Polako započinje odbrojavanje. U nedjelju, 27. ožujka održat će se 94. dodjela nagrade Oscar i to na način koji pamtimo prije pandemije. Ili barem u tom smjeru. Naime, nakon prošlogodišnje dodjele koju su obilježili manji broj gostiju, socijalna distanca i potpuno neobična lokacija, Oscar se vraća u svoj dom – Dolby Theatre u Los Angelesu, gdje će se za prestižnu nagradu boriti svjetska filmska elita

Regina King je 2019. godine osvojila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu “If Beale Street Could Talk”

Na tragu stare slave

Zaljubljenici u film, ali i modu, ovoga će vikenda doći na svoje. Najveći red carpet događaj (osim možda Met Gale) održat će se s nedjelje na ponedjeljak, ovoga puta pod sloganom “Ljubitelji filma, ujedinite se!“. Jedno od najvažnijih pitanja tradicionalno je – tko vodi dodjelu? Nakon tri godine, dodjela Oscara ponovno dobiva voditelja, odnosno – voditeljice. Naime, trio komičarki koje su zadužene za program ove godine su Amy Schumer, Regina Hall i Wanda Sykes. S obzirom na stanje, od njih, ali i od ostalih sudionika te dobitnika, uz dovoljnu dozu humora, očekuju se i komentari na trenutno stanje u Ukrajini.

Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti otkrila je i neke od prezentera koji će tijekom dodjele najaviti nominirane i uručiti zaslužene nagrade, a oni su Lady Gaga, Zoë Kravitz, Kevin Costner, Chris Rock, Yuh-Jung Youn, Lily James, Uma Thurman, Anthony Hopkins, Mila Kunis i Rami Malek. Zbog cilja da svečanost učini kraćom i dinamičnijom, Akademija je donijela odluku da će nagrade za kategorije poput montaže, kratkometražnog igranog filma, animiranog i dokumentarnog filma, zvuka, scenografije te šminke i frizure, dodijeliti izvan izravnog prijenosa. Što se tiče COVID-19 mjera, nominirani i gosti morat će imati dokaz o cijepljenju, kao i dvostruko negativni PCR test, a prezenteri i izvođači navodno će biti samo – testirani.

Prezenteri Frances McDormand i Sam Rockwell na dodjeli Oscara 2019. godine
Najglamurozniji crveni tepih

Sva sreća, vrijeme Zoom dodjela nagrada je (zasad) iza nas. Dosadašnja red carpet sezona donijela je povratak glamuroznih toaleta na crveni tepih, u što smo se mogli uvjeriti na ceremonijama poput BAFTA ili Independent Spirit nagrada. Slično, samo na još višoj razini, možemo očekivati i na Oscarima, koji su tradicionalno najveća i najvažnija dodjela filmskih nagrada. Najviše se uvijek očekuje od nominiranih, u koje će biti uperene oči globalne publike. Ove godine tako jedva čekamo vidjeti modne odabire velikih imena kao što su Kristen Stewart, Nicole Kidman, Andrew Garfield, Penélope Cruz, Jessica Chastain, Will Smith i Benedict Cumberbatch.

Lady Gaga na crvenom tepihu dodjele Oscara, 2019. godine

Dakako, najvažniji trenutak večeri i najprestižnija nagrada je ona za najbolji film, a u oštroj konkurenciji nalazi se sljedećih 10 naslova: Belfast, CODA, Don’t Look Up, Drive My Car, Dune, King Richard, Licorice Pizza, Nightmare Alley, The Power of the Dog i West Side Story. Nešto više o njima saznajte ovdje. Izravni prijenos dodjele 94. dodjele nagrade Oscar bit će na Prvom programu HRT-a od 1:50 i to tradicionalno uz stručne komentare Marija Kozine, Nenada Korkuta i Boška Picule. Jedva čekamo!

Brad Pitt čekajući da se njegovo ime ugravira na prestižni kipić koji je 2020. godine osvojio za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu “Once Upon a Time in Hollywood”

 

Foto: Kevin Winter/Kevork Djansezian/Getty Images/ Eric Gaillard