Marš žena održan u subotu diljem SAD-a obilježen je porukom usmjerenom na reproduktivna prava, a njihova skandiranja odjekuju i do nas

Gotovo pet godina nakon svog debija, koji je privukao stotine tisuća prosvjednika u Washington dan nakon inauguracije bivšeg predsjednika Trumpa, ovogodišnji marš “Women’s March” organizirali su deseci skupina diljem SAD-a.

“Pobačaj je zdravstvena njega, osnovna zdravstvena zaštita, bitna zdravstvena njega, zdravstvena njega koja ne može čekati”, rekla je Alexis McGill Johnson, predsjednica Planned Parenthooda i jedna od organizatorica marša.

“Svjedoci smo najstrašnije prijetnje pristupu pobačaju tijekom našeg života”, objavila je Mreža Women’s March na svojoj web-stranici, ističući nedavno odbijanje Vrhovnog suda da blokira zabranu pobačaja u Brazilu u trajanju od 6 tjedana.

“Moramo poslati nepogrešivu poruku o našem žestokom protivljenju ograničavanju pristupa pobačaju prije nego što to bude prekasno.” Prosvjednici i prosvjednice tako su skandirale da traže ljudsko pravo na preživljavanje i napredak te da zahtijevaju reproduktivnu pravdu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @amyschumer

Osim glavnog događaja u Washingtonu, organizatori su rekli da je više od 600 “sestrinskih marševa” održano u gradovima diljem zemlje, uključujući Philadelphiju, Atlantu i Austin.

Događaj se odigrao samo dva dana prije nego što se Vrhovni sud danas treba sastati za svoj listopadski mandat te raspraviti o raznim temama koje uključuju i temu pobačaja. Iako je u posljednje vrijeme fokus javnosti na nedavnoj zabrani pobačaja u Teksasu, ograničenja prava na pobačaj događaju se u cijeloj zemlji, podsjećaju iz organizacije marša.

“Samo ove godine vidjeli smo gotovo 600 ograničenja u 47 država”, rekli su iz organizacije. “Dakle, bez obzira gdje živite, bez obzira na to gdje se nalazite, ova borba je pred vašim pragom.”

Iako su iz organizacije možda mislili na SAD, teško je ne osjetiti da se ovo pitanje duboko tiče i Hrvatske. Stvarnost dostupnosti pobačaja kod nas uvelike se razlikuje od one na papiru. Za ilustraciju, Platforma za reproduktivnu pravdu provela je prošle godine istraživanje o dostupnosti legalno induciranog pobačaja u Republici Hrvatskoj. Aktivistkinje su, naime, zvale bolnice i provjeravale obavljaju li pobačaj, cijenu i postoji li mogućnos medikamentoznog abortusa.

Istraživanje je pokazalo da se u čak 8 od 29 ovlaštenih zdravstvenih ustanova ne može obaviti pobačaj na zahtjev ili dobiti informacije o tome obavljaju li pobačaj na zahtjev. Od toga je 6 javnih ustanova – opće bolnice u Našicama, Požegi, Vinkovcima i Kninu, KBC Sveti Duh, KBC Sestre milosrdnice i, uz njih, privatna Specijalna bolnica Medico u Rijeci i Specijalna bolnica i poliklinika Podobnik.

Istraživanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iz 2018. godine je pak pokazalo da su bolnice u Požegi i Vinkovcima kolektivno u tzv. prizivu savjesti, ali su iz bolnica Pravobraniteljici tada naveli kako osiguravaju vanjskog suradnika koji obavlja pobačaj. Što su odgovorili iz istih bolnica Platformi za reproduktivnu rpavdu? “Mi to ne radimo”.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 2020. godine Platforma za reproduktivnu pravdu pokrenula je kampanju za dostupnost pobačaja

“Umjesto pružanja informacija o legalnom medicinskom zahvatu, čak i u bolnicama u kojima se obavlja pobačaj, preusmjeravat će vas s broja na broj, primit ćete različite odgovore iste bolnice i proći ćete izrazito dugotrajan proces da bi došli do odgovora na osnovna pitanja. Nakon višestrukih i višednevnih pokušaja kontaktiranja KBC Split jedva dobijete informaciju da uopće obavljaju pobačaj, a dalje se sve dogovara “osobno” s liječnikom, dok u KBC Zagreb djelatnica navodi: “Kod nas toga nema… Sve to će ti kasnije doći na naplatu…”, objašnjavaju iz Platforme.

Cjelokupna slika dovodi do alarmantne situacije u kojoj oko 60 % svih specijaliziranih zdravstvenih djelatnika i djelatnica odbija pružiti medicinsku skrb, a ta brojka se iz godine u godinu povećava. Stoga, nikako se ne možemo pretvarati da se ograničena prava na zaštitu zdravlja i upitna reproduktivna autonomija žena zbog kojih se održavaju marševi na drugom kontinentu ne tiče nas, a ovi rezultati istraživanja samo su jedan od razloga.

Podsjetimo, ovakve zabrane neće smanjiti pobačaje, samo će ugasiti siguran pristup istome. Ne zanemarimo razlog zašto su vješalice simbol ove prakse koja nikome nije jednostavna odluka, niti fizički niti psihički.

Foto: Joshua Roberts/Getty Images News via Getty Images