Nakon što je glumica Milena Radulović početkom godine hrabro progovorila o seksualnom zlostavljanju i time pokrenula regionalni #MeToo pokret, “Nisam tražila”, iz Srbije stiže šokantno svjedočanstvo

Glumica Danijela Štajnfeld nedavno je izjavila da ju je 2012. godine silovao “kolega i prijatelj Branislav Lečić”, glumac i bivši ministar kulture i medija, dok je Više javno tužiteljstvo u Beogradu potvrdilo beogradskim medijima da je glumica dala izjavu o silovanju u policiji u nazočnosti zamjenika javnog tužitelja. Glumica je prvi put o ovom traumatičnom događaju progovorila prije nekoliko mjeseci u svom dokumentarnom filmu “Zacijeli me” (“Hold Me Right”) prikazanom na Sarajevo film festivalu, a radnja su silovanje i seksualni napadi. Snimljen je u Americi, gdje se glumica preselila nedugo nakon strašnog događaja. U jednom dijelu filma emitirana je i audio snimka njezina razgovora s Lečićem 2016. godine, čiji je glas moduliran, a beogradski mediji objavili su i originalnu snimku, koju je dostavila Tužiteljstvu. “Apsolutno poštujem zakon i pravne institucije ove države i spreman sam da u bilo kojem trenutku odgovarati u Tužiteljstvu na ovakvu optužbu. U pitanju je najgnusnija laž koja me diskreditira”, Lečićeva je reakcija na sve optužbe, a u naknadnoj izjavi poručio je da je spreman ići i na poligrafsko ispitivanje. Međutim, predana snimka razgovora otkriva da osoba s kojom Štajnfeld razgovora telefonski ne negira silovanje, već dapače, smatra da bi trebala biti počašćena što je baš ona odabrana da se nad njom vrši nasilje. “To je moje iskazivanje nježnosti, a ne nepoštovanja. To je postignuće. Da si ti došla do tog stupnja zanimanja da kod mene izazivaš tu emociju. Jesi li normalna? To je za čast, ne za osjećanje ugroženosti. Zaista najozbiljnije mislim, a ti ne moraš vjerovati. Što ti misliš, da to ispada da sam je netko tko svoj k***c usrećujem i mećem seksualno u nekoga koga ne poštujem, da ga ponižavam, da podcjenjujem? Netko je zaslužio da ja to poželim, imaš li ti uopće pojma tko sam ja?”, pita muškarac. Suočen sa snimkom razgovora, Lečić se brani da je “glumio”.

Iako se pitanje “Zašto se tek sada javlja?” ne bi smjelo uopće niti postaviti jer ne možemo žrtvi dati rok kad će odlučiti progovoriti, sama Štajnfeld je za Insajder izjavila da ju je potaknula društvena odgovornost jer je Lečić nakon progovaranja Milene Radulović o silovanju srbijanskog redatelja i učitelja glume Mike Aleksića “smislio da bude veliki aktivist protiv seksualnih zločina. U trenutku kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumjela da to sada više nije pitanje što će se sa mnom dogoditi u trenutku kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti”, izjavila je Štajnfeld za Insajder. Njezina kasnija reakcija ne čudi jer sve statistike upućuju na to da žrtve silovanja koje progovore rijetko kada izbore pravnu satisfakciju, a tijekom cijelog su mučnog procesa izložene javnom linču, i diskreditaciji optuženog. Međutim, upravo je zbog “naknadnog prijavljivanja slučaja” javnost u Srbiji podijeljena i ne zna kome bi se priklonila – dvoumeći se između toga je li riječ o medijskoj kampanji ili pravosudnom procesu u kojem treba pričekati presudu.

Mirjana Karanović, legendarna glumačka diva je, međutim, javno stala na Danijelinu stranu, podrživši je na Instagramu. Uz to, objavila je i e-mail koji je poslala Jugoslavenskom dramskom pozorištu, u kojem navodi da u znak podrške Štajnfeld odbija igrati s Lečićem u istoj predstavi. “Poštovani, obavještavam vas da odbijam igrati sa Branislavom Lečićem u predstavi ‘Mamu mu je*em ko je prvi počeo’, u znak protesta zbog njegovog ponašanja prema kolegici Danijeli Štajnfeld. Ovo se odnosi i na sve eventualne buduće predstave s istim glumcem. Spremna sam predstavu igrati ako se odlučite da ga zamijeni drugi glumac”, stoji u navedenom e-mailu Mirjane Karanović, koji su ubrzo podijelili mnogi. Svakako, ovaj slučaj neupitno dokazuje da događaji koji su prethodili pokretu “Nisam tražila” nije bio izoliran i nikako se ne smije tako tretirati, kao i da je ženama, diljem planeta – dosta.

Foto: Nisam tražila