U posljednje vrijeme nam za oko zapadaju sjajna arhitektonska rješenja iz Češke, i evo još jednoga. No, za razliku od interpolacije u stari dio grada, ili zgrade javne, komunalne namjene, kao što je vrtić, ovaj put nam je za oko zapeo jedan jako zanimljiv i moderan stan u praškoj novogradnji.

Minimalizam i vesele boje

Radi se o izrazito osvjetljenom stanu u novogradnji s velikim terasama i pogledom na grad Prag. Ovo je stan gdje se kuha, jede, radi, gdje se djeca igraju, gledaju TV, čitaju, stvaraju i spavaju. Ovo je stan u kojemu se živi, i to se odmah osjeti. No, to ne znači da on nema stila i karaktera, naprotiv! Iako minimalističan, on je ugodan, udoban s veselim, skandi, kolorističkim detaljima.

Kao dio renoviranja tlocrta, prvo je odvojeni dio dnevnog boravka pretvoren u radnu sobu, sobu za igru ​​i sobu za goste u jednom, kako bi se (možda) pretjerano monumentalni stan pretvorio u praktičniji prostor za obiteljski život. Ovo je dodalo još jedan sloj funkcioniranja u prostoru, začinjen sposobnošću monumentalizacije prostora u bilo kojem trenutku otvaranjem velikih kliznih vrata koja mogu neprimjetno nestati iza velike police za knjige.

Korak po korak, stan je zatim opreman namještajem dizajniranim tako da odgovara stanu i njegovim stanarima, bilo da se radilo o blagovaonskom stolu i klupi, garderobi ili stalku s ogledalom, kuhinji, šanku, radnim stolovima, spavaćoj sobi ili igrališta za djecu.

Dobar arhitektonski projekt uvijek uključuje dobro usklađenu tehničku infrastrukturu: grijaća tijela, ventilacijske rešetke za rekuperaciju, zatvarače i razvodne ploče ispod vrata svih vrsta, mjerenje i upravljanje. U tom pogledu interijeri u novogradnjama uvijek su izazov. Između ostalog, treba se pomiriti upravo s ograničenjima koja nameće već izgrađena tehnička infrastruktura, koja obično prati neka jednostavna tehnička rješenja. Pažljivom i tehnički upućenom promatraču stoga neće nedostajati ventilirani grijaći poklopci, skriveni kanali napa ili priključci za medije kojima se moralo prilagoditi.

U ovom stanu, njegovom prostoru sve ono što bi trebalo biti skriveno, je sakriveno, a ono što se koristi “na van” i vidljivo je, je jako vidljivo, istaknuto i postalo zgodan detalj uređenja interijera.

Fotografije: Studio Flusser