Baby botoks. Svi o njemu šuškaju, a imamo osjećaj da mu se gotovo svi i podaju u posljednje vrijeme. O ovoj temi, ispitali smo dr. Bornu Pavičića iz Dermatologije Pavičić

Čini se da gdje god i kome god se okrenuli, da je svatko iznad 25 godina ili isprobao baby botoks ili ga želi isprobati. Bilo da “popravi tih par borica na čelu” ili da želi napraviti veće izmjene. U svakom slučaju, kao što smo naveli i kod teme o transplantaciji obrva i lip filerima, ima mnogo razloga zašto se odlučujete na ovaj potez, ali ono što je važno jest da taj potez treba biti promišljen, samosvjestan i da ne ovisi o nikakvoj treći strani nit je njome uvjetovan. Ako će vam to riješiti neku nesigurnost, super, ali ako je ta nesigurno puno dublja, postoje drugi načini rješavanja tog problema. No da ne duljimo, donosimo odgovore dr. Borne Pavičića iz Dermatologije Pavičić na sva naša pitanja o baby botoksu!

dr. Borna Pavičić_Dermatologija Pavičić
dr. Borna Pavičić, Dermatologija Pavičić

dr. Borna Pavičić_Dermatologija Pavičićdr. Borna Pavičić_Dermatologija PavičićRazlika između tradicionalnog i baby botoksa?

„Baby“ botox je zapravo naziv za tretman botulinum toksinom u kojem se primjenjuju manje doze preparata. U „tradicionalnom “ tretmanu aplicirala se obično doza od 100 jedinica, a u „baby“ botoxu se primjenjuje do 50 jedinica. Također, razlika je i u trajanju učinka koji je kod nižih doza nešto kraći te traje 3-5 mjeseci.

Prednosti baby botoksa, to jest, za što se najčešće koristi? Što sve može ispraviti/popuniti?

Prednost „baby“ botox tretmana je prirodan izgled uz zadržanu mimiku, odnosno veću mogućnost pokretljivosti lica, uz odličan konačni rezultat koji je vrlo sličan kao i kod „tradicionalnog“ doziranja. Najčešće se koristi za bore na čelu, bore od mrštenja, bore oko očiju, a sve je popularnija i primjena tzv. mezotoksina kojom se može postići lagano zatezanje u području vrata i čeljusti, popuniti plitke bore ispod očiju te suziti pore i postići sjajan, „porculanski“ izgled kože lica. Kod nas se Baby botox najviše primjenjuje za tretiranje plitkih bora u području gornje trećine lica (čelo, mrštilice te područje oko očiju).

Kako baby botoks funkcionira?

Botulinum toksin je neurotoksin koji se veže se na presinaptičke neurone na mišiću te tako onemogućava oslobađanje neurotransmitera acetilkolina u neuro-muskularnu spojnicu te na taj način zapravo dovodi do opuštanja mišića, odnosno paralize mišića Posljedično dolazi do smanjenja ili potpunog nestanka bora na tretiranim područjima. Kod „baby“ botoksa su količine ubrizganog preparata manje pa samim time ne dolazi do potpune paralize mišića te su rezultati tretmana prirodniji suptilniji.

Kako se pripremiti za tretman baby botoksom?

U pripremi za tretman ključno je napraviti pregled (face assessment) i u dogovoru s klijentom odlučiti koje će se regije tretirati u skladu sa željama i mogućnostima, dobro objasniti sam postupak i moguće popratne pojave i rizike te objasniti na što treba pripaziti nakon tretmana. Također, nakon što je sve objašnjeno, osoba prije samog tretmana potpisuje suglasnost, odnosno informirani pristanak za tretman te je tada spremna za početak tretmana.

Kako znamo možemo li koristiti baby botoks? Postoje li neke skupine koje ne bi smjele koristiti?

Kontraindikacije za primjenu botoksa su rijetke. Skupine kod kojih je primjena kontraindicirana su trudnice i dojilje, osobe preosjetljive na neki od sastojaka preparata, osobe koje boluju od generalizirane smetnje mišićne aktivnosti (npr. Myasthenia gravis), osobe koje istovremeno uzimaju aminoglikozidne antibiotike, infekcija na mjestu ili oko mjesta primjene te poremećeno zgrušavanje krvi zbog koagulopatije ili uzimanja antikoagulantne terapije.

Kako će izgledati tretman od početka do kraja?

Prije početka tretmana potrebno je očistiti i dezinficirati područje koje se tretira te s olovkom označiti točke za injiciranje, a u skladu s rasporedom bora. Tretman traje oko 15 minuta te anestezija nije potrebna. Nakon primjene se ponovno očisti tretirani dio te se nanosi krema za smirivanje kože i osoba je potom spremna za povratak svakodnevici uz nekoliko ograničenja. Prvih 4-6 sati se ne preporučuje spavanje zbog mogućeg nesvjesnog pritiska na lice, a prvih nekoliko dana (4-6) dok se botoks „uhvati“, preporučljivo je izbjegavati jače fizičke aktivnosti, bilo kakav pritisak na tretirano područje (masaža, nošenje kacige i sl.), izlaganje suncu i solariju te konzumacija alkohola.

dr. Borna Pavičić, Dermatologija Pavičić

Postoji li neki rizici ili nuspojave korištenja baby botoksa?

Baby botox se podnosi vrlo dobro te su nuspojave vrlo rijetke.Nakon samog zahvata moguće su otekline ili modrice na mjestu primjene, glavobolja, slabost mišića i suha usta. U slučaju da je preparat apliciran na pogrešno mjesto ili se osoba nije držala mjera predostrožnosti nakon zahvata, moguće su i asimetrije i spuštanje kapaka i obrva ili ukošene obrve. S obzirom na sve, naglašavam važnost provođenja estetskih tretmana u liječničkoj ordinaciji s iskustvom kako bi se minimalizirala mogućnost nuspojava.

Što možemo očekivati nakon tretmana? Kada su vidljivi rezultati i koliko traju?

Nakon tretmana očekujemo svjež i prirodan izgled bez upita okoline „da li su nešto radili“. I upravo je to i cilj baby botoxa – potpuno prirodan rezultat uz održanu mimiku lica i mladolik izgled. Prvi rezultati vidljivi su 3-5 dana nakon tretmana, a potpuni učinak nakon 2-4 tjedna. Učinak traje 3-4 mjeseca, a tada se tretman po želji mora ponoviti. Treba napomenuti da je botoks tretman s najvećim zadovoljstvom kod korisnika estetskih tretmana (prema istraživanjima i do 96% osoba je zadovoljno s rezultatom) što je još jedna potvrda da se radi o učinkovitom tretmanu koji je brzo gotov i ne traži gotovo nikakav oporavak.

Koliko košta baby botoks?

Cijena baby botoksa kreće se od 1 500 do 2 500 kn, ovisno o količini jedinica, području koje se tretira i preparatu s kojim se radi.

 

Naslovna fotografija: Cindy Crawford jedna je od rijetkih zvijezda koja je javno priznala da je koristila (baby) botoks; David Livingston/Getty Images