Već smo se odavno vratili s godišnjih odmora i ponovno uspostavili radnu rutinu koju smo imali prije ljeta. Ljeto nas je napunilo nekom dobrom energijom i motivacijom za radom, pa nam sve one poslovne muke nisu toliko strašne kao što su nekad bile.

No, onda se dogodi život, loš dan, ili razdoblje kada nam je teško pokrenuti se i biti disciplinirani u svojim obavezama. A posao čeka. Taj, još jedan, posljednji poziv za danas koji moramo obaviti, jedan sastanak koji nas čeka ili jedan email koji smo ostavili “za poslije”.

Svi mi prolazimo kroz dane kada se ne osjećamo najbolje i kada nam motivacija izmiče iz ruku. Međutim, obaveze često ne čekaju na bolje sate ili dane, pa je važno znati kako se nositi s tim izazovom.

Evo nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da završite svoje obaveze čak i kada se ne osjećate najbolje:

Napravite plan.

Iako zvuči banalno, sastavljanje plana i rasporeda rasteretit će vas stresa. Kažu da papir sve trpi, pa zašto bi onda vaše zdravlje trpjelo ako možete dio prenijeti na papir? Sastavite plan koji vam detaljno pokazuje koje su vam obaveze prioritetne i kako ćete se nositi s istima. Ovo će vam pomoći da se organizirate, smanjite osjećaj kaosa, ali i spriječit zaboravljanje bitnih rokova.

Zadajte si vremenske rokove.

Kad smo već kod rokova, jedan od načina koji će vas “natjerati” da obavite taj jedan poziv ili pošaljete taj posljednji mail je postavljanje rokova. Ono će vas prisiliti da se koncentrirate na posao, čak i kada nemate motivaciju. No, budite oprezni, postavljanje prekratkih rokova ili zadavanje previše obaveza može djelovati kontradiktorno.

Pauzirajte i odmorite se.

Ponekad je najbolje napraviti pauzu i odmoriti se kada se osjećate loše. Pokušajte se opustiti, meditirati ili prošetati kako biste povratili energiju.

Razgovarajte s nekim.

Podijelite svoje osjećaje i frustracije s nekim kome vjerujete. Ponekad jednostavni razgovor s prijateljem ili članom obitelji može pomoći da se osjećate bolje i lakše nosite s obavezama.

Koristite nagrade.

Priuštite si male nagrade nakon što završite svaku obavezu. To može biti omiljeni obrok, kava, film ili aktivnost koju volite.

Dopustite si pogreške.

Nemojte biti previše strogi prema sebi ako ne možete sve postići. Prihvatite da imate loše dane i da nije problem povremeno odgoditi neke obaveze.

Potražite stručnu pomoć.

Ako se osjećate konstantno bez motivacije ili loše, može biti korisno potražiti pomoć stručnjaka poput psihoterapeuta ili savjetnika.

 

Foto: Pexels