Svake srijede donosimo mali briefing važnih događanja taj tjedan iz područja politike i društva. Ovoga tjedna riječ je o Kanadi, Francuskoj te El Salvadoru

Prva dama Francuske Brigitte Macron najavila tužbu zbog ultradesničarske internetske teorije zavjere koja tvrdi da je ona transrodna žena

Opet se pojedinci, umjesto da se bave borbom protiv korupcije ili za ljudska prava, najviše zanimaju za to što netko ima “u gaćama”. I čini se da ih to najviše i ljuti. Zanimljivo. Prva dama Francuske i supruga Emmanuela Macrona Brigitte Macron planira pokrenuti pravni postupak zbog internetske teorije zavjere da je ona transrodna žena te da je rođena kao muškarac. Glasine o Macron prvi put su objavljene na jednoj krajnje desničarskoj web-stranici u rujnu, kako je objavio BBC.

Zavjera, naravno lažno, tvrdi da je rođena kao Jean-Michael Trogneux. Ovaj mjesec društvenim je mrežama čak počeo kružiti hashtag #JeanMichelTrogneux. Nekoliko tvitova objavilo je fotografiju na kojoj Macron, djevojačkog prezimena Trogneux, stoji raširenih nogu tijekom posjeta Bijeloj kući, i valjda nisu imali pametnijega posla nego zumirati.

Glasine protiv Macron, 63-godišnje bivše učiteljice prvenstveno su gurale skupine krajnje desnice, antivakseri i teoretičari zavjere QAnona. Desničarska web-stranica s koje su dezinformacije potekle zove se Faits ets Documents (u prijevodu “Činjenice i dokumenti”, haha), izvijestio je francuski vijesti CNews. Faits ets Documents objavila je članak u rujnu tvrdeći da je provela trogodišnju istragu o Brigitte Macron koju su “podržali mnogi stručnjaci”, prema CNewsu.

Brigitte Macron na ceremoniji u Parizu
(Foto: Thierry Chesnot/Getty Images)

Macron nije prva istaknuta žena u globalnoj politici koja je na meti lažnih teorija zavjere oko njihovog spola – bivša prva dama Michelle Obama bila je predmet sličnih neutemeljenih glasina 2016. godine. Novozelandska premijerka Jacinda Ardern također je 2018. optužena da je skrivala svoj identitet kao transrodne žene i lažirala trudnoću. 

Stvarno čudesno je da netko misli kako bi trebalo biti uvredljivo ili sramotno što je netko trans osoba, a još onda taj isti bijes i sustavnu diskriminaciju te skupine okrenuti i na moćne žene. Što, nisu im ništa drugo našli pa konstruiraju ovakve gluposti? Internet stvarno sustavno iznenađuje, taman kad ste mislili da ste sve vidjeli.

Kanada bi trebala privremeno zabraniti inozemne kupce nekretnina?

Još jedna u nizu zemalja koja pokušava riješiti problem visokih cijena nekretnina te praznih stanova i kuća koje mnogi kupuju kao investiciju, a ne kao mjesto u kojem će se graditi dom. Kanada bi trebala privremeno zabraniti strane kupce kako bi pomogla ublažiti krizu pristupačnosti stanova s ​​kojom se susreću stanovnici, rekao je u utorak ministar stanovanja Ahmed Hussen u intervjuu za Reuters.

Ovaj prijedlog je po uzoru na novozelandski, koji se usmjerava na povećanje stanovništva i smanjenje visoih cijena novogradnji, stoga omogućavaju izgradnju do tri kuće na jednu obiteljsku parcelu kako bi mlade obitelji mogle uštedjeti. “Podržavam to”, rekao je Hussen. “To je jedan od načina da se jednostavno poveća ponuda stambenog prostora korištenjem istog zemljišta za jednoobiteljski stan i stvaranjem više stambenih jedinica.”

Kanada se bori s nacionalnom stambenom krizom, jer se rastuća potražnja povezana s pandemijom COVID-19 proširila izvan velikih gradova u manje centre, koji nisu u stanju pratiti visoke cijene ko kvadratnome metru. Tipična kuća u Kanadi sada košta 780.400 kanadskih dolara, što je, pazite sad, čak 25,3 % ove godine i 81,4 % više od studenog 2015. godine. Porast cijena kuća u manjim centrima nadmašio je čak i rast cijena u velikim gradovima tijekom pandemije.

Prosvjednici u Njemačkoj marširaju zbog rasta cijena stanova
S vrtoglavim rastom cijena nekretnina suočavaju se građani diljem svijeta, a ovdje prosvjednici protestiraju protiv rasta cijena kupnje i najma stanova u Frankfurtu, Njemačka. (Foto: Thomas Lohnes/Getty Images)

Premijer Justin Trudeau, koji je osvojio svoj treći mandat u rujnu, obećao je nove mjere za poboljšanje pristupačnosti stanova, uključujući i privremenu zabranu stranih kupaca i 1,4 milijuna novih ili obnovljenih domova tijekom četiri godine. Također, u planu je uvesti i porez na prazne ili nedovoljno korištene nekretnine u stranome vlasništvu, što bi im trebalo omogućiti svojevrsno “hlađenje” pretjeranog rasta cijena. 

Kanada se tako, osim Novom Zelandu, pridružuje i Irskoj te Njemačkoj i Nizozemskoj, gdje uvelike uvode razne mjere kako bi omogućili vlastitim građanima da si mogu priuštiti krov nad glavom. Ne zaboravimo i da je to još jedan mjehurić koji bi se mogao rasplinuti, a kad je riječ o tržištu i “bubbleu”, to nikada nije dobra vijest.

El Salvador oslobodio žene iz zatvora nakon pobačaja

Vlasti u El Salvadoru oslobodile su tri žene koje su provele između šest i 13 godina u zatvoru prema strogim zakonima zemlje protiv pobačaja nakon što su doživjele spontani pobačaj, izvijestila je skupina za ljudska prava. Žene su izgubile fetuse zbog “hitnih zdravstvenih slučajeva” tijekom trudnoće, rekla je grupa za prava na pobačaj ACDATEE. Oslobođene su u četvrtak i ponovno se okupile sa svojim obiteljima za Božić nakon što su im zatvorske kazne za teško ubojstvo preinačene. Karen je provela šest godina u zatvoru, Kathy osam, a Evelyn 13 godina. Kako je rekla članica grupe Morena Herrera agenciji AFP: 

“Radost je za sve nas koji smo se borili za oslobađanje svih žena koje su nepravedno zatvorene zbog hitnih porodnih stanja prema ovom oštrom i nehumanom kaznenom zakonu.”

Ako vas šokira činjenica da je netko odsluživao kaznu zbog spontanog pobačaja, El Salvador ima jedan od restriktivnijih zakona. Zabranjuje pobačaj u svim slučajevima i prestanak trudnoće može poslati ženu u zatvor do osam godina. No, umjesto toga suci često proglašavaju žene krivima za kazneno djelo teškog ubojstva, koje može biti kažnjeno kaznom zatvora do 50 godina. Mnoge žene su procesuirane nakon što su zatražile liječničku pomoć zbog komplikacija u trudnoći, zbog sumnje da su pokušale same izvesti pobačaj.

Četrnaest drugih žena ostaje u zatvoru iz sličnih razloga, a ovaj feministički pokret nada se da će El Salvador legalizirati pobačaj kada je život žene u opasnosti, ako je fetus neodrživ ili ako je trudnoća posljedica silovanja. Zasad, njihovi su napori doživjeli veliki neuspjeh u rujnu, kada je predsjednik Nayib Bukele odustao od ustavne reforme koju je izradila njegova vlada i koja bi otvorila vrata legalizaciji medicinski potrebnih pobačaja.

Pro-Choice demonstracije u Latinskoj Americi na Međunarodni dan sigurnog pobačaja
Žena stoji pored natpisa na kojem piše “Legalizirajte pobačaj kako biste izbjegli smrtne slučajeve”, prosvjed u Argentini (Foto:Marcos Brindicci/Getty Images)

Katoličke i evanđeoske skupine, u isto vrijeme, često koordiniraju prosvjede i kampanje na društvenim mrežama protiv napora liberalnije zabrane pobačaja u ovoj zemlji. Oni tvrde da su žrtve u ovim slučajevima nerođeni fetusi, a ne zatvorene žene ili njihove obitelji.

Ujedinjeni narodi su u više navrata osudili El Salvadorsku kriminalizaciju žena osumnjičenih za pobačaj, a druge zemlje u Latinskoj Americi popuštaju svoje drakonske stavove o pobačaju. Primjerice, nakon desetljeća duge borbe zagovornica prava žena u Argentini, pobačaj je legaliziran krajem prošle godine, dok je Ekvador dekriminalizirao pobačaj u slučajevima silovanja u travnju. 

El Salvador tako ostaje jedna od rijetkih zemalja u Latinskoj Americi, a i šire – zajedno s Nikaragvom, Surinamom, Dominikanskom Republikom i Hondurasom – u kojoj pobačaj nije legalan ni pod kojim okolnostima, prema kampanji Global Doctors for Choice.

 

Foto: Ricardo Ceppi/Getty Images News via Getty Images