Ok, svi se trenutno vjerojatno nalazimo u istoj (horizontalnoj) poziciji. (Pre) najeli smo se ukusne blagdanske gozbe, uživali u čašici, dvije (previše) ukusnog domaćeg vina i družili se s najmilijima.

Iako zbog svega navedenog obožavamo blagdane, ujedno mogu i predstavljati izazove – poput lošeg fizičkog osjećaja zbog pretjerane konzumacije hrane i pića, tako i ona emocionalna iscrpljenost zbog obiteljskih druženja koji znaju, u najmanju ruku biti, koliko lijepa, toliko i izazovna.

Stoga, sigurno se pitate kako se vratiti u ritam svakodnevice nakon “blagdanskog mamurluka”? Evo nekoliko savjeta kako prebroditi višak hrane, alkohola i emocionalnog stresa.

Što nakon blagdanskog prejedanja?

Orahnjača, raspucanci, francuska salata, mlinci…(nastavi niz) – vrlo je jednostavno u tren oka pretjerati s ukusnom gozbom na prepunom blagdanskom stolu (ili ostacima sljedećeg dana). 

Ako ste pretjerali s unosom soli tijekom božićnih obroka, preporuča se piti nekoliko čaša više vode nego inače te konzumirati otprilike polovicu uobičajenog unosa soli sljedeći dan kako biste pomogli tijelu da se normalizira. Namirnice s niskim udjelom soli, uz konzumaciju “lagane” hrane poput agruma, salate i krastavaca, također mogu biti od pomoći.

Također, ovdje je važno napomenuti da nije potrebno (ni preporučljivo!) posezati za agresivnim detoxima ili ogromnom postu. Naprotiv! Radi se o ravnoteži, i bez obzira koliko ste uživali u hrani tijekom blagdana, vašem tijelu i dalje treba gorivo.

Ključ za pružanje odmora metabolizmu je jesti jednostavnu, lako probavljivu hranu. Kućne juhe, kuhano povrće, zdravi izvori proteina poput mesa ili mahunarki odlične su opcije.

Što nakon čaše vina previše?

Blagdansko razdoblje često obilježavaju razne zdravice u kojima vas obitelj “nutka” domaćim vinom, rakijom ili nekim likerom. No, što kada pretjeramo?

Da biste spriječili mamurluk, idealno je da popijete dvije čaše vode prije spavanja, a čak je poželjno popiti čašu sportskog napitka koji će pomoći zamijeniti izgubljene elektrolite, poput kalija i normalizirati šećer u krvi. Također, predlaže se pripremanje zdravog doručka, poput omleta sa šparogama nakon konzumacije alkohola. 

Hranjive tvari povezane sa šparogama mogu pomoći ublažavanju mamurluka. I cistein, koji je jedna od aminokiselina pronađenih u jajima pomaže razgradnji acetaldehida, kemikalije koja nastaje kada tijelo metabolizira alkohol.

Uz to, držite se toplih napitaka poput biljnih čajeva ili vode s limunom i đumbirom. To će pomoći ubrzati vaš metabolizam i podržati prirodni proces uklanjanja toksina iz tijela. 

Kako se oporaviti od obiteljskog druženja?

Blagdani su ispunjeni druženjem. To je sjajno vrijeme za povezivanje s zajednicom, obitelji i prijateljima te stvaranje divnih uspomena zajedno. No, koliko god volimo svoju obitelj, nekoliko dana provedenih s njima može vas ostaviti emocionalno iscrpljenima. Pogotovo ako vaša teta Zorica postavlja preosobna pitanja, a vaš otac čvrsto stoji na suprotnoj strani političkog spektra.

Kako se oporaviti? Ako vas večeras ili sutra ponovno očekuje obiteljsko druženje, predlažemo da uzmete povremene pauze prilikom okupljanja – bilo da se radi o šetnji, ponudi da operete sami suđe ili da skuhate kavu. Također, koliko se god zamorno činilo, poslije druženja napišite listu zahvalnosti kako biste ostali fokusirani na pozitivne stvari.

Također, ako se osjećate iscrpljeno nakon blagdana, to može biti znak da vam je potrebno vrijeme da se ponovno povežete sami sa sobom, provedete neko vrijeme sami i napunite svoju energiju. To je posebno važno za one koji su introvertirani.

Postavljanje granica i davanje prednosti vremenu za brigu o sebi i punjenje energije važno je i pomoći će vam da izgradite jače, dublje veze s ljudima oko vas.

Uzmite si vremena da prioritetizirate aktivnosti koje vam pomažu napuniti baterije, bilo da je riječ o dugoj šetnji uz dobar podcast, čitanju dobre knjige, vođenju dnevnika, meditaciji ili bilo čemu drugome što vam trenutačno pruža osjećaj obnavljanja. Ovi trenuci važan su dio našeg općeg blagostanja i trebali bi dobiti jednaku pažnju kao i naše prehrambene navike i vježbanje.

 

Foto: Pexels