Zar nije zanimljivo da su upravo žene na vodećim pozicijama država koje su najbolje reagirale na pandemiju?

Kada pogledate popis zemalja koje su najbolje reagirale na koronavirus, vidjet ćete da su na listi sljedeće, i to na samom vrhu: Danska, Island, Finska, Njemačka, Novi Zeland, Njemačka, Tajvan. A ono što je super zanimljivo da na vodećoj poziciji tih zemalja stoje – žene. Tko su one, i koje su njihove odluke utjecale na odlično nošenje s pandemijom, pročitajte u nastavku.

Sanna Marin, Finska

Sanna Marin najmlađa je žena na vladajućoj poziciji u svijetu i upravo to je čini se glavni razlog zašto je sve uspjela ‘prizvati’ na svjesno ponašanje. Njen utjecaj među milenijalsima bio je dovoljno jak da je svima brzo postalo jasno koliko je važna i kako treba izgledati borba protiv Covida 19. Kako svi ljudi ne prate medije, Sanna je putem društvenih mreža i influencera dijelila sve najvažnije informacije i time kontrolirala situaciju.

Jacinda Ardern, Novi Zeland

Jacinda Ardern jako je rano napravila ‘lockdown’ i od samog početka bila vrlo jasna oko svih restrikcija. Isto tako, uvela je samoizolaciju povratnika na Novi Zeland u startu pandemije i tek kad je bilo 6 zaraženih u cijeloj zemlji te zabranila dolazak stranaca.

Angela Merkel, Njemačka

Prednost Angele Merkel bila je iskrenost, njemačka kancelarka jako je rano poručila Njemcima da je situacija ozbiljna i da će utjecati na 70 posto stanovništva. Kako je ona cijelu situaciju shvatila ozbiljno, tako su je jednako ozbiljno shvatili i svi drugi. Time su prekočili ‘fazu’ potiskivanja i ljutnje i danas su u situaciji da kreću s mjerama opuštanja.

Tsai Ing-wen, Tajvan

Još u siječnju Tsai Ing-wen uvela je čak 124 mjere kako bi zaustavila širenje Covid 19 virusa zbog čega naposljetku nije ni bio potreban ‘lockdown’, kao u drugim državama. Sada donira preko 10 milijuna zaštitnih maski Sjedinjenim državama i Europi, a situacija je pod potpunom kontrolom i stopa smrtnosti nevjerojatno niska.

Katrin Jakobsdottir, Island

Premijerka Katrin Jakobsdottir svim je Islanđanima omogućila besplatno testiranje na Covid 19, dok je kod mnogih drugih država testiranje nažalost ograničeno. Zbog toga mogli su jako dobro pratiti tko je zaražen, a tko ne i nije bilo potrebe za potpuni ‘lockdown’, kao što je primjerice zatvaranje škola. Upravo zato ova će zemlja biti ključna i u istraživanju o načinu prijenosa koronavirusa.

Foto: Getty Images