Ovog vikenda gotovo su istovremeno održane dvije dodjele filmskih nagrada za koje se smatra da poprilično točno predviđaju dobitnike Oscara. Evo tko je sinoć slavio na BAFTA i Critics’ Choice dodjelama nagrada i kako je izgledao crveni tepih!

Prestižna britanska nagrada

Sinoć je u Royal Albert Hallu održana 75. dodjela filmskih nagrada Britanske akademije. Ceremoniju dodjele vodila je glumica Rebel Wilson, koja, baš kao i voditeljski par Offerman-Mullaly prije tjedan dana, nije propustila iskoristiti priliku i svoj stav prema ratu u Ukrajini i ruskom predsjedniku iskazati – srednjim prstom.

 

Možda „najvažnije“ dvije nagrade ove je godine dobio film The Power of the Dog, koji je slavio u kategorijama za najbolji film i najbolju redateljicu (Jane Campion). Ipak, bez obzira na činjenicu da je slavio u više tehničkim kategorijama poput zvuka, vizualnih efekata i produkcijskog dizajna, film koji je odnio najviše nagrada je spektakl o kojem se puno pričalo prije nekoliko mjeseci – film Dune. Najboljim britanskim filmom proglašen je hvaljeni Belfast, a najbolji film prema originalnom scenariju je Licorice Pizza. Za svoje pojedinačne glumačke uloge nagrađeni su Will Smith, Joanna Scanlan, Ariana DeBose i Troy Kotsur.

Ariana DeBose osvojila je Critics’ Choice nagradu za najbolju sporednu glumicu u filmu “West Side Story”
Druga ceremonija

Nakon što su zbog pandemije odgođene za čak tri mjeseca, u Los Angelesu i Londonu napokon su održane i Critics Choice nagrade. Baš kao i na BAFTA nagradama, pobjede u istim kategorijama odnijeli su film Power of the Dog i redateljica Jane Campion te glumci Will Smith, Troy Kotsur i Ariana DeBose.

Jane Campion osvojila je Critics’ Choice nagradu za najbolju redateljicu za film “The Power of the Dog”

Mala promjena dogodila se u kategoriji glavne glumice, koju je ovdje primila Jessica Chastain za svoju ulogu u filmu The Eyes of Tammy Faye. Što se tiče televizijskih ostvarenja, najveće nagrade otišle su u ruke tvoraca i glumačkih postava iz serija Succession, Squid Game, Mare of Easttown i Ted Lasso. Također, tijekom dodjele je uručeno i posebno SeeHer priznanje za one koji se zalažu za točne i sveobuhvatne prikaze žena u medijima, a ove godine primila ga je glumica i odnedavno redateljica Halle Berry.

Halle Berry je primila posebno SeeHer priznanje za sveobuhvatan prikaz žena u medijima
Dvostruki red carpet

Na dva crvena tepiha stigao je veliki broj omiljenih celebritija u toaletama koje ćemo pamtiti, a neki su se, poput Lady Gage i Alane Haim, uspjeli pojaviti na obje dodjele nagrada! Evo nekih od najboljih lookova s dvije ceremonije!

Lady Gaga, Critics’ Choice nagrade
lady haha bafta 2022
Lady Gaga, BAFTA
daisy ridley bafta 2022
Daisy Ridley, BAFTA
Salma Hayek, BAFTA
mandy moore critics choice 2022
Mandy Moore, Critics’ Choice nagrade
emma watson bafta 2022
Emma Watson, BAFTA
kristen stewart critics choice 2022
Kristen Stewart, Critics’ Choice nagrade
andrew garfield
Andrew Garfield, Critics’ Choice nagrade
Caitriona Balfe. BAFTA
Jamie Dornan, Critics’ Choice nagrade
Alana Haim, BAFTA
Alana Haim, Critics’ Choice nagrade
HoYeon Jung, Critics’ Choice nagrade
Jared Leto, Critics’ Choice nagrade
Selena Gomez, Critics’ Choice nagrade
Elle Fanning, Critics’ Choice nagrade
Daisy Edgar-Jones, BAFTA
Zoey Deutch, Critics’ Choice nagrade
Joshua Jackson i Jodie Turner-Smith, Critics’ Choice nagrade

 

Foto: Tristan Fewings/ Alberto E. Rodriguez/ Amy Sussman/ Presley Ann/ Matt Winkelmeyer/ Frazer Harrison/ Kate Green/ Joe Maher/ Eamonn McCormack/ Getty Images/ Giphy