Kako biste ušli u restorane i kina u Francuskoj, odsad ćete morati biti cijepljeni. Mnogi se naravno s time ne slažu jer će upravo takav način prisilne borbe protiv epidemija dugoročno značiti ograničenje kretanja za mnoge.

Unatoč prosvjedima ovog vikenda, Francuski parlament jučer je dao konačno odobrenje za najnovije vladine mjere za borbu protiv Covida-19, uključujući propusnicu za cjepivo koju su osporili prosvjednici protiv cjepiva. Zastupnici u donjem domu parlamenta u nedjelju su glasali s 215 za, i 58 glasova protiv, čime je otvoren put da zakon stupi na snagu sljedećih dana.

Novi zakon, koji se vrlo teško probio kroz parlament u kojem oporbene stranke smatraju da su neke njegove odredbe prestroge, zahtijevat će od ljudi da imaju potvrdu o cijepljenju za ulazak u javna mjesta kao što su restorani, kafići, kina i međugradski vlakovi. Trenutno necijepljene osobe mogu ući na takva mjesta s rezultatima nedavnog negativnog testa na Covid-19. Ministarstvo zdravstva objavilo je u subotu kako je 78 posto stanovništva u potpunosti cijepljeno, no čini se kako francuska vlada želi otići do kraja kada je u pitanju cijepljenost stanovništva.

Emmanuel Macron, za kojeg se očekuje da će se kandidirati za drugi mandat na predsjedničkim izborima u travnju, rekao je za Le Parisien ovog mjeseca da želi “razljutiti” necijepljene ljude tako što će im život učiniti toliko kompliciranim kako bi se na kraju morali odlučiti na cijeljenje.

Tisuće prosvjednika protiv cjepiva demonstrirali su u subotu u Parizu i nekim drugim gradovima u Francuskoj protiv zakona, ali njihov je broj naglo opao u odnosu na tjedan prije kada ih je bilo mnogo više na ulicama. Francuska je u tijeku svog petog vala epidemije Covid-19, s dnevnim novim slučajevima koji redovito dostižu rekordne razine iznad 300.000. Međutim, broj prijema na intenzivnu njegu puno je manji nego u prvom valu 2020. godine.

Foto: Getty Images