Kad je u pitanju uređenje doma, jedan od najtežih izazova može biti odabir umjetnine koja će krasiti vaš prostor. Umjetničko djelo mora imati trajnu kvalitetu jer nije namijenjeno sezonskim izmjenama ili tijekom svake obnove kao ostali namještaj.

To je obično vrlo skup predmet i odabir pravog komada zahtijeva puno znanja. Prije svega, trebate odabrati umjetničko djelo za svoj dom bez pritiska. Najvažnije je da vam se sviđa jer ga sami birate. Drugo, važno je znati zašto je važno posvetiti se odabiru: uokvirene slike mogu biti najvrjedniji komadi u vašem domu. U nastavku pročitajte kakva bi trebala biti umjetnička djela za dom.

Izgradite odnos s umjetnikom

Ako sami kupujete umjetnička djela, već znate da postoji pravo uzbuđenje kad je u pitanju uspostavljanje veze s umjetnikom. Ako je umjetnik netko s kim ste prije razgovarali ili netko koga pratite na Instagramu, to može pomoći da vaš odnos ojača. Umjetnička djela nisu kao ostali predmeti u kući, kupnjom umjetnine kupujete i djelić nečije duše, ulazite u njihovu intimu. U slučaju odabira umjetnine za dom, znajte da postajete čuvar nečeg vrlo posebnog i lijepo je imati bilo kakvu ostvarenu vezu s umjetnikom.

Ne libite se postaviti pitanja

Ljudi u galerijama dužni su odgovoriti na sva vaša pitanja. Umjetnici žele da se o njihovom radu priča. Stoga nema razloga izbjegavati postavljanje pitanja. Važno je znati što više informacija o samom djelu, ali i o umjetniku kako biste bili sigurni da je to upravo ono što želite u svom domu. Između ostalog, važno je saznati kakav je umjetnikov pogled na svijet. Da biste istinski doživjeli to umjetničko djelo, morate znati što umjetnik svojim radom želi reći, on kroz svoja djela prenosi svoje stajalište. Ako razumijete njegov pogled na svijet koji je istaknut kroz sliku, umjetničko djelo je kao stvoreno za vaš dom!

Fokusirajte se na jednu emociju – uzbuđenje

Kad uđete u prostor koji vrvi umjetnošću i umjetninama, morate se usredotočiti na one stvari koje vas istinski uzbuđuju. Preskočite sve što vam izaziva negativne emocije, sve što vas zbunjuje ili frustrira. Ako to učinite, djelo nikad neće prestati donositi isti osjećaj uzbuđenja.

Ne vodite se popularnošću umjetnika, već time koje je djelo uistinu za vas

Čuli ste za nekog popularnog umjetnika u vašem gradu, ali vas njegovi radovi ne privlače previše? Nemojte se opterećivati time što vaš ukus nije jednak ukusu svih ostalih i vodite se svojim emocijama. Ako već birate umjetničko djelo za svoj dom, birajte ono koje vas ispunjava, koje ćete poželjeti pokloniti svojim prijateljima i obitelji, čijem ćete autoru vjerovati od prvog trenutka.

Odabir umjetnina za vaš dom nije laka odluka, ali budite sigurni da sve što trebate jest uključiti svoje emocije i voditi se njima. Jednog dana bit ćete osoba koja razumije umjetnika i osjeća emociju koju je on prenio na platno. Budite pažljivi, postavljajte pitanja i sigurni smo da ćete pronaći djelo koje vam najviše odgovara.

Foto: Pexels, Unsplash