Svi se vesele odmoru — tjednu ili dva ispunjena istraživanjem novih gradova ili opuštanjem na plaži ne radeći ništa. No nakon toga slijedi neminovan povratak na posao. Znamo kako napraviti dobru ravnotežu kako se ne biste osjećali kao da vam treba još jedan godišnji

Povratak na posao nakon godišnjeg nije nimalo lak, neovisno o tome jesmo li iskoristili produženi vikend ili smo na par tjedana odletjeli u neku avanturu. Bez obzira na vrstu godišnjeg odmora, vraćanje na posao može biti izazovno, a u nekim prilikama može nam se dogoditi i pravi post-godišnji blues. Neki od glavnih simptoma ovoga bluesa su nesanica, nedostatak energije, nervoza, manjak koncentracije, pa čak i tjeskoba, zbog čega pomislite da vam je potreban još jedan odmor.

U tome niste sami, naravno. Jedno istraživanje je pokazalo da je 87 % ljudi priznalo da su zabrinuti kada se vraćaju na posao nakon godišnjeg odmora, a neki od razloga su povratak rutini, užurbani riam, količina nepročitanih poruka, nemogućnost sustizanja zaostalog posla…  Kako biste sve to izbjegli, popisali smo par savjeta kako biste imali optimalan povratak na posao, uz malo strateškog planiranja!

Dajte si slobodan dan. Ne, ne nakon prvog dana posla, već slobodan dan između povratka kući s odmora i povratka na posao. To vam daje prostora da se vratite u normalu uz minimalan pritisak, od planiranja obroka, pranja rublja do spavanja u vlastitome krevetu.

Pogledajte svoj kalendar dan prije nego što se vratite na posao kako vas ne bi iznenadili sastanci koji su vam se prikrali. Ako ipak otkrijete neočekivana iznenađenja, pogledajte ih jedno po jedno kako biste utvrdili možete li im prisustvovati uz minimalnu pripremu.

Zamolite kolegu da vam na dan povratka pošalje e-mail s obavezama toga tjedna ili da sjednete na kratki sastanak. Tako ćete izbjeći provesti cijelo radno vrijeme čitajući o zadatcima koji su već odrađeni ili nećete zaboraviti pripremiti se za sastanak.

Nadoknadite korak s kolegama. Kao i posao, jednako je važna stalna komunikacija s kolegama. Oodličan način da se odvojite na nekoliko minuta od posla je pauza za kavu s kolegama. Razgovor o odmoru, iskustvima i anegdotama pomaže smanjiti razinu stresa i informirati vas o tome što se događa u vašem uredu. Iako će vam se činiti kao da to “ne smijete” jer ste se tek vratili, na takvoj kavi možete saznati i što ste propustili.

Ponesite mali komadić svog odmora kući sa sobom. Suveniri su sjajne osobne uspomene koje vas mogu podsjetiti da je u redu uzeti pauzu i uživati ​​u životu. Magnetić, figurica ili komad nakita mogu vas napuniti nužnom energijom.

Odmarajte se tijekom dana. Prelazak u puni radni režim bez ikakvih pauza recept je za izgaranje na poslu. Ne dopustite da vas osjećaj krivnje prisili da mislite da morate ići u petu brzinu. Budite ljubazni prema sebi i zapamtite da ste zaslužili svoj odmor i vrijeme potrebno da se oporavite od njega. Uzmite otprilike pet ili deset minuta pauze svaka tri sata kako biste se malo opustili i napravili ravnotežu. To vam povećava produktivnost.

Dajte prioritet brizi o sebi. Povratak u dnevnu rutinu može olakšati proces prilagodbe na posao. Jednako je važno vratiti se i u rutinu kod kuće. Kreirajte ručkove koji su brži i jednostavniji, odite u šetnju i duže se kupajte. Sve to olakšat će vam ovaj izazovan period i napuniti baterijama!