Ako se i vi osjećate kao da samo čitate loše novosti, evo nekoliko vijesti na hrpi kako bi vam zadnji dan vikenda bio optimističniji

Najduža djelomična pomrčina Mjeseca odvit će se uskoro

Pomrčina Mjeseca, koja se događa kada Zemlja prolazi između Mjeseca i Sunca, tako da sjena našeg planeta ‘prekrije’ Mjesec, ponovno će uljepšati naše nebo. NASA pretpostavlja da će ovaj veličanstveni fenomen biti vidljiv više od 2 sata, a odvit će se s noći između 18. i 19. studenog.

Djelomična pomrčina Mjeseca, kada Zemljina sjena prekriva 97 posto punog Mjeseca, bit će daleko najduža u ovom stoljeću i daleko će nadmašiti trajanje najduže potpune pomrčine Mjeseca u ovom stoljeću, koju smo imali prilike vidjeti prije tri godine i koja je trajala 1 sat i 43 minute. Nadolazeća pomrčina bit će i najduža djelomična pomrčina Mjeseca u čak 580 godina, prema opservatoriju Holcomb na Sveučilištu Butler u Indiani.

Osim svoje duljine, bit će specifična i zbog svoje crvene boje, do koje dolazi zato što se sunčeva svjetlost, unatoč tome što je izravno blokirana Zemljinim sjenom ili najtamnijim dijelom njezine sjene, zakrivljuje oko našeg planeta i putuje kroz Zemljinu atmosferu da bi došla do Mjeseca.

Pomrčina će biti vidljiva iz Sjeverne Amerike i s Tihog oceana, Aljaske, zapadne Europe, istočne Australije, Novog Zelanda i Japana. S druge strane, nijedna faza pomrčine neće biti vidljiva iz Afrike, s Bliskog istoka i zapadne Azije, a propustit ćemo je i mi, sudeći prema stranici Time and Date.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala vjenčala se za dugogodišnjeg partnera

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai vjenčala se sa svojim partnerom tijekom islamske ceremonije u Birminghamu. Ona i Asser Malik sudjelovali su u ceremoniji nikkah,  islamskom obredu vjenčanja, kojim muslimanski par legitimira svoj brak potpisivanjem bračnog ugovora u prisutnosti imama i najmanje dva svjedoka.

“Asser i ja smo se vjenčali kako bismo bili doživotni partneri”, napisala je u utorak na Twitteru, podijelivši kako su sudjelovali u “maloj ceremoniji nikkah s obitelji. Uzbuđeni smo što ćemo zajedno hodati na putu koji je pred nama”, dodala je.

Malala, koja sada ima 24 godine, imala je 15 godina kada je bila na meti talibana u Pakistanu jer je zagovarala pravo djevojčica na obrazovanje. Preživjela je napad, u kojem je militant ušao u njezin školski autobus u sjeverozapadnoj dolini Swat i počeo pucati, ranivši dvoje njezinih školskih prijatelja, kao i Malalu.

Nakon što se oporavila od gotovo smrtonosnih ozljeda, ona i njezina obitelj preselili su se u Birmingham, koji je kasnije nazvala “drugim domom”. Sa 17 godina postala je najmlađa osoba koja je dobila Nobelovu nagradu za mir. Nastavila je studirati na Sveučilištu Oxford i postala vodeća borkinja za ljudska prava.

U Poljskoj ukidaju porez na imovinu onima koji ozelenjavaju krovove i fasade

Još jedan zanimljiv način poticanja na odgovornije djelovanje. Gradske vlasti najstarijeg poljskog grada Kalisz uvele su mjeru da se svakog tko ozeleni svoje fasade i krovove oslobodi poreza na nekretnine. Time, naravno, namjeravaju usporiti klimatske promjene i vratiti “pluća” gradu.

Kalisz, Poljska

Na prijedlog gradonačelnika Krystiana Kinastowskog, građani mogu računati na oslobađanje od poreza na nekretnine ako na njima počnu saditi ili već imaju zelene površine po svojim fasadama i krovovima. “Zeleni zidovi i krovovi su dobar način za poboljšanje kvalitete zraka u gradu i povećanje kvalitete života. Zelene fasade postaju prirodni filteri onečišćenja. Reguliraju temperaturu unutar zgrada, štite od topline i vjetra, upijaju višak vlage i smanjuju buku. Oni također poboljšavaju estetiku našeg grada, jednostavno su njegov ponos. Uvođenje zelenila u urbani prostor jedan je od načina prilagodbe grada klimatskim promjenama” objasnio je gradonačelnik Kinastowski na svojoj web-stranici.

Ovo je samo jedan primjer poticanja zelenih projekata jer je povratak zelenih površina u kvartove posljednjih godina postalo prioritet. Izgradnja urbanih šuma, gradskih vrtova, kreiranje stambenih objekata okruženih parkom… Samo su neke od mjera kojima se pokušava pozeleniti gradove diljem svijeta. Pa čak i ovaj grad s oko 100 tisuća stanovnika je, osim ove akcije, poduzeo i sadnje stabala, zelena autobusna stajališta, a sufinanciraju i kupnju rezervoara za skupljanje kišnice te distribuciju hotela za insekte. Zanimljivo, zar ne?

 

Foto: Unsplash