Lip fileri jedan su od tretmana kojem popularnost raste iz dana u dan. Donosimo vam mali vodič na ovu temu kroz razgovor s dr. med. Anđelom Prolić

Popularnost estetskih zahvata raste svakodnevno. Postoji mnogo razloga zašto se osoba na njih odluči ali postoji samo jedan pristup – promišljen, samosvjestan i odgovoran. Prije svakog zahvata, dobro promislite zašto to radite (nikada nemojte ulaziti u to zbog nekog vanjskog pritiska!) te se konzultirajte s odabranim stručnjakom. Uzmite si vremena, posjetite više poliklinika i pitajte ih sve što vas zanima. Nakon što smo vam donijeli iscrpan vodič o transplantaciji obrva, dr.med. Anđelu Prolić, vlasnicu Poliklinike Dermamed, pitali smo najčešće pretraživana pitanja o još jednom iznimno popularnom tretmanu – lip filerima!

dr med Anđela Prolić_Dermamed
dr. med. Anđela Prolić, vlasnica Poliklinike Dermamed

Koji tipovi filera postoje i kako odabrati onaj za nas?

Hijaluronski fileri prirodan su materijal. Sve druge vrste polutrajnih ili trajnih filera nisu preporučljive jer nisu prirodan materijal i imaju puno komplikacija ali i posljedica. Važnost prirodnog materijala upravo je u tome što je istovjetan ljudskom hijaluronu po strukturi i polagano prirodno nestaje iz organizma te se u slučaju bilo kakvog problema jednostavno razgrade hijaluronidazom. Hijaluronski fileri razlikuju se po gustoći, umreženosti, elastičnosti i kvaliteti proizvodnje.

Što se nalazi u lip fileru?

U hijaluronskim fileru za usne nalazi se prirodan umjereno umreženi hijaluron čija trajnost je najčešće od 6-12 mjeseci.

Do koje mjere možemo promijeniti izgled usana lip filerom? Ima li smisla doći primjerice s fotografijom ili samo doktor može procijeniti kakav oblik najviše paše našem licu i koliko se usne mogu povećati.

Izgled usana može se značajno promijeniti lip filerom. Naravno ne odjednom. Svakako najčešće treba strpljenja jer se usne polagano “grade” kako bismo dobili željeni oblik. Osobno volim kada klijentice dođu sa slikom usana kakve bi željele jer tako imam jasan uvid u njihova očekivanja i možemo otvoreno razgovarati koliko filera je potrebno te očekivani razmak između aplikacija kako bi dobile željeni izgled usana.

Može li se staviti filer samo u jednu usnu? 

Može ako imamo veći nesrazmjer u veličini ili nepravilnost jedne strane. U tim slučajevima i preporuka je manja količina filera za rješavanje problematike. Ipak češće se stavlja filer u obje usne kako bi se ujednačila punoća i omjer usnica. Ponekad je dovoljno samo taknuti donju usnu dok je gornja najčešće predmet rada i oblikovanja. Naravno sve ovisi o početnom izgledu i željama klijenta.

Postoji li nešto kako se možemo pripremiti za lip filere? Unositi neke suplemente, mazati usne nečime, ne piti alkohol…

Posebna priprema nije potrebna. Savjetuje se izbjegavati protuupalne lijekove i analgetike tipa ibuprofen, diklofenak i acetilsalicilna kiselina – andol, aspirin.

Što možemo očekivati od osjećaja i količine boli za vrijeme tretmana?

Uvijek se namaže anestetska krema ili potpuna lokalna anestezija tako da boli nema ili je minimalna.

Koliko se brzo mogu vidjeti finalni rezultati tretmana?

Početni izgled usana je 20 – 30 % veći od konačnog. Otok je izražen dan-dva iza tretmana a nakon četrnaest dana usne poprimaju konačan oblik. Iz tog razloga dogovara se kontrola nakon četrnaest dana od aplikacije.

Koliko dugo traju rezultati tretmana i koliko se često smiju ponavljati?

Nakon prve aplikacije rezultati traju kraće nego je uobičajeno jer se hijaluron rasporedi unutar usana. Malo ga “ukrade” i okolno tkivo kojem godi vlažnost. Hijaluronski filer iako se nalazi u usnama izgubi svoj volumen puno prije nego kada imamo dobru bazu tj nakon ponavljanog stavljanja. Važno je koristiti kvalitetan materijal i već nakon dva stavljanja filer može trajati i preko godinu dana.

Koje su moguće negativne posljedice/nuspojave tretmana? Asimetrija, kvržice, otok, modrica…u kojem postotku se pojavljuju i zašto?

Kao i kod svakog invazivnijeg tretmana postoji određeni postotak neželjenih reakcija što je za očekivati. Pažljivom brigom za usne liječnika i klijenta usne dobivaju svoj idealan oblik. Kao i svaki tretman iglom postoji opasnost modrice, otok nestaje već nakon dan dva. Kontrolom nakon dva tjedna preveniraju se moguće asimetrije ili nastanak kvržica. Najčešći uzrok početne asimetrije je nepravilnost usne koja se različitim količinama hijalurona ispravlja te se konačni učinak vidi tek nakon četrnaest do mjesec dana kada potpuno nestane otok. Modrica isto tako pojačano razgrađuje hijaluron te će to uzrokovati nejednak izgled usana. Iz tog razloga pregled je uvijek važan jer iako prirodan hijaluronski filer ipak unosimo u usne izvana iglom. To je zahvat i tako se treba i odnositi prema ovom postupku.

Koji je prirodan osjećaj u usnama nakon injekcije lip filera? Je li normalno da je bolno prvi dan, koliko je normalno da su natečene i slično

Prvi dan usnice su bolne jer su dobile na volumenu i tkivo se rasteže. Jutro nakon je najbolnije i svakako se preporučuje hladan oblog. Najjača je prvih nekoliko dana. Ova jutarnja otečenost može trajati i dulje vremena ali tijekom dana usne poprimaju svoj normalan oblik.

Kako se brinuti za usne nakon tretmana?

Nakon tretmana važno je staviti hladan oblog, usne mazati kremama s alantoinom koje hrane i njeguju kožu.

Smijemo li vježbati nakon što stavimo lip filere?

Taj dan i dan iza najbolje je preskočiti sve fizičke aktivnosti zbog pojačanog otoka i znoja koji može iritirati usne, a nakon toga bez problema vratiti se istima. 

Postoji li netko tko ne bi smio ići na ovaj tretman?

Ovaj tretman ne preporučuje se trudnicama i dojiljama ne zbog samog hijaluronskog filera nego zbog moguće reakcije na sam postupak i eventualnih komplikacija, a što je ograničeno u slučaju trudnoće i dojenja.

Koji je razuman prosjek cijene za lip filer?

 Rekla bih za jedan mililitar hijaluronskog filera poznatih proizvođača oko 2 000 kn.

prije i poslije lip filleri

Naslovna fotografija: Gwen Stefani, jedna je od zvjezdanih primjera koja je posegnula za lip fillerima i za koju možemo reći da izgleda sjajno. Ethan Miller/Getty Images