okolici grada. Ako se odlučite  na aktivan odmor u u privatnoj varijanti, oko grada Krka označene su brojne biciklističke i pješačke staze. Karte potražite u obližnjem turističkom centru i uživajte.

izleti za produženi vikend

Obavezno posjetite: Frankopanski kaštel, jedno od najvećih povijesnih svjedočanstava naseljenosti Krka. Danas se cijelo zdanje može razgledati šetajući po zidinama, obilazeći katove triju kula i promatrajući prostranu unutrašnjost kaštela. Frankopanski je kaštel dugotrajno gradila krčka plemićka obitelj Frankopani, između 12. i 15. stoljeća, sa svrhom obrane grada, da bi se unutar njegovih zidina mogli skloniti i vojnici i građani u slučaju napada.

Istraživanje prirodnih ljepota Kopačkog rita

Park prirode Kopački rit je poplavno područje u Baranji, na sjeveroistoku Hrvatske, a baš taj kraj bi vam se trebao naći na mapi i češće. Močvarni je to dom tisućama bioloških vrsta. Ptičji raj i sklonište stotinama ptičjih vrsta, a čini prirodni trokut Dunava i Drave. Dali smo vam puno prirodnih razloga zašto je ovo fantastičan kraj za uživanje u zelenilu, a nazivaju ga još i „srce Podunavlja“. Iz parka prirode su poručili kako su otvoreni ovu nedjelju i ponedjeljak te očekuju brojne posjetitelje jer lijepo vrijeme je najljepše provesti u prirodi. Na pristaništu na jezeru Veliki Sakadaš očekuje vas brod kojim započinje uzbudljiva avantura kroz Posebni zoološki rezervat. Plovidba traje oko 1 h, a na brodu je već spreman stručni vodič s kojim ćete zajedno zaploviti kroz čudesni svijet poplavne doline Dunava.

izleti za produženi vikend

U Općini Bilje pronaći ćete velik izbor kuća za odmor, idealnih za noćenje i uživanje s obitelji i prijateljima. Još jedan razlog zašto je ovo odlična destinacija jest bogata gastronomija tako da nakon što istražite park prirode, obiđite neko od lokalnih eko gospodarstava kao što je Orlov put, recimo.

izleti za produženi vikend

Zanimljiva novost ovog kraja: Na autobusnoj stanici između naselja Bilje i Mece izložene su tri gipsane skulpture autorice Valentine Damjanović, studentice na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek. Njezin rad zove se „Čekači“ i oni će vas srdačno pozdraviti na ovoj lokaciji.

Skočite do Bleda u susjednoj Sloveniji

Na otprilike dva sata vožnje od Zagreb, naći ćete se na Bledu, slovenskom zelenom dragulju o kojem se često govori kada je u pitanju vikend odmor. Ovdje ćete uživati u divnoj očuvanoj prirodi, a gradić i istoimeno jezero daju mnogo razloga za istraživanje ovog dijela Slovenije. Atrakcija sama po sebi je naravno Bledsko jezero koje možete obići pješke ili iznajmiti čamac te se povesti do otočića Bled, jedinog prirodnog otoka u Sloveniji koji se nalazi u sredini jezera. Na otoku se nalazi nekoliko građevina, od kojih je najznačajnija crkva Marijinog Uzašašća, sagrađena u 15. stoljeću.

izleti za produženi vikend

Tu je i Bledski dvorac, utvrda koja se nalazi na strmoj stijeni, 130 metara iznad Bledskog jezera. Dvorac je obnovljen i može se obići, a unutar njega doživjet ćete jako lijepo prezentiranu povijest. Za vrijeme Uskršnjeg vikenda brojna su događanja u planu; od eko marketa, izložbi, koncerta, lova na Uskrsnu pisanicu… Čak i da samo šećete i uživate u gastro i eno ponudi ovog kraja, neće vam biti dosadno.

izleti za produženi vikend

Zanimljivost ovog kraja: Krajem 19. stoljeća Bled je bio pravi hit među posjetiteljima iz cijele regije kao lječilište i odmorište aristokracije. Kao podsjetnik na to dobo i danas se mogu vidjeti brojne aristokrastke vile.

Gorski kotar je uvijek dobra ideja

U jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, okružene slikovitim planinama, tišinom stoljetnih šuma crnogorice i ljepotom, smještene su Fužine, na 730 metara iznad mora. Kao što su dobra destinacija za posjet zimi, složit će se mnogi da su divne i u proljeće, a udaljene su svega 2 i pol sata vožnje od Zagreba. Zelenilo prirode u cvatu te mnogo razloga za aktivan odmor, ovo je idealna destinacija za provesti nekoliko dana. Kažu kako je ovo malena gorska rivijera za veliki odmor, a brojne atrakcije bit će otvorene za Uskršnji vikend. Nakon što pronađete svoju kuću za odmor u Gorskom kotaru, a znamo da ih ima napretek, zaputite se na izlete do špilje Vrelo za koju kažu da je stara možda čak i 4 milijuna godina. U okolici ćete naći devet obilježenih pješačkih i biciklističkih staza, obilježene su i planinarske staze, a najpopularnija je šetnica oko jezera Bajer s pratećom trim-stazom. Prekrasan park Gorica s trima teniskim terenima nudi mogućnost aktivnog bavljenja sportom i rekreacijom. Nemojte zaboraviti i pojesti nešto fino. Provjerite što nude restoran Bitoraj i konoba Volta, koji su često na listi preporuka.

izleti za produženi vikend

Gdje odsjesti u Fužinama: Hotel Bitoraj ispričat će vam zanimljivu legendu. Naime, prvi naseljenici ovog kraja, kada su s vrha brda pogledali na zelene šume i bistre vode, kazali su: „Bit će to raj“! Taj uzvik dao je ime planini, a planina hotelu i restoranu što svakodnevno u praksi potvrđuje te riječi. Nedaleko prekrasnog jezera Bajer i daleko od gradskih gužvi i svakodnevnog stresa, hotel i restoran Bitoraj Fužine nudi autohtonu goransku kuhinju, opuštanje u wellness centru i odmor u sobama kategoriziranima sa četiri zvjezdice.

 

Foto: TZ grada Krka, www.bled.si, PP Lonjsko polje, Eko gospodarstvo Orlov put, TZ Fužine

Naslovna fotografija: Belle Ensor