Guliver/Thinkstock

Jeste li znali da je svaki ljudski mozak na početku ženski? Muška obilježja razvijaju se tek u osmom tjednu nakon začeća, kad se pod navalom testosterona kod muškaraca smanjuje centar za komunikaciju i slušni korteks, a udvostručuje se dio mozga zadužen za seks. Koncentracija hormona u tijelu stalno se mijenja pod utjecajem vanjskih i unutarnjih uvjeta. Čak i nezamislivo male varijacije tih koncentracija mogu imati značajan utjecaj na primjerice puls, funkcije imunološkog sustava, emocije ili mogućnost spavanja, začeća, ali i na promjene koje se događaju na koži, kosi i noktima. 

Podsjetimo se naučenog iz biologije. Hormone proizvode endokrine žlijezde, kao što su hipofiza, epifiza, nadbubrežna žlijezda, štitnjača, gušterača. Dok spolne hormone kao što su estrogen i progesteron kod žena stvaraju jajnici, kod muškaraca testosteron i androsteron proizvode testisi. Estrogen je primarni ženski spolni hormon. Utječe na povećanje težine i na stvaranje masnih naslaga koje su ujedno skladišta estrogena. Smanjuje mišićnu masu, utječe na formiranje sekundarnih spolnih karakteristika, sudjeluje u promjenama tijekom ciklusa djelujući na maternicu. Nedostatak estrogena izaziva razne simptome poput izostanka ili neredovitog menstrualnog krvarenja, opadanja libida, preuranjene mmenopauze nemogućnosti začeća, promjene u raspoloženju. Progesteron je drugi važan hormon kod žena, koji zajedno s estrogenom regulira ciklus. Njegov nedostatak odgovoran je za neredovite menstruacije, a važan je tijekom trudnoće jer o njemu ovisi ishod trudnoće. Testosteron je primarni muški spolni hormon koji se izlučuje i kod žena, a njegov manjak očituje se slabim libidom, prilično suhom kožom, kosom i noktima.

Povećana koncentracija testosterona u tijelu žene izaziva pojavu pojačane dlakavosti, akni, pretjeranog znojenja, policistične jajnike i druge hormonalne disfunkcije. 

U reproduktivnim godinama, menstrualni ciklus donosi hormonalne promjene na mjesečnoj bazi. Na početku ciklusa razine progesterona i estrogena su niske, što testosteron čini nadmoćnim pa on potiče stvaranje sebuma i nepravilnosti. Proizvodi se i prostaglandin koji kožu čini osjetljivom na bol pa bi odlazak na tretman kozmetičarki u ovome periodu mogao biti bolniji nego inače. Kako se bližimo ovulaciji, tijekom koje smo biološki programirani za privlačenje partnera, koža izgleda ljepše, jedrije i manje se masti. Robusnija je, manje se crveni, bolje podnosi agresivnije tretmane i promjene kozmetičkih proizvoda. Želite li isprobati novu kremu? Ovo je pravo vrijeme za uvođenje novih proizvoda u rutinu. Planirate odlazak kozmetičarki? Dogovorite se za termin u periodu između 10. i 14. dana ciklusa.

Nakon ovulacije koža nam izgleda najgore. Zbog zadržavanja vode, pomalo je podbuhla, progesteron blokira pore, a stabilni testosteron ima relativnu dominaciju nad estrogenom, što omogućava njegovu konverziju u najpotentniji androgen dihidrotestosteron (DHT), odgovoran za nastanak akni i androgenu alopeciju, odnosno ćelavljenje. Osim kože, kosa u ovom periodu također izgleda najlošije. Vlasište se jako masti i primjećujemo pogoršanje kvalitete kose. Polovicom ciklusa počnite razmišljati o promjenama koje vam slijede već kroz nekoliko dana. Sada je vrijeme za odstranjivanje odumrlih stanica kože kako biste spriječili pojavu začepljenih pora s nadolazećim porastom progesterona. Ako primjećujete intenzivnije lučenje sebuma u ovome periodu, nemojte i dalje inzistirati na korištenju teških preparata, nego odaberite lakše gel kreme koje ne opterećuju kožu. Izbjegavajte proizvode na bazi alkohola i parfema koji iritiraju kožu jer time dodatno potičete lučenje sebuma, i jednom do dva puta tjedno večernju rutinu nadopunite glinenom maskom koja će kožu očistiti i spriječiti stvaranje nepravilnosti.

Period posljednjeg tjedna ciklusa nije dobar za agresivne tretmane kod kozmetičara, niti za uvođenje novih proizvoda.

Ulaskom u zrelije godine, hormoni koji štite i održavaju kvalitetu kože više nisu dovoljno učinkoviti. Estrogen obavlja osnovnu funkciju održavanja elastičnosti, a budući da u ovoj fazi njegov udio radikalno opada, dolazi do isušivanja i opuštanja kože, nedostatka prirodnog kolagena i elastina. Istovremeno, povišen udio progesterona u odnosu na estrogen može dovesti do pojave akni. U ovom periodu smanjenja prirodne proizvodnje masnoća mogu vam preporučiti da više pažnje posvetite proizvodima za njegu. Lice čistite blažim preparatima koji ne sadrže alkohol i koji će ukloniti samo nečistoće s kože. Odaberite specijalizirane linije namijenjene čišćenju zrele kože te preparate s višestrukim djelovanjem, prije svega hranjive kreme s vitaminom A i E ili ureom, laktičnom ili alfa-hidroksilnom (AHA) kiselinom, koje će omogućiti zadržavanje vlage. Također, možete u svakodnevnu njegu uključiti preparate koji sadrže tvari čija se prirodna proizvodnja polako smanjuje poput kolagena i elastina, kao i bogate, hranjive noćne kreme. Naravno, obavezno je da krema ima zaštitni faktor. Izbjegavajte umivanje i tuširanje pretoplom vodom jer će ona dodatno isušivati kožu. Pad razine estrogena, ulazak u menopauzu i efekti UV zraka ostavljaju traga na koži koja gubi čvrstinu, vezivno tkivo slabi, a konture lica se opuštaju. Treba imati na umu da i pušenje smanjuje lučenje estrogena iz jajnika i uništava zalihe estrogena u jetri. Za kraj, nije naodmet spomenut ulogu stresa u stvaranju akni, pogotovo u periodu PMS-a kad smo pojačano razdražljivi. Stres potiče izlučivanje hormona iz nadbubrežne žlijezde, poput kortizola, čije visoke razine povratnom spregom povećavaju razine androgenih hormona odgovornih za pojačano lučenje sebuma i nastanak akni. Rasterećujte se od stresa opuštanjem, rekreacijom, meditacijom, pazite na prehranu i da imate dovoljno sna jer to su čimbenici od izuzetne važnosti za kvalitetu kože.