Ako ste dijete 90-ih, priča o prekomjernom čupanju obrva bit će vam poznata. Možda još uvijek patite zbog toga? Ali ne brinite: pronađite utjehu u činjenici da niste sami

Da, Chrissy Teigen bila je posljednja slavna osoba koja je na Instagramu dokumentirala svoje rijetke obrve, dokumentirajući ‘transplantaciju obrva’. Dakle, što je zapravo transplantacija obrva? Jednostavno rečeno, to je uklanjanje dlaka sa stražnje strane glave, presađivanje dlaka na dio gdje su obrve kako biste im vratili punoću i debljinu.

Teigen nije bila prva slavna osoba koja se na to odvažila. Slavna frizerka i osnivačica OUAI za njegu kose, Jen Atkin, također je – iskreno – dokumentirala svoj tretman na Instagramu i na YouTubeu. 

 

To je prava transformacija. Ako su oči prozor u dušu, obrve su okvir lica. Jedan komentar na Jeninu objavu čak kaže “Imao sam osjećaj da gledam transformaciju nosa.”

Znatiželjni? Mi isto. Evo odgovora stručnjaka koji vam mogu pomoći da odlučite hoće li vam transplantacija obrva mogući spas. 

Što je transplantacija obrva?

Počnimo s osnovama. Poznati dr. Nilofer Farjo, restaurator  kose i osnivač Farjo Hair Institute, kaže “Transplantacija obrva ili rekonstruktivna kirurgija često može pomoći u obnavljanju obrva. Međutim, potrebno je puno preciznosti i znanja o anatomiji, oblikovanju obrva, tehnikama ekstrakcije i implantacije kako bi se postigao prirodan izgled. Dlačice obrva ne rastu sve u istom smjeru: neke su okrenute malo prema gore, neke prema dolje, sve se spajaju u uzorak riblje kosti.”

Kome je namijenjena transplantacija obrva?

Kada su obrve neprimjerene debljine i punoće one utječu negativno na izgled lica, a razlog tome može biti nasljedni faktor odnosno genetski uvjetovan, ili su obrve pretanke zbog dugotrajnog čupanja, a postoje i traume i kao posljedica toga ožiljci. Prije transplantacije obrva se uvijek obavlja razgovor s doktorom, neizostavan i detaljan pregled, radi se procjena zdravstvenog stanja, te se zacrtava željeni izgled obrva.

Kako funkcionira transplantacija obrva?

Kod nas se više poliklinika bavi ovom metodom, primjerice u Poliklinici Maletić transplantaciju obrva rade FUE metodom, što znači da, kako piše na njihovoj stranici, “s donorske regije – uglavnom je to zatiljni dio vlasišta, ali mogu biti i drugi dijelovi tijela – specijalnim mikro instrumentima uzimamo folikularne jedinice, i to jednu po jednu, te ih implantiramo u područje obrva. Na ovaj način transplantiranja dobivamo prirodan izgled obrva i svakako trajno rješenje. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i u potpunosti je bezbolan. Nekoliko dana nakon zahvata na tretiranim regijama pacijent ima krastice, a dlake iz transplantiranih folikularnih jedinica najčešće ispadnu nakon desetak dana. Nove dlake počnu rasti 15 do 16 tjedana nakon zahvata. Transplantirane dlake rastu u dužinu kao što su rasle na mjestu od kud su uzimane, te je potrebno šišanje, no često se nakon nekog vremena prilagode novom staništu te šišanje više nije potrebno.”

Tijek je, kako je navedeno na njihovoj službenoj stranici sličan i u Poliklinici Nova “Kod transplantacije obrva prvenstveno se koristi kosa sa stražnjeg dijela glave uz vrat gdje su dlake tanke i nježne. Tokom zahvata primjenjuje se lokalna anestezija tako da je postupak presađivanja obrva potpuno bezbolan. Prvo se dizajn obrva precizno definira prema željama pacijenta i u skladu s licem. Određuje se potreban broj vlasi kako bi se dobio prirodan rezultat i željena gustoća obrva.Folikuli dlaka uzimaju se sa stražnjeg dijela glave instrumentom čiji je promjer manji od 1 mm, tako da nema vidljivih ožiljaka. Uzeti folikuli pomno se obrađuju pod mikroskopom. Pomoću implantera uzeti folikuli se usađuju u obrve.Period zarastanja i ponovni rast usađenih dlaka.”

Koliko zahvata trebam i kakav je oporavak?

Dr. Farjo uvjerava da se “mikrokirurgija obrva često može završiti u jednoj sesiji, što može potrajati otprilike tri do četiri sata, od početka do kraja. Vaše će područje obrva biti malo osjetljivo nekoliko dana nakon zahvata, što je sasvim normalno i nema razloga za brigu. Brzo će se vratiti u normalu nakon nekoliko dana; međutim, trebat će oko šest mjeseci da se pramenovi kose u potpunosti slegnu i izgledaju najbolje.”

Ukratko, oporavak nije potreban te nakon tretmana nema vidljivih uboda ili ožiljaka povezanih sa zahvatom. U prvim tjednima nakon transplantacije koža može biti blago crvena ili suha. To je prirodna pojava koja nestaje kroz 5 do 7 dana. Nakon dva do četiri tjedna od tretmana transplantirani folikuli dlaka su spremni i obrve počinju rasti. Nakon dva do tri mjeseca rast obrva će se normalizirati i rezultat vašeg liječenja postaje uočljiviji.

Koliko je uspješna transplantacija obrva?

Britanski stručnjak za transplantaciju kose, Spencer Stevenson, jamči za uspjeh transplantacije obrva. “Transplantacija dlačica obrva može biti vrlo uspješna, pogotovo kada je izvrši odgovarajući umjetnički i etički kirurg koji zna što radi. Ključno je da kirurg koji izvodi transplantaciju kose za transplantaciju dlaka obrva ima veliko ovo nišno iskustvo i umjetničku sposobnost da replicira ono što je majka priroda namjeravala. Svakako bih preporučio transplantaciju obrva svima koji pate od ožiljaka, prirodno rijetkog rasta dlačica ili deformiranih obrva. To je vrlo česta procedura, posebno kod žena.” preporučuje Stevenson.

Što još treba znati?

Kao i kod svake kirurške intervencije, ponekad se javljaju određene komplikacije – infekcije ili ciste koje su moguće u situacijama kada s jednog mjesta rastu dvije dlake. Osim mogućih komplikacija, važno je znati da se na kraju dana radi o umjetnim obrvama, a jasno nam je da dlačice koje čine kosu nisu iste kao dlačice na licu. Stoga budite spremni na mnogo brži rast obrva nego prije, zbog čega ćete ih morati šišati i stilizirati na tjednoj bazi. No, budući da je riječ o novom zahvatu, još uvijek nije poznato hoće li se stopa rasta novih obrva s vremenom usporiti.

I za kraj, koliko košta transplantacija obrva?

Transplantacija dlačica obrva varira od tretmana do tretmana, ali primjerice dostupni cjenici kažu da varira od 30 kn do 50 kn po folikularnoj jedinici.