Već godinama ne pišem rukom, samo tipkanje i tastatura… Nedavno sam morala potpisati neke dokumente, u iznimno mnogo primjeraka, i ulovila smam se da više ne znam pisati. Ali, kao da kemijsku olovku nikada nisam u ruci držala. Na žalost, radi se o tome da smo svi mi koji redovito pišemo, zapravo osuđeni na tipkovnicu i, barem koliko ja uviđam u svojoj okolini, velika većina nas radi sve digitalno. Zapisujem zadatke i “to do” liste u google tasks, koji su povezani s google kalendarom, bez kojeg ne bih znala “tko mi glavu nosi”, ali doslovno.

Umjetnica Jelena Bračun i njezin projekt ART+journal

I nakon te nesretne situacije s pisanjem svoga imena (a koje eto nije niti kratko, utoliko je pisanje bilo gore) odlučila sam vratiti papir i kemijsku olovku u svoj život. Ne znam što ću zapisivati, ali zapisivat ću – rukom! I tu je krenula moja potražnja za jednom idealnom bilježnicom, jednim idealnim rokovnikom. Nakon što sam prošla ponudu web shopova uzduž i poprijeko, a i bacila pogled na preporuke s početka godine, sjetila sam se kolegice iz likovnog svijeta, umjetnice Jelene Bračun i njezinog projekta koji spaja umjetnost, organizaciju i pisanje, te sam ju odmah kontaktirala kako bi meni (a i vama!) kazala nešto više o svojem projektu ART+journal.

Zašto si pokrenula ART+?

ART+ sam pokrenula iz potrebe da napravim rokovnik koji će biti i lijep i funkcionalan. Veliki sam ljubitelj rokovnika i uvijek mi je teško naći rokovnik koji zadovoljava te kriterije. ART+ journal nije industrijski proizveden, već obrtnički u malim serijama i zapravo spada u primijenjenu umjetnost. On je također i vrlo funkcionalan i održiv jer je osmišljen modularno, što znači da se bilježnice i planeri mogu izmjenjivati prema željama i potrebama korisnika. Omot koji je napravljen od baršunastog materijala i veganske kože tako može trajati godinama. Cijeli proces izrade podržava koncept slow livinga, i time želim u život svojih kupaca unijeti dašak umjetnosti i kvalitete koji će ih u svakodnevnom stresu ponovno vratiti u ravnotežu.

Po čemu su ovi rokovnici posebni?

Primijenjena umjetnost je pomalo zaboravljena u suvremenom životu, ali je zapravo iznimno potrebna za kvalitetu života. Zato je sve u mojim rokovnicima i bilježnicama ručno izrađeno. Sam izgled rokovnika je upečatljivo drugačiji od drugih rokovnika jer su korice ART+ journala baršunaste! Taj materijal sam odabrala jer je iznimno taktilno ugodan, a cilj ovog rokovnika je da vas kraj svih životnih stresova uvijek vrati u ravnotežu. Svi korišteni materijali su veganski.

Rokovnik je modularan, što znači da se planeri i bilježnice mogu zamjenjivati kako prolazi godina ili kako korisnik želi. To znači i da korice možete koristiti duže vrijeme, nadopunjivati ih novim bilježnicama iz godine u godinu.

Akvarelne ilustracije slikam već godinama, i često slikam ono što imam u frižideru ili na stolu. U rokovnicima za 2023./24. sam izabrala teme mediteranskog bilja jer sam željela da se vlasnik_ca rokovnika cijele godine može prisjećati ljetnog odmora. Slova koja koristim u rokovnicima nisu računalni fontovi, već ručno pisana i digitalizirana slova koja pišem za svaku ediciju posebno. Naš mozak drugačije percipira rukopisna slova, od tiskanih. Istraživanja pokazuju da pisanje rukom angažira mozak na načine na koje tipkanje ne radi. Rukopis se lakše pamti. Osim toga, poboljšava zadržavanje informacija i osnovne vještine čitanja.

Voljela bi da primijenjena umjetnost bude ponovno popularna. Moji proizvodi ručno su izrađeni i proizvedeni su u ograničenim količinama. Oni slave savršenost nesavršenosti, male nepravilnosti koje čine život jedinstvenim i nezaboravnim. Savršenost i uniformnost je tako dosadna.

Gdje se mogu rokovnici mogu nabaviti?

Art+ journal se može kupiti online na stranici artplusjournal.com.
Osim što radim svoje limitirane edicije, ove godine sam napravila i posebne suvenire za dva hrvatska muzeja: Umjetničku galeriju u Dubrovniku i Muzej Apoksiomena. Te suvenire moguće je kupiti ekskluzivno u njihovim muzejskim dućanima.

Zašto su, prema tebi, upravo ART+ idealni rokovnici?

Pri koncipiranju ART+ journala vodila sam se vrlo popularnom i korisnom metodom bullet journalinga. Bullet journaling je metoda koja potiče korisnika da strukturirano planira svoje trenutne i buduće planove. U ART+journalu napravila sam tablice u kojima možete planirati svoje godišnje, tromjesečne, mjesečne i dnevne aktivnosti na pregledan i sistematičan način. U rokovniku također možete voditi svoje financije i pratiti svoje navike. Uvjerena sam da planiranje pomaže da imamo više vremena za sebe. Dok god ne znamo svoje obaveze, dotle smo u stresu i dopuštamo da trčimo od jednog zadatka do drugog, a nikad nemamo vremena za odmor. Dobar planer ili rokovnik će nam omogućiti da dobijemo vrijeme, a ne da ga gubimo.

Fotografije: Jelena Bračun, Anja Kukor