Organizatori glazbenih dodjela Grammy u petak su najavili kraj takozvanih “tajnih” odbora koji su doveli do optužbi da taj proces ima veliki prostor za namještanje

Akademija za diskografsku umjetnost i znanost priopćila je da će nominacije za sljedeće nagrade Grammy u siječnju 2022. odabrati više od njihovih 11 000 članova s ​​pravom glasa, umjesto odbora od 15-30 industrijskih stručnjaka čija imena nisu otkrivena.

Akademija je bila pod svjetlom kritika prošle godine kada je kanadski umjetnik The Weeknd dobio ravno nula nominacija za Grammy, iako je njegov hvaljeni album “After Hours” bio jedan od najprodavanijih i najslušanijih u 2020. godini. The Weeknd, u Twitter postu prošle godine u studenom, rekao je “Grammyji ostaju korumpirani. Dugujete meni, mojim obožavateljima i transparentnosti u industriji.” Američka pop zvijezda Halsey, također isključena s Grammyja 2021. godine, nazvala je prošle godine postupak nominacija “nedostižnim” i rekla da se “nada većoj transparentnosti ili reformi”. Bivši pjevač One Directiona Zayn Malik pozvao je u ožujku prekid “tajnih odbora”, nakon vrlo oštrog tweeta u kojem nije birao riječi.

Malo manje reakcija, no jednako važnih uzrokovala je i Deborah Dugan još 2019. godine, bivša izvršna direktorica Grammyja, koja je izjavila da su članovi Akademije gurali umjetnike s kojima imaju veze. U to je vrijeme Akademija napade odbacila kao “kategorički lažne, zavaravajuće i pogrešne”. No, Akademija je u izjavi od petka spomenula značajne promjene napravljene “kako bi se osiguralo da pravila i smjernice za dodjelu Grammy nagrada budu transparentne i nepristrane”, što pomalo djeluje kao da su priznali vlastite pogreške, ili barem odlučili utišati poznate osobe da nagrđuju status ove dodjele.

Također, priopćili su da dodaju dvije nove kategorije – za najbolju globalnu glazbenu izvedbu i najbolji album latino-urbane glazbe – dovodeći ukupan broj nagrada na visokih 86.

 

Foto: Kevin Winter/Getty Images Entertainment via Getty Images