Glumica Scarlett Johansson pridružila se kritikama koje smatraju nedovoljnim to kako se Zlatni globus planira boriti protiv diskriminacije

Organizatori Zlatnog globusa, Holivudsko udruženje stranih tiskovina (HFPA) optuženo je za nedostatak raznolikosti i rada. Ranije ovog tjedna njihovo upravno tijelo glasalo je za reforme kako bi proširilo svoje članstvo.

Scarlett Johansson je među zvijezdama i djelatnicima iz industrije koji kažu da je ovoj uglednoj nagradi dodatno potrebna “temeljna reforma”.

Zlatni globusi po profilu su na drugom mjestu nakon Oscara, ali organizatori su optuženi za diskriminirajuću praksu i druge etičke propuste. U veljači je istraživački članak u Los Angeles Timesu otkrio da među 87 članova organizacije koji glasaju za nominacije i nagrade nema osobe nebijele boje kože.

Ovaj tjedan Holivudsko uduženje iznijelo je paket reformi s pokušajem da organizaciju učini inkluzivnijom. Riječ je o proširivanju članstva koje će biti inkluzivnije i zapošljavanje savjetnika za raznolikost. Također je priopćilo da će olabaviti svoj veo tajnosti i stroga pravila prijema.

Mnoge poznate holivudske ličnosti rekle su da inicijative nisu dovoljno dobre. Johansson, koja je nominirana za pet Zlatnih globusa, pozvala je ostale u filmskoj industriji da bojkotiraju organizaciju ako ona ne napravi značajne interne promjene. 36-godišnjakinja se prisjetila da se suočila sa “seksističkim pitanjima i primjedbama određenih članova koje su se graničile sa seksualnim uznemiravanjem”. Pritom je izjavila:

“Ako unutar organizacije ne bude provedena temeljna reforma, vjerujem da je vrijeme da se povučemo od HFPA-a i usredotočimo na važnost i snagu jedinstva unutar naših sindikata i industrije u cjelini.”

Pridružio joj se kolega “Avenger” Mark Ruffalo, koji je tvitao da su reforme HFPA-e “obeshrabrujuće”. “Sada je vrijeme da se poboljša i ispravi nepravda iz prošlosti”, rekao je. “Iskreno, kao nedavni dobitnik Zlatnog globusa, ne mogu se osjećati ponosno ili sretno što sam dobitnik ove nagrade.”

U međuvremenu, Netflix i Amazon izjavili su da će prestati poslovati s HFPA-om sve dok ne ide dalje sa svojim reformskim planovima. Izvršni direktor Netflixa Ted Sarandos rekao je da stavlja njihovu suradnju na čekanje “dok se ne naprave značajnije promjene”.

Kritika HFPA-e izbila je na vidjelo u veljači kada je LA Times objavio članak u kojem se detaljno navode navodni etički sukobi i drugi prekršaji. Osim toga, tijekom godina više puta se sugeriralo da mali i tajni fond HFPA-e znači da izbor nominiranih i pobjednika može biti potaknut promocijama i besplatnim produkcijskim potražnjama. U istraživačkom izvještaju Los Angeles Timesa, također je prenesena informacija da je Netflix članove HFPA-a odvezao u Pariz u znak podrške svojoj humorističnoj seriji “Emily u Parizu”, koja je na ovogodišnjem Globusu dobila dvije nominacije, što je iznenadilo mnoge.

Nakon članka, više od 100 holivudskih PR tvrtki savjetovalo je zvijezde koje zastupaju da ne rade s HFPA-om sve dok se nešto ne promijeni. Optužili su organizaciju za “diskriminatorno ponašanje, neprofesionalizam, etičku neprimjerenost i navodnu financijsku korupciju”. Jesu li promjene na vidiku, pratit ćemo sljedećih tjedana. No ono što je sigurno jest to da, kao i u slučaju Grammyja, promjene se moraju dogoditi.

Foto: Phillip Faraone/ Getty Images Entertainment via Getty Images