Odlučite li se za renoviranje ili potpuno opremanje prostora, prije nego što se odlučite za odgovarajućeg dizajnera interijera, potrebno je odabrati odgovarajući stil interijera.

Povijest umjetnosti uči nas o raznim stilovima u arhitekturi i interijeru, ali za današnji stil bolje je reći trend. Za trend je karakteristično da je kratkotrajan, no industrijski stil traje već gotovo dva desetljeća, a dizajneri diljem svijeta od njega ne odustaju i čini se da će tako biti još jako dugo.

Industrijski stil razvio se u New Yorku krajem prošlog stoljeća kad su se tvornice počele zatvarati, a ljudi masovno počeli koristiti industrijske hale u stambene svrhe. Ovaj stil opremanja prostora uključuje prirodne i konstruktivne elemente, drskost i profinjenost, energiju i suptilnost te mnoge druge suprotnosti koje stvaraju savršenu ravnotežu u interijeru.

U primjerima iznad pogledajte naše koncepte uređenja interijera koje smo izradili za dva privatna stana. Primijetit ćete da su interijeri nesumnjivo rađeni u industrijskom stilu, ali ima i dosta elemenata iz nekih drugih stilova. Naime, u svijetu dizajna rijetko ćete naići na samo jedan smjer u interijeru – većina današnjih interijera smatra se eklektikom, odnosno spojem više stilova koji su uklopljeni u jednu funkcionalnu i estetsku cjelinu.

Otvoreni prostori, visoke visine poda, vidljive cijevi, grede, cigle, cementni pod karakteristični su za prostore napravljene u industrijskom stilu… Odabir palete boja bitan je za svaki interijer, stoga je vrlo važno pažljivo odabrati namještaj, rasvjetu, detalje. Imajte na umu da će vaši stolci, stolovi, police vjerojatno biti od drveta, pa će smeđa i bež boja biti dovoljno zastupljene, što vam daje pregršt mogućnosti da naglasak prebacite na tepih, jastuke i druge ukrasne elemente.

Što se tiče sofa, one često imaju kožnu završnu obradu, ali stil vaše sofe može biti potpuno drukčiji. Rasvjeta u ovakvim interijerima često je u vintage stilu, lusteri i podne lampe su metalni, nalik reflektorima, popularne su i “Edison” žarulje koje samo “vise” s golih kablova…