Početkom svake godine počinju predviđanja tko će i za koji film kući odnijeti najprestižniji zlatni kipić, filmsku nagradu Oscar. Formalna svečanost, popularno zvala „Oscari“ jedna je od najstarijih, najpoznatijih i najgledanijih filmskih dodjela nagrada na svijetu

Oscar je popularno ime za američku filmsku nagradu Academy Award koju svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) kako bi se odala počast izvrsnosti profesionalaca u filmskoj industriji; od glumaca, režisera, scenarista, kostimografa, glazbenika, producenata itd. Kada se ona održava kao da cijeli svijet gleda upravo tu dodjelu nagrada. Prvi put se održala 16. svibnja 1929. godine u Hotelu Roosevelt u Hollywoodu kako bi se odala počast filmskim postignućima 1927. i 1928. Domaćini su bili glumac Douglas Fairbanks i redatelj Cecil B. DeMille.

Do sada je svečana ceremonija dodjeljivanja nagrade Oscar održana 93 puta, a 94. ceremonija održat će se u nedjelju 27. ožujka 2022. Ceremoniji dodjele nagrada prethodi još nekoliko važnih datuma. Glasanje za nominacije počinje 27. siječnja i završava 1. veljače 2022., dok će se javna objava nominacija za Oscare održati 8. veljače 2022. Tako da slobodno možemo kazati da „Oscar groznica“ službeno počinje krajem siječnja. 

Tijekom tog perioda „groznice“ mnogi mediji objavit će svoja predviđanja, baš kao što će i ovaj tekst na kraju krajeva učiniti, no osim toga, ovo je period kada će se najviše gledati filmovi, posebno oni snimljeni tijekom prošle godine. Kina i streaming servisi, uživo i u kućnoj atmosferi, donijet će posebne preglede filmskih ostvarenja, neki će biti tematski definirani, neki žanrovski, a neki od tih projekcija i prikazivanja naprave prave društvene događaje. Da nema Covid pandemije, odlazak u kino tijekom siječnja postaje cjelovečernje događanje, nerijetko popraćeno brojnim marketinškim akcijama, razgovorima s filmskim kritičarima, glumcima, režiserima, spajaju se npr. gastronomska i kulturna scena, čini se sve da se doživljaj odlaska u kino učini što glamuroznijim. Prema nekima posve nepotrebno i suvišno, no to je taj period kada odlazak u kino najčešće nije više odlazak u kino kako bi gledali dobar film, već se pokušava od toga učiniti veće iskustvo. Ponekad uspješno, a ponekad i ne. Svejedno, siječanj i veljaču bi komotno mogli nazvati periodom „ususret Oscarima“.

Prateći američke i ostale internacionalne objave, članke i predviđanja te, naravno, nakon odgledanih filmova i ja vidim uzorak onoga što Akademija i Hollywood „vole“ i čemu valja posvetiti pažnju u predviđanjima tko će osvojiti nagradu Oscar. Najzanimljivije su nam one velike, najrazvikanije kategorije najboljeg filma, glavne glumice, glavnog glumca, sporedne glumice, sporednog glumca, režije te, obzirom na geografsku poziciju Hrvatske, najboljeg stranog filma. Pa, krenimo redom:

belfast_kenneth-branagh-movie-p02

 

Film „Belfast“, poluautobiografska drama Kennetha Branagha za sada vodi. Vodi zbog odličnog spoja strasti, emocija i odjeka koji je do sada imao u filmskoj industriji. „Belfast“ je tzv. coming of age komedija, drama koji je napisao i režirao Kenneth Branagh. U filmu glume Caitríona Balfe, Judi Dench, Jamie Dornan, Ciarán Hinds, Colin Morgan i novo glumačko ime na velikom platnu; Jude Hill. „Belfast“ je imao svjetsku premijeru na 48. Telluride Film Festivalu 2. rujna 2021., a osvojio je i nagradu People’s Choice na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2021. Film je u kinima prikazan u Sjedinjenim Državama 12. studenog 2021., dok se u Europi sada počeo prikazivati. Do sada pobire samo pozitivne kritike kritičara i zaradio je preko 10 milijuna dolara diljem svijeta. Da je favorit za Oscara u ovoj kategoriji govori i činjenica da je do sada osvojio čak 33 nagrade i 199 nominacija.

 

Nacionalni odbor za reviziju proglasio ga je jednim od najboljih filmova 2021. i izjednačio se s filmom „The Power of the Dog“ za sedam vodećih nominacija na 79. dodjeli Zlatnih globusa, uključujući najbolji film. Film je osvojio Zlatni globus za najbolji scenarij. Također se izjednačio i sa „West Side Story“ Stevena Spielberga za jedanaest vodećih nominacija na 27. dodjeli nagrada Critics’ Choice Awards, uključujući i za onu za najbolji film.

 

Posljednji film Stevena Spielberga „West Side Story“ također je u stalnom porastu posljednjih tjedana, unatoč tome što je bio jako loš na kino blagajnama, zaradivši samo 50 milijuna dolara na globalnoj razini uz proračun od 100 milijuna dolara. Međutim, kritičari su ga toliko nahvalili, skoro kao i „Belfast“. Filmovi koji prema kritikama slijeda ova dva jaka igrača u utrci za Oscara mogli bi biti „Licorice Pizza“, „Power of the Dog“, „Dune“ i „King Richard“.

Režiserka Jane Campion čekala je 12 godina da se vrati filmskom stvaralaštvu, a odsutnost njezina majstorstva na velikom platnu očito je učinila da kolektivno srce ove industrije postane draže. Njezin film „The Power of the Dog“ jedan je od rijetkih koji usput pogađa sve važne aktere filmske industrije. Filmske izvedbe (osobito one Benedicta Cumberbatcha, Kirsten Dunst i sporednog glumca Kodija Smit-McPheeja) su mnogi kritičari istaknuli kao najbolje glumačko ostvarenje posljednjih godina i dobile su dovoljno individualnih pohvala da se pojave u tri solo kategorije na dodjeli SAG nagrada.

Uz njezin bok, Kenneth Branagh napreduje u utrci zahvaljujući čistoj dominaciji „Belfasta“. Ali Steven Spielberg ostaje zanimljiv čimbenik kako se utrka intenzivira. Njegov komercijalni profil natjerao je mnoge da dovode u pitanje nužnost nove adaptacije „West Side Story“ s njim na čelu, no rane recenzije brzo su je proglasile jednim od istaknutijih filmova u cijeloj njegovoj filmografiji. Radi se o situaciji koju Hollywood voli – titanski režiser na vrhuncu svog umijeća, koji stvara monumentalno djelo, a koje pak spaja izvrsnost u svim područjima industrije (glumci, masivni i raskošni setovi, odvažna kinematografija), a sve pod jedinstvenom vizijom jednog filmaša.

 

Put Willa Smitha na stazi prestiža i dalje je jedan od najzbunjujućijih misterija sezone dodjele nagrada. Njegova moć filmske zvijezde koja se može isplatiti nikada se nije pretočila u pobjedu za Oscara unatoč brojnim pokušajima u ulogama prilagođenim Akademiji u kojima glumi stvarne likove. „Kralj Richard“ ima legitimnu privlačnost kao biografski film ugodan publici s iznimno inspirativnom porukom i vjerojatno će se svidjeti svim ograncima Akademije, od režije do glume.

Will-Smith-King-Richard

Benedict Cumberbatch u filmu „The Power of the Dog“ oduševljava kritiku i publiku. Pobrao je sve moguće lovorike. A unatoč oduševljenjima za izvedbu Denzela Washingtona u filmu „The Tragedy of Macbeth“ režisera i scenarista Joela Coena, zabrinjava činjenica da se sam film dosad nije više aktivirao u lovu na nagrade, dok se film Petera Dinklagea „Cyrano“ još uvijek „osjeća malo ispod radara“ i nije siguran izbor u ovoj kategoriji. Prema kritika i osvrtima do sada ista sudbina predviđa se i Javieru Bardemu za njegovu ulogu u filmu „Being the Ricardos“.

Being the Ricardos
Being the Ricardos

Nitko nije više pripremljen za nagradu Oscar za najbolju glumicu od Nicole Kidman koja se transformirala u holivudsku ikonu Lucille Ball za film „Being the Ricardos“ Aarona Sorkina. Gledajući sva predviđanja od autora koji pišu za Variety, Hollywood Reporter, Entertainment Weekly, objava filmskih i tv kritičara, jedno je zajedničko ime na prvom mjestu ove kategorije – Nicole Kidman. Uz nju stoje još Jessica Chastain (“Oči Tammy Faye”) i Olivia Colman (“Izgubljena kći”) koje su također nevjerojatno cijenjene u glumačkoj zajednici i trebale bi dobro kotirati u nominacijama. To nam ostavlja još Lady Gagu (“House of Gucci”), Alanu Haim (“Licorice Pizza”), Jennifer Hudson (“Respect”), Kristen Stewarta („Spencer“) za preostala mjesta koja bi mogla popuniti listu nominacije za najbolju glavnu glumicu.

 

Što se najboljeg filma na stranom jeziku tiče, prema dosadašnjim predviđanjima, kritikama i na ljestvicama popularnosti vode razni filmovi, no izdvajaju i preklapaju u predviđanjima „The Worst Person in the World“ Joachima Triera, „Flee“ Jonasa Pohera Rasmussena, „Drive My Car“ Ryûsukea Hamaguchija, „I’, Your Man“ Marije Schrader te „The Hand of God“ Paola Sorrentina.

Licorice Pizza

Nekako imam osjećaj da će se svi kladiti na Sorrentina, no da će Oscara osvojiti Trier. Kako god bilo, isto se nadam da će se tijekom objavljivanja nominacija pročitati i naš, hrvatski film. To bi bilo stvarno odlično iznenađenje!