Priručnik za podstanare koji je prošle godine objavila udruga Pravo na grad, nedavno je dobio i svoj video format

S obzirom na rast cijena nekretnina, sve se češće odluka o stanovanju kreće u smjeru podstanarstva. Udruga Pravo na grad već nekoliko godina upozorava na problem regulacije stambenog statusa podstanara, odnosno odnosa najmoprimca i najmodavca u Hrvatskoj te naglašava kako je zakonski i institucionalno praktički zanemarena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marie Gilliot (@mariegilliot)

Nevjerojatno, s obzirom na činjenicu da je još prije deset godina bilo preko 45 tisuća korištenih podstanarskih stanova, za koje Hrvati odvajaju često i 40 posto plaće. Kako se dogodilo da je posjedovanje stana luksuz, i to u državi poput Hrvatske u kojoj je “kućenje”, nakon vjenčanja ili bilo kojeg drugog odlaska iz stambenog gnijezda, normalna pojava, smo pisali ovdje, a i tri godine nakon teksta, situacija je otišla na gore.

Što mogu podstanari?

Najmoprimci su često u nesigurnom i ranjivom položaju, a u trenutnom, itekako manjkavom obliku se u određenoj mjeri njihovim pravima bavi Zakon o najmu stanova. Realnost je ipak takva da se oko svojih prava, pregovora s najmodavcem, uvjeta plaćanja pologa ili režija informiraju kod prijatelja ili po Facebooku te forumima, kako bi prikupili iskustva onih koji su živjeli ili žive kao podstanari.

Priručnik za podstanare

Nakon Priručnika za podstanare, koji je udruga Pravo na grad objavila sredinom prošle godine, i koji se može preuzeti ovdje, odsad se kratkim videom mogu informirati svi koji nisu upoznati s vlastitim pravima – od bazičnih elemenata odnosa najmoprimca i najmodavca, poput reguliranja pitanja plaćanja pologa i režija te visine stanarine, pitanja slobodnog raspolaganja stanom za najmoprimce i pitanja koja se tiču izlaska iz stana.

Video možete pogledati niže, a na Youtube kanalu Prava na grad je dostupno i šest kraćih fragmenata integralnog videa, razvrstanih po tematskim blokovima.