Odrastanje u glavnom gradu Sjeverne Irske inspiriralo je cijenjenog redatelja i glumca Kennetha Branagha da kreira film “Belfast”, koji već slovi kao jedan od sigurnih kandidata za Oscara.

Nakon premijernog prikazivanja na 48. izdanju Telluride Film Festivala ovog rujna, a zatim i nagrade “People’s Choice Award” na 2021 Toronto International Film Festivalu, ovaj je film zaintrigirao javnost, koja s nestrpljenjem iščekuje početak njegovog prikazivanja u kinima.

Film “Belfast” donosi nam uvid o odrastanju u radničkoj obitelji, kroz oči jednog dječaka. Radnja je smještena u period 1960-ih godina prošlog stoljeća, odnosno perioda društvenog i političkog previranja u Sjevernoj Irskoj te nam približava priču o obitelji, odnosima, smijehu, ali i gubitku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Belfast (@belfastmovie)

Ulogu dječaka Buddyja igra debitant Jude Hill, dok njegove roditelje te baku i djeda igraju dobro poznata glumačka imena; Caitríona Balfe interpretira ulogu dječakove majke, Jamie Dornan igra njegovog oca, dok su se Judi Dench i Ciarán Hinds našli u ulozi bake i djeda.

Film je sniman u crno-bijeloj tehnici, a osim kao redatelj, Kenneth Branagh je ujedno i scenarist ove polubiografske drame koja na intiman način donosi priču o ljudskim sudbinama u politički i vojno turbulentnom desetljeću Sjeverne Irske.

Film je s prikazivanjem tek započeo u SAD-u, a u hrvatskim kinima ga očekujemo početkom sljedeće godine.

Fotografija: PR