Ovih je dana na društvenim mrežama lavina svjedočanstava žena koje su doživjele nasilje pod hashtagom #NisamPrijavila – kako bi konačno stale na kraj umanjivanjem njihovog iskustva

Srpska političarka Nina Stojaković prije nekoliko dana je na društvenim mrežama optužila srpskog repera Uroša Radivojevića, javnosti poznatog kao Numero, da je zlostavljao njezinu mlađu sestru. Uz to, osudila je i postupke policije nakon što je njezina sestra prijavila svoga bivšega partnera.

Cijeli slučaj postao je viralan, krenule su ogromne reakcije, među kojima se pojavilo i par klasika – od toga da joj ne vjeruju, da govore da je vjerojatno “izazivala”, do kritika zašto se “sada sjetila”. Inače, sličnu obranu nedavno je koristio i Chris Noth, poznat kao Mr. Big, nakon što je optužen za nasilje od strane triju žena.

Ovakvi komentari društva potaknuli su borkinju za ljudska prava i studenticu Dejanu Dexi Stošić na to da na svome Twitteru podijeli vlastito svjedočanstvo zašto nije prijavila svoj slučaj, pod uskoro viralnim hashtagom #NisamPrijavila.

U nešto manje od 48 sati otkad je objavila tweet, isti hashtag ima preko 18 i pol tisuća objava.

“#NisamPrijavila niti rekla bilo kome jer me je bilo sramota i jer mu je majka advokat”, napisala je Stošić u svojoj objavi zbog koje nije niti slutila da će potaknuti tisuće žena i manji broj muškaraca iz cijele regije da se ujedine u ovu inicijativu koji uspoređuju s #MeToo kampanjom, kao i onom regionalnom #NisamTražila od ranije ove godine.

Tako se od svjedočanstava mogu pročitati traumatična iskustva, a među njima su i ona koje brojne žene skrivaju još iz djetinjstva, kao i reakcije bliskih osoba nakon što su im povjerile što se dogodilo.

Riječ je o zaista duboko bolnim događajima i sjećanjima koja obuhvaćaju razne oblike nasilja. No ono što svako svjedočanstvo dijeli je nepovjerenje u institucije, ali i nedostatak podrške društva koje ih okružuje. Nažalost, to ukjučuje i one najbliže, poput obitelji ili partnera.

Iako se pitanje “Zašto se tek sada javlja?” ne bi smjelo uopće niti postaviti jer ne možemo žrtvi dati rok kad će odlučiti progovoriti, čini se da društvo nikako da nauči unatoč sve više inicijativa koje su pravi primjer zašto su ovakva nasilja i dalje dio nevidljive statistike.

Žrtve nasilja, čak i kada prijave slučaj, rijetko kada izbore pravnu satisfakciju, a tijekom vrlo mučnog procesa budu izložene linču i diskreditaciji od strane optužene osobe. Ovo je još jedna nužna inicijativa koja dokazuje da #MeToo, ali i #NisamTražila pokreti nisu nikako izolirani, ali niti dovoljni, da iskorijene ovaj dugotrajni i sistemski problem rodnoga nasilja.

Stoga, ako se u vašoj glavi pronađe i jedan”ali”, svakako se zaputite na viralni hashtag #NisamPrijavila za jedno vrlo potresno otvaranje očiju.

Foto: Stephanie Kieth/Getty Images News via Getty Images