Bez obzira na kvadraturu stana ili kuće, čini se da nam uvijek treba još koji kvadrat. Kao da bi nam samo jedna mala prostorija pomogla da posložimo stvari po svom ukusu. Nažalost, ne možemo uvijek ostvariti svoje želje.

To, naravno, ne znači da trebamo odustati od težnje za idealnim životnim prostorom. Dovoljna je kreativnost i nekoliko ideja da promijenite izgled svog stana i stvorite iluziju većeg prostora. Veći stan bez dodatne kvadrature? Točno.

Pažljivo birajte svaki komad namještaja

Ne kupujte prvo što vidite u trgovini. Oduprite se porivu da odaberete nešto samo zato što je jeftino. Važno je da u stanu imate namještaj koji je prije svega funkcionalan. Uredan stan djeluje prostranije, stoga se potrudite pronaći mjesto za sve one sitnice koje svakodnevno premještate sa stola na fotelju i kutnu garnituru. Knjige, daljinski upravljači, kopče za kosu i sve ostale sitnice zaslužuju svoje stalno mjesto. Stolić za kavu s prostorom za odlaganje može biti rješenje za sve što stvara nered i zauzima prostor.

Zidne police

Zidne police puno su više od nekoliko paralelnih ploča. Odaberite one koji imaju neobičan oblik i koristite ga za držanje stvari koje često koristite. Ne pretrpavajte stan ukrasima koji skupljaju prašinu, iskoristite dragocjeni prostor za nešto što vam je stvarno potrebno.

Sklopivi namještaj uvijek je dobar izbor

Ako vam je stan skučen, nemojte se ustručavati kupiti sklopive stolice koje ćete koristiti kada imate goste. Možete ih držati na terasi i koristiti po potrebi, a nema razloga da vam zauzimaju mjesto u blagovaonici kada ste sami. Stolovi na razvlačenje jednako su praktični, pogotovo ako volite pripremati večeru za veće društvo.

Stan će izgledati veći ako izbjegnete zidove tamnih boja

Loše osvjetljenje i tamni zidovi učinit će da se prostor čini znatno manjim. Pripazite da zavjese budu prozirne, kako bi što više dnevnog svjetla obasjavalo prostorije. Dobra rasvjeta igra važnu ulogu u tome kako doživljavamo kuću ili stan.

Nabavite ogledalo

Ne zaboravite staviti ogledalo u dnevni boravak. To je stari trik koji može vizualno povećati prostor i stvoriti iluziju širine. Naravno, ako je stan neuredan, ogledalo će nered učiniti dvostruko uočljivijim. Ogledala su također vrlo praktična u uskim hodnicima kad reflektiraju svjetlost i čine prostor manje mračnim.

Organizirajte dječju sobu tako da sve bude nadohvat ruke 

Oni koji imaju djecu znaju da je poseban problem raspored dječjih stvari i igračaka. Krevet s ladicom u koju mogu stati školski udžbenici smanjit će nered na radnom stolu. Plastične kutije ili kutije za igračke vrlo su praktične za mlađu djecu koja još ne idu u školu. Naučite li mališane brinuti se o svojoj sobi, nećete ih iživcirati kad uđu u pubertet.

Foto: Pexels