Najtopliji dio godine je stigao pa ako prije odlaska na more želite ispuniti vikende prekrasnim izletima u kojima će uživati cijela obitelj, Virovitica s okolicom odličan je izbor.

Ovaj divan grad nalazi se na spoju Podravine i Slavonije koji određuju prirodne ljepote rijeke Drave i Papuka, ali i bogata povijest koju pričaju muzeji i ulice. Slavoniju i Podravinu krase inovacije ljudi koji žive na ovom dijelu Hrvatske i “dobra vibra” koju destinacija pruža svakom gostu.

Ovdje ćete uživati u moćnim pričama dvoraca – neki su muzeji, a neki i lijepi hoteli – kušati odlične tradicionalne specijalitete i nazdraviti vinima koje kriju vinski podrumi. Kad se zasitite gradskog “đira”, ovaj dio Slavonije sačuvat će vas od jakog sunca šumskim proplancima i pričama koje čuva Papuk. Ljeto u Slavoniji i Podravini je jedinstveno pa uživajte u njemu poželite li bijeg za vikend ili dulji godišnji odmor!

Kako provesti ljeto u Slavoniji i Podravini

Baza neka vam bude elegantna i moćna Virovitica, koja spaja Slavoniju i Podravinu, ali i priča priču o obitelji Pejačević koja je oblikovala užu gradsku jezgru današnje Virovitice. U njoj dominira dvorac Pejačević, koji se parkom smatra jednom od najljepših kulturno-povijesnih znamenitosti kontinentalnog dijela Hrvatske, a u kojem je smješten gradski muzej sa stalnom postavom, ali i izložbama kroz koje se jača kulturna scena ovoga grada.

Krenete li u istraživanje Virovitice, do dvorca Pejačević doći ćete preko jednog od pet mostova koji pričaju priče o ljubavi, glazbi, gimnaziji, ali i položaju čovjeka u današnje vrijeme. Svaki od njih posebna je turistička priča koja svakodnevno oduševljava sve više turista koji otkrivaju ovaj grad. Sve što vidite s lijeve i desne strane dvorca Pejačević u Virovitici je zanimljivo – crkva zaštitnika grada Svetog Roka s prekrasnim ružičnjakom, prolazi u kojima se nalaze zanimljivosti poput klavira koji mogu zasvirati baš svi, kao i gimnazija s trgom na kojemu se održavaju brojne manifestacije u Virovitici.

Crkva sv. Roka, zaštitnika Virovitice

I kad pomislite da ste upoznali Viroviticu, saznat ćete nešto novo. Crveno-plava stambena zgrada preko puta dvorca i klupa s brojevima hommage je umjetnici Editi Schubert koja je svojim radom zadužila Virovitičane, a metalna instalacija na istoj strani grada poziv je da odsvirate “Odu radosti”. I da, i zgrada koja se nalazi u blizini je važna – riječ je o prvom hotelu izgrađenom u ovom kraju još u 19. stoljeću.

Kada ste u Virovitici, svakako danu nazdravite čašom vina u kojoj se spajaju moćna Podravina i zlatna Slavonija. Jedinstveni doživljaj nedaleko od centra grada nudi podrum Vineda.

Nalazi se u selu Vukosavljevica u srcu Virovitičkog vinogorja na pjeskovitom tlu koje je uvelike doprinijelo tome da s etiketom ove vinarije možete kušati pitka vina s posebnim aromama. Osvježenje će vam tako u toplim mjesecima biti Vineda pjenušac Chardonnay, Graševina i Rose crni pinot, a u sklopu degustacije u ovom podrumu poslužit će vam domaće specijalitete koji na tanjuru spajaju Podravinu i Slavoniju.

Iz grada u prirodu!

Virovitica pruža mogućnost da s betona pobjegnete u prirodu koja je ovdje veličanstvena. Komadić raja, kako mnogi nazivaju pustaru Višnjicu, udaljena je od Virovitice svega dvadesetak kilometara, a nalazi se na ravnici koja spaja obronke Papuka i rijeke Drave. Riječ je o imanju bogate povijesti (dio nekadašnjih naselja bezemljaša, tzv. “pusta” na kojem su nekad bile ambulanta i škola) koje je danas pretvoreno u prekrasno imanje otvoreno manjim i većim grupama ljudi.

Na ovome se mjestu može boraviti i nekoliko dana, a kad spustite kofere, znajte da vas ovdje čeka poseban doživljaj – uživat ćete u jedinstvenoj domaćoj hrani, a na imanju naučiti timariti konje, jahati, raditi u štali, hraniti jelene, voziti se kočijom, vrtlariti u tematskom vrtu te pohađati gastronomsku, slikarsku i mnoge druge radionice. Za sve one koji vole biciklirati, od pustare Višnjice vodi obilježena cikloturistička ruta uz rijeku Dravu i planinu Papuk.

Ljeto na Papuku

Slavonski ljepotan Papuk prostire se na površini od 226 četvornih kilometara i prvi je geopark Hrvatske. Ovaj park prirode i UNESCO svjetski geopark i u ljetnim mjesecima pruža odlično osvježenje. Papuk je vrlo inspirativan, pričajući priču o grofovima koji su tu živjeli, zabavan za cijelu obitelj bez obzira na to krenete li u park šumu Jankovac na kružnu šetnju sve do slapa Skakavca ili se popnete u Sekulinačke planine koju karakterizira dojam prašume s dominacijom šume bukve i jele stare više od 150 godina.

Na ulazu u park prirode Papuk, u pitoresknom mjestu Voćin nalazi se jedinstveni Geoinfo centar. Smješten je u modernoj zgradi na dvije etaže s jako zabavnim 6D kinom gdje možete pogledati kratki film u trajanju od 20 minuta i saznati sve o prošlosti ovog prirodnog lokaliteta.

Nakon što pogledate film, obilazak ovog dijela nastavlja se kroz postav geologije, biologije i kulturno-povijesne baštine, koji su praćeni multimedijalnim sadržajima (interaktivni ekrani, virtualna stvarnost u nišama), vjernim prikazima i rekonstrukcijama te stvarnim artefaktima i dijelovima prirode. Dio posjetiteljskog centra je geokapsula kao prostor za dječje radionice, te geobar, prostor za odmor i okrepu, kao i geosuvenirnica.

Foto: Nikola Zoko