Jeste li se i vi zasitili holivudskih scenarija i filmova? Ako da, ovog puta skoknite s nama do Italije

Nedjelja navečer je posebno atmosferična za gledanje filmova i zato smo posebno izbirljivi oko današnje filmske večeri. Međutim, s ova dva filma, obećajemo da nećete pogriješiti. Predivne razglednice iz Italije imaju nešto sporiju radnju, ali zato su apsolutni užitak za gledanje. 

The Hand of God

Novi film redatelja Paola Sorrentina memoar je njegovih tinejdžerskih godina i odrastanja u Napulju 80-ih. Boje, kadrovi, glazba i cjelokupna atmosfera filma, toliko je upečatljiva da imate osjećaj da ne gledate filmske kadrove već da gledate prava, tableau vivant,  umjetnička djela. Ponekad do razine da čak i radnja pada u drugi plan iako je i samostalno nezaboravna – bolno svjedočanstvo najtraumatičnijeg događaja u životu ovog redatelja. 

 

Obitelj, ljubav, seksualno buđenje, gubitak,  tuga koja se pretvara u melankoniju i psihičku te osjetilnu obamrlost… Film je uspio u dva i pol sata dotaknuti se svih emocija koje nas čine ljudima i na jedan poetičan način ukazati da su nekad čak i bol i patnja emocije koje možemo pretvoriti u nešto dobro u svom životu. S obzirom na to da se radi o redatelju čiji je film The Great Beauty osvojio Oscara za najbolji strani film 2014. godine i da mu je uzor veliki Federico Fellini, sigurni smo da ćete ostati, kao i mi, pod velikim dojmom. Dokaz zašto se uz film veže atribut – umjetnost. IMDb, 7,5

Rose Island

Snimljen prema istinitom događaju koji se dogodio 1968. godine. Kada je inženjer Giorgio Rosa  uspostavio nezavisnu državu pod nazivom Isola delle Rose uz obalu Riminija, izgrađenu na platformi izvan teritorijalnih voda, s esperantom kao službenim jezikom.

 

Talijanske vlasti to nisu dobro prihvatile jer je smatrala da je razlog i svrha ove mikronacije samo u tome da ne plaća porez na ostvarene prihode zahvaljujući dolasku brojnih turista i znatiželjnika. Kao i kod prve preporuke, i ovdje je redatelj, uspio uz pomoć spektakularnih fotografija, kadrova i glazbe ispričao nezaboravnu priču. Idealnu za nedjelju navečer. IMDB, 7