Dodjela Zlatnih globusa tradicionalno je kao prva u nizu započinjala svečanu sezonu filmskih (i televizijskih) nagrada, a nerijetko je služila i kao lakmus papir za predviđanje dobitnika najveće nagrade – Oscara. Ove godine stvari su poprilično drugačije. Neće biti crvenog tepiha, velike publike kao ni prijenosa ceremonije, a evo i zašto

Na već tradicionalnoj lokaciji u Los Angelesu u nedjelju navečer, odnosno u ponedjeljak rano ujutro za nas, održat će se 79. dodjela nagrade Zlatni globus. Ipak, ove godine u malo drugačijoj atmosferi. Neće biti prijenosa ceremonije, kao ni slavne publike, a onda niti crvenog tepiha. Sve novosti s dodjele u realnom će se vremenu objavljivati na službenoj web stranici i društvenim mrežama.

Kao razlog za ovakvu skromniju dodjelu organizatori navode trenutno stanje vezano za pandemiju. U priopćenju koje je Udruženje hollywoodskih stranih novinara (HFPA), koje ovu nagradu i dodjeljuje, izdalo ranije ovoga tjedna, navodi se kako su zdravlje i sigurnost glavni priroriteti. Također, objasnili su kako će točno cijeli događaj izgledati. Dodjeli će prisustvovati izabrani članovi Udruženja i počasni gosti, a od svih će se tražiti potvrda o cijepljenju, kao i negativni PCR test napravljen unutar posljednjih 48 sati. Svi gosti nosit će maske i provodit će se socijalna distanca.

Problemi unutar redova

Iako je trenutno stanje kada je u pitanju pandemija još uvijek zabrinjavajuće, ona definitivno nije jedini razlog za ovakvu veliku promjenu. Od veljače prošle godine Udruženje se suočavalo s brojnim optužbama, poput onih za financijske malverzacije, upitnu novinarsku etiku i nedostatak raznolikosti članova u svojim redovima. Nakon toga brojni glumci i glumice te veliki filmski studiji odbili su suradnju s ovim Udruženjem, sve dok, kako su rekli, ne bude napravljena značajna promjena. Također, još u svibnju prošle godine NBC je odlučio kako neće prenositi ovogodišnju dodjelu, što su, očito, i potvrdili.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Golden Globes (@goldenglobes)

Iz Udruženja je nakon svega stigla informacija kako „s velikom hitnošću radi na internoj reformi“. U posljednjih nekoliko mjeseci zaposlili su osobu zaduženu za raznolikost, prihvatili nova pravila koja se tiču primanja darova te uključili nove članove. NBC je zatim dao do znanja da nije zauvijek zatvorio vrata za prijenos dodjele Zlatnih globusa, ali ceremonija i za sljedeću godinu još uvijek je upitna, baš kao i budućnost ove nagrade. Udruženje definitivno ima još prostora za promjenu, ali – nema li cijela industrija?

A nominirani su…

Iako studiji nisu službeno prijavili svoje naslove, nominacije za ovogodišnji Zlatni globus objavljene su u prosincu. Najviše nominacija za filmska ostvarenja dobili su filmovi The Power of the Dog i Belfast, dok su u kategoriji serija kao najuspješniji naslovi izdvojeni Succession, Ted Lasso i The Morning Show. Šteta samo da nećemo (opet) imati priliku gledati Rickyja Gervaisa u ulozi voditelja dodjele.

 

Foto: Kevin Winter/Paul Drinkwater/Getty Images/Instagram/Giphy