Odbor Europskog parlamenta u izvješću ocjenjuje da je kršenje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena oblik nasilja nad ženama i potkopava napredak prema rodnoj ravnopravnosti 

Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta usvojio je izvješće hrvatskog eurozastupnika Predraga Freda Matića “o stanju seksualnih i reproduktivnih zdravlje i žena u EU-u” kojim se traži da sve članice ta prava poštuju i osiguraju pravo legalan pobačaj i seksualnu edukaciju.

Riječ je o prvoj takvoj rezoluciji u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja u posljednjih deset godina, a stiže u vrijeme kada određene europske članice zabranjuju pobačaj i ograničavaju pristup medicinski potpomognutoj oplodnji te negiraju važnost seksualne edukacije, ističe se u priopćenju ureda zastupnika.

U izvještaju se pziva na uvođenje seksualne edukacije u osnovne i srednje škole te apelira na nužnost borbe protiv širenja dezinformacija, a posebno se naglašava problem korištenja priziva savjesti kojim se na temelju osobnih uvjerenja ženama uskraćuje zdravstvena skrb. Kako je poručio hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić:

“Izvještajem jasno tražimo univerzalni i puni pristup seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravstvenim uslugama, a što uključuje i poziv članicama EU-a da osiguraju seksualnu edukaciju za sve, kontracepciju i legalan i dostupan pobačaj.”


U izvješću se ocjenjuje i to da je kršenje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena oblik nasilja nad ženama i potkopava napredak prema rodnoj ravnopravnosti kršenje. Stavlja se i poseban naglasak na osiguravanje visokokvalitetne skrbi za trudnice, rodilje, babinjače i dojenčad te se apelira na suzbijanje diskriminacije u ostvarivanju prava na zdravstvene usluge.

Kako objašnjava Matić, nedostupnost pobačaja uzrokuje smrt 23.000 žena godišnje diljem svijeta a gotovo sse svaka ta smrt mogla i može se prevenirati ako se osigura legalan i svima dostupan pobačaj, uz dostupnu kontracepciju, seksualnu edukaciju te zdravstvenu njegu i skrb.

Matić ističe i to da se teme poput pobačaja od strane određenih aktera zlorabe za nacionalne interese i “poziva Komisiju da zaštiti pravo svake osobe na samoodređenje i pravo na izbor, uz poseban naglasak da se svaka diskriminacija u pristupu ovim zdravstvenim uslugama mora suzbiti“.

Spomenuta je i posebna stavka pandemije Covida-19, koja se negativno odrazila na prava i zdravlje žena, posebno kada je riječ o dostupnosti sigurnog i legalnog pobačaja, te je narušila opskrbu lijekovima i pristup kontracepcijskim sredstvima. Za usvajanje ovog izvješća glasalo je 27 zastupnika za, 6 protiv, a sljedeći je korak rasprava i glasanje o istom na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u lipnju. 

Matić očekuje podršku kako većine zastupnika u Europskom parlamentu tako i hrvatskih zastupnika i zastupnica. “Očekujem da će većina podržati ovaj tekst koji potvrđuje da je Europska unija spremna jasno stati iza svih onih čija su se prava ograničavala i zabranjivala posljednjih godina. Pregovori nisu bili laki no od cilja nećemo odustati: pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju za sve kao obveza država članica, a onima koji nas na tom putu opstruiraju mogu samo poručiti da je zaštita ljudskih prava iznad sitnih političkih interesa i da je ovo prvi korak da konačno suzbijemo takvu nazadnjačku agendu diljem Europe. Vjerujem i da će me sve hrvatske kolegice i kolege u EP-u podržati u ovome na plenarnoj sjednici jer glas protiv značio bi da su protiv zaštite zdravlja naših građanki!“, kaže Matić, stoji u priopćenju ureda zastupnika.

Foto: Omar Marques/Getty Images