Pri uređenju doma često se vodimo za time što se slaže s ovim ili onim, što je komplementarno čemu, je li namještaj dizajnerski i drukčiji, treba li nam tri ili pet statement komada, ali poznata britanska dizajnerica interijera dala nam je važnu lekciju

Michelle Ogundehin, glavna sutkinja u sve popularnijem BBC reality showu “Interior Design Masters” kaže: “Ono što je važno jest što vas čini sretnim!” te objašnjava što smatra najvažnijim pravilom pri uređenju interijera: “Kod kuće biste se trebali osjećati sigurno, sigurno i opušteno tako da vam se čim uđete kroz ulazna vrata ramena odmah spuštaju. To može biti paleta za izražavanje vas sami, bilo da to znači da stavite začinsko bilje na prozorsku dasku ili obojite zid u pastelno rozu jer vas ta boja “podiže”.”

Michelle Ogundehin
Michelle Ogundehin

Kaže da zadnja stvar koju bismo trebali jest posegnuti za copy-paste na Instagramu. “Prije svega je važno da vidite što vi volite i što vam se sviđa. Dajte si truda i zapitajte se što je to što jednostavno ne možete ne dodirnuti, što vas u trenutku razveseli, kad i gdje se osjećate najopuštenije i najsretnije? Tek kad steknete ideju o svom ukusu, možete koristiti aplikacije poput Instagrama na način koji ima smisla, a to je da ćete urediti stan prema onome što vas doista veseli.”

Obratite pažnju na svoj hodnik. “Čak i ako je malen, tu počinje priča o vašem domu. Kad uđete, trebao bi vas “podići”, bilo prekrasnom tapetom ili vašom omiljenom bojom. Trebali biste pomisliti: “Kako je ovo prekrasno – doma sam.”

Kultivirajte nered. “Volim svoje sitnice – pričaju priču mog života – ali kontoliram ih. Imam dvije police u radnoj sobi, koje su pune stvari koje me podsjećaju na sretne trenutke i ljude koje volim. Sve je to dio bogate tapiserije kakav dom treba biti.”

Krevet vam treba biti utočište. “Ne trebate podcjenjivati moć lijepe posteljine. Dajte starim plahtama novi život bojenjem. Također, možete prebaciti prekrasnu obojenu plahtu preko sofe ili stolice ako živite s ružnim namještajem aktualnog vlasnika.”

Bijela boja čini čuda. “Ako ne volite svoj unajmljeni prostor, bojenje u bijelo može biti psihološko čišćenje, a rijetko koji najmodavac će se usprotiviti. Možete vratiti osjećaj svog prostora i početi ispočetka s “praznim platnom”.”