Emisija Doručak na travi ugostila je Jasenku Grujić, liječnicu koja u Hrvatskoj godinama zagovara pravo na izbor svake žene 

Goruća tema koja posljednjih tjedana puni medijske stupce i vrvi po društvenim mrežama zapravo je već dugo vremena važan predmet borbe mnogih feminističkih inicijativa kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

Međutim, slučaj Mirele Čavajde potaknuo je mnoge da taj razgovor stavi na prvo mjesto. Tako su prošloga, u devet gradova Hrvatske, održani skupovi potpore hrabrosti Mirele Čavajda, kojoj je uskraćena primjerena zdravstvena zaštita, uz omalovažavanje unutar sustava javnog zdravstva. Pored podrške i hitnog osiguravanja odgovarajućeg medicinskog postupka od strane ministra Beroša i premijera Plenkovića, udruge civilnog društva zahtijevaju hitno donošenje smjernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Zahtijeva se i objava podataka o kapacitetima zdravstvenih ustanova u RH, poštivanje Zakona koji je trenutno na snazi, od strane struke te dostupnost prekida trudnoće svim ženama u skladu sa zakonskim okvirom. Udruga Roda (Roditelji u akciji) napominje kako je ove godine UN-ov odbor za prava žena već dva puta upozorio Hrvatsku da mora omogućiti ženama pristup prekidu trudnoće na zahtjev te da troškovi prekida trudnoće moraju biti pokriveni iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a uskratu ovakve zdravstvene skrbi prepoznaje kao mučenje.

Jedna od važnih sugovornica kad je o seksualnom i reproduktivnom pravu žena riječ svakako je Jasenka Grujić, liječnica je koja u Hrvatskoj godinama dosljedno zagovara pravo na pobačaj i regulaciju priziva savjesti. Članica je Inicijative za regulaciju priziva savjesti i zalaže se za javni registar prizivača savjesti, kao i za veću dostupnost medikamentoznog pobačaja i besplatnu kontracepciju, pokušavajući unaprijediti ženska reproduktivna prava. Inicijativa je započela s radom 2015. godine, kada na relevantne adrese šalju prijedlog za regulaciju priziva savjesti – bez ikakvog odgovora.

Jednim od presudnih trenutaka odgovornim za upad crkve u sferu svjetovnog je donošenje enciklike Evangelium Vitae iz 1995. koju je objavio papa Ivan Pavao II. Dokument je to koji sadrži teme iz područja biomedicine, prava, sociologije, psihologije, ekonomije i politike. Enciklika ne dopušta i jednako osuđuje ubojstvo, samoubojstvo, eutanaziju i pobačaj, smatrajući da život počinje od začeća.

Upravo zbog neprihvatljivog miješanja crkve u sekularni život i medicinu, Jasenka Gruić smatra kako Institutu priziva savjesti u medicini nema mjesta. Iz ovog dokumenta potječe i pravo na priziv savjesti, pa sve više liječnika odbija sudjelovanje u postupku pobačaja.

Zakon o liječništvu propisuje ovo pravo, no ono se ne smije kositi s pravima struke ili uzrokovati trajne posljedice po zdravlje pacijenta i pacijentice. O istome liječnik mora pravodobno izvijestiti i uputiti u drugu ustanovu u kojoj će se ostvariti prava pacijenta/ice zajamčena zakonom. Razmjeri pozivanja zdravstvenih djelatnika i djelatnica na priziv savjesti u Hrvatskoj su takvi da otežavaju ženama pristup zakonom zajamčenoj zdravstvenoj usluzi prekida trudnoće. To su pokazala i dva istraživanja koje je proveo Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova 2014. i 2018. godine.

U Doručku na travi razgovaraju tako o seksualnim i reproduktivnim pravima žena, o Zakonu čiji okvir je donesen 1978. godine, iskustvima iz prakse, prijedlozima Inicijative za regulaciju priziva savjesti, zakonodavnom okviru – sve uz veliku podršku Mireli i svim ženama kojima se uskraćuju medicinske usluge regulirane Hrvatskim zakonom.

Ovaj važan intervju pogledajte niže u linku.