Najbolje biljke za kupaonicu – ove sobne biljke vole vlagu i oporavit će se u potpunosti ako su odmah pored vaše kade

Ako ste ikad poželjeli neku malu (ili ogromnu, ovisi kolika vam je kupaonica!) biljku za svoj kupaonski prostor, sigurno ste se susreli s komentarima da će vam brzo uginuti jer ne mogu preživjeti tu silnu vlagu. Naravno, nisu sve biljke prikladne za takve uvjete, pa ćete ih morati pažljivo birati.

One mogu biti i vruće i prevlažne, no i poprilično hladne ako otvarate prozor kako biste provjetrili prostor, pa ćete trebati biljke koje se mogu nositi s tim temperaturnim fluktuacijama. Sve u svemu, ako želite dodati malo zelenila u ovu prostoriju u koju ulazite prvu pri ustajanju i posljednja je prije nego što ugasite svjetla i odete na počinak, odaberite jednu od ovih s popisa i nećete pogriješiti!

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan

Pauk biljka, kako se još zove, može preživjeti u baš svakom okruženju, i savršena je za kupaonicu. I preslatko čupava! Može podnijeti malo zanemarivanja, ali ako želite da uspijeva, pustite tlo da se malo osuši između dva zalijevanja. I mogu preživjeti bez puno svjetla, no najdraže im je u sjeni.

Kineska biljka novca

Kineska biljka novca

Ova je biljka idealna za početnike. Efektna je, slatka, brzo raste i proizvodi “mladunce” koje možete razmnožiti i vrlo brzo imati cijelu prašumu novčića. Maknite je s prozorske daske kupaonice i to vam je zapravo sve na što trebate paziti!

Zlatni puzavac

Zlatni puzavac

Kod nas vrlo popularna biljka izgleda fantastično dok se vuče ili visi sa stropa, a zamislite kako će tek izgledati u kupaonici kad njome zavlada. Nevjerojatno je izdržljiva i preferira da joj se tlo malo osuši prije dva zalijevanja.

Paprati šparoge

Paprat sparoge

Ova je biljka malo zahtjevnija, primjerice, iako izgleda super da je malo “podragate”, može se dogoditi da listovi posmeđe. Stoga nije baš za potpune početnike, kao niti one koji vole dirati svoje biljke. Ove biljke vole laganu vlažnost i mogu živjeti u umjerenoj sjeni, i zalijete kad je još malo vlažno.

Aglaonema Pink Star

Aglaonema

Ako želite podignuti prostor bojama, a ne da vam se ličiti zidove kupaonice i mijenjanje pločica vam je prevelik trošak, pravi dašak šarenila je upravo ova prekrasna biljka. Rijetka biljka koja potječe iz prašuma Tajlanda, Indonezije i Malezije, aglaonema pink star prilično je jednostavna za njegu, samo joj dajte neizravno svjetlo i vodu kada se gornja trećina tla osuši.

 

Foto: Unsplash; iStock/Getty Images