Genetsko nasljeđe, životni stil, hrana koju jedemo, voda koju pijemo, vanjski utjecaji, preparativna i dekorativna kozmetika sve to ostavlja trag na našoj koži

Sve to će koža zapamtiti, svaku mladenačku brigu nagraditi i nebrigu kazniti u kasnijim godinama. Na puno načina možemo si pomoći u održavanju vitalnosti, zdravlja i sjaja, no ne postoji univerzalno i brzo rješenje. Kao što ste primijetili, mnogo zvijezda u posljednje vrijeme se okreće reverzibilnim tretmanima, vadeći filere, prestaje koristiti botokse… Zašto je tome tako, koje su to prednosti i mane filera i botoxa donosim u nastavku.

Brzo rješenje donose botox i fileri

Botox sadrži pročišćene bakterije koje zamrzavaju mišiće što pomaže smanjiti pojavu linija i bora uzrokovanih mimikom i izrazima lica. Dermalni fileri sadrže sastojke koji daju punoću područjima kao starenjem postaju tanja poput obraza, usana i oko usta.

I botox i dermalni fileri su tretmani koji se apliciraju putem injekcija i to u liječničkoj ordinaciji. Osim ako ne spadate u skupinu onih koji pri pogledu na iglu padaju u nesvijest, ove tretmani nisu invazivni, odnosno ne uključuju operaciju. No tu njihove sličnosti prestaju, a prije konačne odluke dobro bi bilo znati više o rizicima i troškovima, ali i imati realna očekivanja. 

Prednosti i nedostaci botoksa

Botox djeluje samo na bore koje su uzrokovane pokretima mišića. Najčešće će se njime tretirati gornji dio lica, odnosno područje između obrva, vodoravne bore na čelu i one oko očiju. Te su bore uzrokovane smiješkom, mrštenjem, škiljenjem i drugim izrazima lica. Botox neće djelovati na statične bore kao što su fine linije i bore uzrokovane opuštanjem tonusa ili gubitkom volumena do čega najprije dolazi u području obraza, vrata i vilice. Kao što sve lijepo kratko traje, tako i botox ima rok trajanja. Mišiće će držati opuštenima od tri do četiri mjeseca, nakon čega se tretman ponavlja za kontinuirani učinak. Možda ćete se oduševiti tretmanom botoxa, ipak imajte na umu da postoji i mogućnost nuspojava. Realna je mogućnost spuštanje kapka ili obrva, ako se botox ubrizga blizu oka, a u nekim slučajevima čak dolazi do slabosti ili paralize obližnjih mišića. Na supstancu koža može reagirati urtikarijom, osipom ili svrbežom, boli, krvarenjem, modricama i oteklinama, crvenilom pa čak i utrnulošću. Neki svjedoče o glavobolji, suhim ustima, mučnini, poteškoćama s gutanjem, govorom ili disanjem što su sve simptomi slični gripi.

Prednosti i nedostaci filera

Različite vrste dermalnih punila, to jest fillera, dizajnirane su za liječenje različitih znakova starenja. Ovisno o odabranom punilu, mogu povećati volumen usana, poboljšati ili ispuniti plitka područja na licu te smanjiti ili ukloniti sjenu ili boru ispod očiju uzrokovanu donjim kapkom što uvelike pomaže i kod rješavanja problema izraženih podočnjaka. Fileri mogu popuniti ili ublažiti duboke ožiljke i statične bore koje su obično rezultat gubitka kolagena i elastičnosti kože, posebno u donjem dijelu lica, odnosno one oko usta i duž obraza. Veliku popularnost duguju i činjenici da su izuzetno sigurna metoda, no i tu se mogu pojaviti nuspojave. Prije svega, uvijek birajte ovlaštene zdravstvene djelatnike koji će koristiti provjerena i odobrena kvalitetna punila. Ponekad, čak i kad je sve odrađeno profesionalno, može doći do osipa, sitnih prištića, svrbeža praćenog crvenilom, modrica, manjih krvarenja i oteklina. Ukoliko se date u ruke provjerenim stručnjacima, vjerojatnost nepoželjnog izgleda koji se može očitovati u asimetriji, kvržicama, oštećenju tkiva s ranicama ili infekcijom, te ožiljcima biti će veoma mala. Neka vas ne iznenadi ni mogućnost da punilo osjetite ispod kože. Cijene ovih tretmana ovisi o pružatelju usluga koji ga izvodi, području koje se tretira i vrsti odabranog filera stoga se dobro informirajte na vrijeme. 

Alternativni načini za sprječavanje stvaranja bora

Koliko ste puta čuli starije kako kažu „pitati će te starost gdje je bila mladost“? Alternativa ili bolje reći osnova mladolikog izgleda nalazi se u zdravom stilu života i njezi za što je dobro navike steći još u ranoj mladosti. Prehrana bazirana na organskim proizvodima bogatim hranjivim tvarima, unos više omega-3 masnih kiselina, što manje šećera, alkohola, pušenja, stresa i izlaganja suncu uz dovoljno sna, tjelovježbe i vode temelji su zdrave kože.  Kada je riječ o njezi, detaljno čišćenje i kreme s visokim zaštitnim faktorom moraju biti svakodnevna rutina. Ako tomu dodate proizvode i tretmane usmjerene na stimulaciju kolagena, održavati ćete razinu kolagena višom, odnosno bore manjima. Sastojci poput retinola, vitamina C, niacinamida i peptida ovdje su ključni. Postoji i niz profesionalnih tretmana u kozmetičkim salonima koji će njegovati kožu i spriječiti prerano starenje stimulirajući proizvodnju kolagena. Radiofrekvencija i ultrazvuk će velikom snagom ciljati na tkivo ispod kože, potičući proizvodnju kolagena. Mezoterapija je omiljena alternativa Botoxu i filerima, a radi na hidrataciji kože kako bi se postigao učinak punjenja unošenjem koktela vitamina u epidermu. Mikroinjekcije pri tom aktiviraju sintezu kolagena, učvršćuju i toniraju tkivo. Terapija LED svjetlom popularna je i učinkovita jer stimulira stanice fibroblasta unutar kože, poboljšava cirkulaciju, ubrzava oporavak tkiva, smanjuje upale i općenito poboljšava teksturu i izgled kože, a moguće ju je kvalitetno raditi i kod kuće.

Dobro je znati

Ukoliko ste u dobi kada naginjete kombinaciji svih mogućnosti koje su vam na raspolaganju, preporučam da se uvijek prvo savjetujete sa stručnjacima, a želim vas upozoriti i na što treba pripaziti. Svi ti injektivni tretmani ne isključuju potrebu za tretmanima njege kože lica. Zato je dobro prije botoxa ili filera napraviti dobar kozmetički tretman kako bi se koža pripremila i da sve izgleda još ljepše nakon aplikacije. Nakon botoxa i ubrizgavanja filera najmanje dva tjedna ne raditi jače kozmetičke tretmane kao što su radiofrekvencija, ultrazvuk, elektrostimulacija. S druge strane, mezoterapiju  dermapenom možete slobodno koristiti i nakon injektiranja kao i tretmane kisikom jer nikako ne mogu utjecati na vrijeme trajnosti filera ili botoxa, dapače mogu pozitivno djelovati na dugotrajnost njihovih rezultata. Koristite i male, a dostupne trikove poput Frownies flastera. Oni su mali papirnati flasteri koje stavljate prije spavanja i koji će tijekom noći zaglađivati, hidratizirati i omekšati bore dok vi spavate. Za kraj imajte na umu još jednu važnu izreku – „manje je više“.