Dnevni boravak je mnogima od nas ključna prostorija u stanu. Često je najveća i najiskorištenija pa je stoga pitanje “kako urediti dnevni boravak” prvo koje upisujemo u tražilicu pri uređenju stana. Ako ste tako došli i do nas, odlično, jer imamo sve ključne točke pokrivene za jedan moderan i cozy dnevni boravak

Prvi korak je svakako dobro procijeniti što želite sa svojim dnevnim boravkom. Odlučiti je li vam njegova veličina idealna ili ga želite vizualno proširiti, smanjiti, napraviti toplijim. U kojem uređenju se osjećate najudobnije: svijetlim bojama, tamnim bojama, minimalističkom uređenju, punom detalja ili možda boja. Koji stil vam se sviđa? Pogledajte neke od najpopularnijih u nastavku, a zatim prođite po našim ključnim točkama uređenja. 

1. Statement komadi kao okosnica uređenja dnevnog boravka

Kad se odlučite za neki od stilova, dobro je u startu procijeniti što će vam biti statement komad u prostoru. To naravno ovisi i o budžetu kojim raspolažete jer isti može biti nešto jednostavno, poput predimenzionirane lampe ili velikog tepiha zanimljivog crteža, boje ili dezena.

Oversized lampa dnevni boravakstatemen tepih by ryan-christodoulou

To također može biti impozantan dizajnerski kauč ili fotelja.

narančasta fotelja by spacejoy

Ali i upečatljiv coffee table, to jest stolić u dnevnom boravku koji će ukrasti svu pažnju.

stolić dnevni boravak by minh-phamstolić za dnevni boravak by hannah-busing

A možda i nešto poput samo jednog zida s nekom kreativnom tapetom. 

dizajnerske taperte palme dnevni boravak thanos-pal

2. Pazite na vertikalne linije u uređenju 

Ako se nosite s malim prostorom, vertikalno uređenje neka vam bude zlatno pravilo. Što to znači? Radite sve u svojoj moći kako bi se pogled dizao u gornje dijelove prostorije. Na primjer tapete s vertikalnim crtama, visoke slike, police i drugi detalji na što većim razinama. 

police dnevni boravak by zane-persaud

Razmišljajte čak i u smjeru rasvjete koja izvire iz zidova. Neočekivano u novijim prostorima, a strašno trendi! 

lampe na zidu dnevni boravak

Također, biljke su uvijek dobra ideja.

dnevni boravak s tepihom zanimljivog dizajna

3. Dnevni boravak i uređenje igrom dezena i tekstura 

Ovo je vjerojatno ključno za stylish prostor no maksimalno ovisi o vašoj estetici. Možda će vas veseliti u prostoriji imati kombinaciju različitih dezena, a možda ste na njih alergični. No pravilo za njihovo kombiniranje jest da imate harmoničnu pozadinu. Na primjer ako imate tepih i sofu u monokromatskim nijansama, tapete, ukrasni jastuci, police, umjetnine, mogu biti u kojem god stilu želite. 

jastuci u boji boji by designecologist

4. Kombinacija boja za dnevni boravak

Ima li idealne boje ili kombinacije? Naravno da ne, postoje samo neka opća pravila kombiniranja. Ako imate mali prostor na raspolaganju, bolje će zaživjeti sa svjetlijim nijansama, dok će veliki prostor moći podnijeti i crnu boju zidova. No ne zaboravite ih oplemeniti s puno detalja. 

Elegant living room interior with golden accents, painting on a black wall, plants and fur rug. Real photo

Bijeli zidovi će odlično ići sa svijetlosivim namještajem i svijetlim nijansama drva, a kreirat će topao i moderan dnevni boravak koji poziva na druženje i odmor. Pogotovo u kombinaciji s detaljima s geometrijskim uzorcima ili jednako prirodnim bojama poput plave, zelene i žute. 

Interior design of living room at nice scandinavian apartment with stylish furnitures and elegant accessories. Modern home decor. Template.

Možda ste raspoloženi za luksuznije uređenje, pa će se tako vaš kauč s baršun presvlakom odlično slagati sa zlatnim minimalističkim detaljima i ekstravagantnijim lampama i zrcalima. 

KARE dnevni boravak KARE dnevni boravak

Ako volite kožne smeđe kaučeve, oni će se fantastično stopiti s narančastim i smeđim nijansama. Zajedno daju zagasitu, toplu atmosferu, a u kombinaciji s vunenim detaljima i stylish otomanima od kože istrošenog efekta dat će jednu jako kulersku notu vašem domu. I ono što najviše želimo od dnevnog boravka – toplinu. 

kožna fotelja by stephanie-harveydnevni boravak s kožnim detaljima by aranprime  Modern industrial interior with leather furniture, luxury office, 3d render

5. Unesite simetriju u prostor

Ako mislite da ste se previše zaigrali s bojama i dezenima, simetriju i harmoniju nije teško niti financijski zahtjevno ponovno unijeti – identične sobne lampe na različitim kutevima soba, isti taburei ili otomani. 

6. Pratite trendove u uređenju dnevnog boravka

Zašto se ne biste inspirirali nekim novim trendovima u uređenju dnevnog boravka? Primjerice japandi uređenje je iznimno popularno u modernijim dnevnim boravcima, a gledajte na njega kao na minimalistički miks skandinavskog i japanskog stila. 

Stylish interior of living room. Beige and japandi concept. Modern home staging. Template.

7. Proširite prostor , neka dnevni boravak prodiše

Za početak, neovisno o tome imate li na raspolaganju manji ili veći prostor, dobro je ostaviti prostor za igru. Vodite računa da su komadi namještaja ujedno i skladišni prostor ili da vam taburei stanu ispod stolića. Odlična je i ova ideja košarica na zidu za spremanje deka, novina, knjiga, igračaka, iPada ili bilo čega što vam inače uvijek bude na putu. 

dnevni boravak s košarama na zidu

 A ako želite vizualno  proširiti prostor, poslužite se najstarijim trikom iz knjige uređenja dnevnog boravka – stavite zrcalo na zid, što veće to bolje! Štoviše, ako imate tu opciju, možete i jedan zid u potpunosti pretvoriti u zrcalo!

interijer s velikim ogledalom dnevni boravak s većim ogledalom

Vodite se za svjetlijim nijansama u uređenju i umjesto zastora posegnite za sjenilima za prozor. I za kraj, ako baš morate imati televizor u prostoru za druženje, sakrijte ga u skriveni ormar na zidu.

skriveni televizor mi casa

 

Fotografije: KARE PR, Mi Casa PR, Unsplash, Thinkstock