Ovaj vikend možete skoknuti u brojna kina koja prikazuju odlične filmove vrhunske produkcije – u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Splitu

Zagreb

Slomljeni cvjetovi (2005)

Don Johnston nekadašnji je zavodnik s mnogo ljubavnih veza, a sada, nakon što je zaradio velik imutak u kompjuterskoj industriji, želi živjeti smirenim umirovljeničkim životom. Međutim, baš u trenucima kad ga napušta aktualna djevojka Sherry, Don primi anonimno pismo u kojem ga jedna od njegovih bivših ljubavi obavještava da s njom ima sina koji je napunio 19 godina i možda je zainteresiran da ga upozna. Susjed Winston, ljubitelj detektivskih romana i sam amaterski detektiv, nagovara Dona da istraži koja od njegovih bivših djevojaka mu je poslala pismo… Glume Bill Murray, Julie Delpy, Heather Simms,
Brea Frazier, Sharon Stone, Jeffrey Wright i Jessica Lange, prema scenariju vrhunskoga Jima Jarmuscha.

Gdje: Kino Tuškanac

Kad: petak, 28.01. u 21 h

Baksuzno bubanje ili bezumni pornić (2022)

film Baksuzno bubanje i bezumni pornić

Humorna drama francuskog redatelja Emmanuela Courcola govori o Etiennu, ne baš uspješnom glumcu koji održava glumačku radionicu u zatvoru gdje okuplja skupinu zatvorenika kako bi uprizorili Beckettovu dramu U očekivanju Godota. Kad mu se pruži prilika ovu živopisnu grupicu povesti na turneju po Francuskoj, neminovno iskrsne pitanje hoće li uspjeti ustrajati u dramskim očekivanjima te kakav će odjek njihov nastup polučiti u glavnom gradu – Parizu. Film je dobitnik Europske filmske nagrade za najbolju komediju.

Gdje: Muzej suvremene umjetnosti

Kad: subota, 29.01. u 18:30

Ruska arka (2002)

film Ruska arka

Ruska povijesna drama redatelja Aleksandra Sokurova prenosi priču o francuskom aristokratu iz 19. stoljeća, poznatom po svojim zajedljivim memoarima o životu u Rusiji, koji se budi nevidljiv u Zimskom dvorcu ruskog državnog muzeja Ermitaž. Jedina osoba koja osjeti njegovu prisutnost tajanstveni je čovjek odjeven u crno. Dok putuju dvorcem i njegovom okolicom susreću istaknute ličnosti koje su obilježile posljednja dva stoljeća ruske povijesti.

U povijesti kinematografije bilo je nekoliko filmova koji su snimljeni na način da ostavljaju dojam da su snimljeni u jednome kadru. Međutim, Ruska arka Aleksandra Sokurova prvi je dugometražni film kojem je to zbilja i uspjelo. Snimljen iz četvrtog pokušaja, ovaj impresivni projekt okuplja oko 2000 glumaca i statista i više od trideset lokacija unutar dvorca, a bio je moguć zahvaljujući spoju steadicama i digitalne tehnologije, koja je s filmovima kao što su Ratovi zvijezda: Epizoda 2 – Klonovi napadaju (2002) i Bilo jednom u Meksiku (2003) u to vrijeme već zakoračila u Hollywood. Ruska arka premijerno je prikazana na Filmskom festivalu u Cannesu, a kritika je hvalila njegov impresivno izvedeni koncept.

Gdje: Kino Kinoteka

Kad: subota, 29.01. u 18 h

Rijeka

Dvostruki Veronikin život (1991.)

film Dvostruki Veronikin život

Weronika je poljska dvojnica francuske Véronique (Irène Jacob). Obje se bave glazbom, ali jedna je odustala od karijere pjevačice zbog problema sa srcem pa radi kao nastavnica, dok se druga opredijelila unatoč svemu svojim glasom nadjačati vlastitu bol. Jedna i druga posjeduju nejasan osjećaj da nisu same na svijetu, no samo će jedna od njih znati nastaviti živjeti s tim saznanjem.

Prvi film koji je poljski redatelj Krzysztof Kieślowski radio sa stranim producentima i djelomično ga snimao izvan svoje zemlje (u Francuskoj i Norveškoj), a film je dobitnik  Nagrade ekumenskog žirija na canneskom festivalu 1991. godine, na kojem je također osvojio i Nagradu filmskih kritičara FIPRESCI te Nagradu za najbolju glumicu (Irène Jacob), a film predstavlja početak zadnje, najuspješnije faze u radu ovog redatelja.

Gdje: Art kino

Kad: petak, 28.01. u 18 sati

Šibenik

Događaj (2021)

Film Događaj

Ovaj francuski film adaptacija je autobiografskog romana jedne od najvažnijih suvremenih francuskih spisateljica, Annie Ernaux, prati psihološku i emotivnu borbu mlade žene za pravo na biranje vlastita životnog puta. Moćna i napeta drama smještena je u sveučilišnu sredinu u Francuskoj početkom 1960-ih, u vrijeme kada su ženska žudnja i seksualna sloboda i dalje bile društveni tabu.

Obećavajuća budućnost studentice Anne postane upitna nakon što zatrudni. Dok se završni ispiti približavaju, a njezin trbuh postaje sve vidljiviji, Anne očajnički traži rješenje, čak i ako ono uključuje goleme rizike. Drugi cjelovečernji film redateljice Audrey Diwan ljetos je u Veneciji, u žestokoj konkurenciji koju su činila i renomirana imena poput Jane Campion i Paola Sorrentina, nagrađen Zlatnim lavom te Nagradom FIPRESCI.

Gdje: Kuća Arsen

Kad: subota, 29.01. u 20:30 sati

Split

Licorice Pizza (2021)

Licorice Pizza

Ovo je priča o Alani Kane i Garyju Valentineu koji zajedno odrastaju u dolini San Fernando u Kaliforniji i zaljubljuju se jedno u drugo. Radnja je smještena u sedamdesetima i predstavlja petu za redom dramu Paula Thomasa Andersona, prvu nakon Fantomske niti iz 2017. godine.
Licorice Pizza je redateljeva ljubavna priča iz djetinjstva, a film je nedavno nominiran za Zlatni globus u četiri kategorije: najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije, najbolji scenarij, najbolja glumica i najbolji glumac.

Kritičari ga svrstavaju u jedan od najboljih filmova 2021.: nenadmašiv film koji nas vodi ravno u nostalgično ljeto 70-ih. Iako je romantična priča koju pratimo neobična, dovoljno je otkačena i zabavna da se u nju zaljubimo u prvih nekoliko minuta filma.

Gdje: Zlatna vrata

Kad: petak, 28.01. u 17 sati

Ulica noćnih mora (2021)

Nightmare Alley - scena iz filma s Cate Blanchett i Bradleyem Cooperom

Adaptacija istoimene knjige autora Williama Lindsay Greshama, prema kojoj je oskarovac Guillermo del Torro okupio ovogodišnju najimpresivniju glumačku postavu (Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette, Willem Dafoe, Rooney Mara). Mračna priča prati ambicioznog putujućeg mentalista koji ima talent manipulacije ljudima kroz nekoliko dobro odabranih riječi. U vjeri da će sam postići svjetski uspjeh, upušta se u vezu s dr. Lilith Ritter, psihijatricom koja je još opasnija od njega. Stvari tada postaju sve čudnije.

Gdje: Kino Karaman

Kad: nedjelja, 30.01 u 20:30 sati

 

Foto: Događaj/L’événement