Stranica ‘Nisam tražila’ posvećena je svim ženama koje su iskusile bilo kakav čin seksualnog uznemiravanja zbog toga što se bave javnim poslovima, a nisu još uvijek spremne o tome govoriti u svoje ime

“Jedan profesor glume sa Akademije, mi je mrtav hladan rekao – ‘žena nikad ne može biti toliko dobra glumica, koliko muškarac može biti dobar glumac. Vi ste potrošna roba, to je prosto tako!’ Bila sam tada studentica prve godine glume”, jedno je od svjedočanstava objavljenog na Facebook stranici ‘Nisam tražila‘. Nakon što je glumica Milena Radulović hrabro progovorila i optužila za silovanje uglednog profesora i redatelja Miroslava Aleksića i izazvala podijeljene reakcije na društvenim mrežama i u medijima, optužujući glumicu za lažno ili pak kasno svjedočenje, u znak podrške su se u samo nekoliko sati povezale umjetnice iz cijele regije. Ispričale su svoje traume i jedna drugoj poručile – #NisiSama.

”Pozivamo sve žene da s nama anonimno podijele svoja iskustva kako bi skrenule pažnju na ono što su proživjele, ili još uvijek proživljavaju i tako promijenile atmosferu u društvu u kojem je bilo kakav oblik nasilja prema ženama prećutno odobravan, podržavan i podstaknut predrasudom da je u tim profesijama takvo ponašanje prihvatljivo. Ako sam glumica, spisateljica, muzičarka, novinarka ili na bilo kakav drugi način javno eksponirana žena, ne znači da sam to tražila”, stoji u opisu ove stranice, koja je u samo 12 sati objavila zastrašujuće ispovijesti. Ova inicijativa nalik je onoj kada su prije nekoliko mjeseci nakon hashtaga #zeneujavnomprostoru Hrvatice na Twitteru masovno opisivale uznemiravanja koja doživljavaju u javnom prostoru i pokrenule lavinu rasprave i dokaz su da o ovakvim zastrašujućim temama svakako treba više progovarati.

Fotografija: Unsplash