Odlazak u inozemstvo i ove će godine biti nepredvidiva misija, iako se promjene i pomaci ipak naziru.

Cijepljeni će putnici svakako jednostavnije prolaziti granice svih zemalja u 2022., iako neke države i dalje ostaju zatvorene ili pak još uvijek razmišljaju kako da epidemiju privedu kraju. Australija i Novi Zeland  za sada još uvijek ostaju zatvoreni, Azija se također sporije otvara stranim turistima, ali je zato Danska potpuno ukinula restrikcije kretanja i nošenja maski unutar zemlje, Francuska je donijela rigorozan zakon o kretanju na javnim mjestima samo za cijepljenje. Obzirom na neizvjesnu svakodnevicu, visoka razina planiranja nepredviđenih situacija je nužna jednako kao i sveobuhvatno putno osiguranje. Ipak, ima dosta razloga za slavlje sve dok se rezervacije u potpunosti vraćaju i/ili nude besplatne promjene datuma, potrošači će moći nastaviti planirati putovanja u svom dnevniku. A u nastavku donosimo neke od zanimljivijih trendova koji su potvrđeni za ovu godinu kada su u pitanju putovanja.

Radni godišnji bosih nogu

trendovi u putovanjima

Nekoć je poslovni put u inozemstvo značio i mogućnost da „ukradete“ nekoliko dana godišnjeg odmora. Sada kada je rad na daljinu postao sve uobičajeniji, otvaranje „ureda“ na pješčanoj plaži neke daleke zemlje kao što su Karibi ili Meksiko zvuči puno zabavnije. Umjesto godišnjeg odmora, što uključuje privremeno napuštanje posla na više mjeseci, rad bosih nogu koje odmaraju na pijesku vam omogućuje da budete produktivni u raju. Tijekom posljednjih 18 mjeseci, brojna odredišta kao što su Barbados, Dominikanska Republika, Mauricijus, Bermuda, Aruba pokrenule su digitalne nomadske vize za dugoročni boravak – i ovaj trend neće nestati.

Putovanja koja vas uče o vama samima

trendovi u putovanjima

I kao što smo vam nedavno pisali o vikend idejama u veljači, upravo se takva vrsta putovanja predviđa kao vrlo aktualna za ovu godinu. Putovanja u svrhu rasta i razvoja trenutno su popularna, a upravo je to posljedica posljednje dvije godine iza nas koje su za psihu bile prilično tmurne, neizvjesne te su donijele mnoge promjene. Mnogi su dali ili dobili otkaze, mnogi su pokretali i svoje poslove te se okrenuli poduzetništvu, a mnogi su ostali negdje između čekajući kraj pandemije. Imajući sve to na umu, čini se logičnim da se sve više ljudi želi posvetiti vlastitom razvoju i pravom odmoru koji ih vraća sebi samima. Brojni retreat vikendi događaju se diljem Hrvatske, a dostupne su i duže varijante od 7 na više dana. U svijetu pak možete naći različite vrste „ljekovitih“ i praktičnih putovanja.

Ekstremne ekspedicije

trendovi u putovanjima

Probijanje vlastitih granica te upuštanje u nove životne avanture, visoko su na ljestvici prioriteta mnogih putnika. Suočavanje s fizičkim izazovima zanimljivo je ljudima koji će na taj način pobjeći od dosade u zatvorenim prostorima i osjetiti se ponovno slobodnima. Putničke agencije u svijetu na taj izazov reagiraju već brojnim avanturističkim aranžmanima. Na primjer, možete na quadovima obilaziti safarije u Africi, spuštati se niz strme padine na planinama u Venezueli, šetati Wakhan koridorom u Afganistanu ili pak roniti oko Kokosovih otoka kod Australije koji imaju neke od najvećih nakupina morskih pasa koje se mogu naći bilo gdje na planetu.

 

Foto: Unsplash