Obožavatelji britanske TV drame I May Destroy You već danima izražavaju šok i nevjericu zbog toga što se ova serija nije našla na popisu nominacija za Zlatni globus. S njima se slaže i spisateljica Netflixove Emily in Paris

BBC-jevu dramu, jednu od najcjenjenijih serija u prošloj godini, napisala je, glumila i režirala Michaela Coel. Deborah Copaken, spisateljica simpatične, ali pomalo klišejizirane priče o Emily koja se snalazi u pariškoj marketinškoj agenciji, izjavila je kako je njezino uzbuđenje zbog dvije nominacije (koje su je uistinu iznenadile zbog brojnih kritika) ublažio bijes zbog nepravednosti prema Coel.

Naime, serija I May Destroy You na zaista nevjerojatno britak, iskren, ogoljen, ali i humorističan način prikazuje sva lica posljedice seksualnog napada nakon što je u piće protagonistice Arabelle podvaljena droga. Stoga je brojne naljutila činjenica da se ”zabavna, ali plitka” serija koja je osvojila publiku ponajviše radi odmaka od teške 2020. godine, kako su brojni kritičari rekli za Emily in Paris, nalazi na popisu na kojem bi trebala stajati i ova, po mnogima jedan od najvažnijih serija. S time se slaže i autorica scenarija (ponekad) popljuvane komedije u Parizu. Nakon objave užeg izbora za Zlatni globus u srijedu, Copaken je pohvalila –I May Destroy You rekavši da je “genijalna” u svome tekstu za The Guardian. ‘Ova serija’, rekla sam svima koji su me slušali, ‘zaslužuje osvojiti sve nagrade’. Kad nije dobila ni nominaciju, ostala sam zapanjena. I May Destroy You nije moja omiljena serija 2020. To mi je najdraža serija ikada.”

“Prikazuje složeno pitanje silovanja – i ja sam osobno preživjela seksualni napad – i u njega ulijeva srce, humor, patetiku i toliko dobro konstruiranu radnju da sam seriju morala pogledati dvaput, kako bih uopće shvatila kako je Coel to izvela.”

Razlog nevjerojatnog previda mnogi pripisuju tome da je ovo textbook prikaz rasizma u kojem osobe nebijele boje kože, bilo da stvaraju ili glume u serijama i filmovima, bivaju sustavno nevidljivi i nepriznati. Osim obožavatelja na društvenim mrežama i Copaken, podršku kreativnoj Michaeli Coel izrazili su brojni glumci, književnici i redatelji. Među njima je Emmy Rossum, zvijezda serije Shameless i klasika Phantom of the Opera, koja je napomenula da je I May Destroy You ”najbolja serija godine. To nije niti diskutabilno”,  dok je Jonathan Harvey, scenarist serija Coronation Street i Beautiful Thing izjavio: ”Riječ je o istaknutoj TV drami prošle godine. Nadamo se da će Bafta cijeniti koliko imamo sreće što imamo ovaj domaći talent.” Kathy Griffin, dosjetljiva komičarka iskomentirala je da će upravo ova situacija natjerati brojne da otkriju ovo ”remek-djelo Michaele Coel”.

Mi iz redakcije se ovim komentarima možemo samo pridružiti i reći – serija o kojoj se zadnjih dana toliko šuška svakako mora biti na vašoj to-watch list, jer osim što je kvalitetna, izuzetno je i važna. Dok će neke simpatične serije uljepšati vikend, o pojedinima će se pričati još godinama. I May Destroy You jedna je od njih, s razlogom.

Foto: Emily In Paris, I May Destroy You scenes