“Moramo popraviti ponašanje muškaraca”, izjavio je poznati glumac povodom predstavljanja svog novog filma The Power of The Dog

Iako Benedict Cumberbatch glumi macho rančera u novom Netflixovom filmu The Power of The Dog, on tu ulogu koristi da potakne raspravu o toksičnom maskulinitetu u današnjoj kulturi.

U intervjuu za Sky News, glumac kojeg posljednjih godina najviše vežemo uz heroja Doctora Strangea (kada nije, naravno, najbolji detektiv na svijetu) iskoristio je trenutak da progovori o temama koje obrađuje film – u kojem glumi zlikovca Phila Burbanka, koji je neprestano okrutan prema bratovoj supruzi.

“Moramo popraviti ponašanje muškaraca”, rekao je. “Mislim da u svijetu koji preispituje i konačno ukazuje na nedostatke statusa quo u patrijarhatu, razgovor o tome postaje još važniji jer dobivate jedan oblik pobune, poricanje, jednu vrstu djetinjaste obrambene pozicije, kao što je ‘Nisu svi muškarci loši’.” Dodao je da se s takvim pristupom treba prestati i saslušati druge. “Živimo u eri u kojoj preživjele osobe mogu progovoriti o svojim iskustvima i u kojoj imaju platformu da shvatimo da nema dovoljno priznavanja zlostavljanja, nema dovoljno prepoznavanja nedostataka.”

“I u isto vrijeme, možda ne sada, ali nekad, moramo učiniti ono što film radi, a to je ispitati razloge opresivnog ponašanja kako bismo popravili muškarce.”

Film je zbog mnogih reboota i novih nastavaka kultnih filmova i serija (čitajte: Matrix) pomalo zašao u pozadinu, no sudeći po prvim kritikama, a i Cumberbatchovim komentarima, riječ je o poprilično moćnom filmu koji će svjetlo dana ugledati u srijedu, 1. prosinca.

Riječ je o adaptaciji istoimenog romana Thomasa Savagea iz 1967., koji govori o prikazu i stereotipima muškosti, načinima na koje ona može biti nježna ili može biti dirljiva, i kako pritisci patrijarhata mogu utjecati na sve nas.

Još je zanimljivo i to da je film u režiji slavne i možda jedne od najpoznatijih režiserki, Jane Campion, koju znamo iz filmova  The Piano i Portrait of a Lady, a koja se vraća igranim filmovima nakon čak 12 godina pauze. S obzirom na to da je poznata po feminističkim komentarima, zanimljivo će biti gledati kako je mačizam prikazan iz njezine leće.

Benedict Cumberbatch nije jedino zvjezdano ime u filmu – pojavljuje se i Kirsten Dunst kao Rose Gordon, Benedictova šogorica, koju Benedictov lik prezire samo zato što je žena.

Kritičari naglašavaju da će ova kompleksna priča definitivno pronaći svoju publiku, a nama se čini da nam se baš prikladno prišuljala taman u doba kad žudimo za ovakvim, nešto ozbiljnijim prikazima.

 

Foto: Jeff Spicer/Getty Images Entertainment via Getty Images